Gurney in hospital hallway

Újabb súlyos járványra figyelmeztet a WHO: világszerte megugrott az esetszám

MTI
2022. április 28. 21:59

Világszerte megugrott a kanyarós esetek száma - derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán Genfben ismertetett jelentéséből.

Az dokumentum szerint 2022 első két hónapjában 79 százalékkal több kanyarós megbetegedést regisztráltak a tavalyi év azonos időszakához képest. Ennek okaként az egészségügyi szakértők azt nevezték meg, hogy kevesebb gyereket oltottak be a fertőző betegséggel szemben részben azért, mert a koronavírus-járvány megakasztotta kanyaró elleni oltási kampányokat, másrészt az erre elkülönített forrásokat az országoknak át kellett csoportosítaniuk más célokra.

Tovább súlyosbítják a helyzetet az ukrajnai, etiópiai, szomáliai és afganisztáni válságok és konfliktusok, amelyek emberek millióit kényszerítették menekülésre otthonaikból, ami miatt a gyakran zsúfolt szállásokra került gyerekek nem kaphatták meg a szükséges védőoltást.

A jelentés felhívta a figyelmet arra is, hogy a koronavírus-járvány nyomán elrendelt távolságtartási szabályok feloldásával fennáll a veszélye annak, hogy a rendkívül fertőző kanyaró rohamtempóban kezd terjedni.

A cseppfertőzés útján terjedő kanyaró influenzához hasonló tünetekkel és bőrkiütéssel járó betegség, amely tüdő-, középfül- vagy akár agyhártyagyulladáshoz is vezethet. Egyes esetekben halálos kimenetelű is lehet.
2020-ban 23 millió gyerek nem kapta meg a szükséges védőoltásokat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

2022 januárjában és februárjában 17 338 kanyarós esetet regisztráltak. 2021 áprilisa és 2022 áprilisa között pedig a betegség összesen 21 nagyobb gócát jegyezték fel, ezek legtöbbje Afrika és a Földközi-tenger keleti medencéjének országaiban volt. A leginkább érintettek Szomália, Jemen, Nigéria, Afganisztán és Etiópia volt.
A WHO megjegyzi, hogy a valós számok ennél lényegesen magasabbak lehetnek, mivel sok helyen nem lehet pontos egészségügyi adatokat rögzíteni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem