7 °C Budapest
Mature doctor using digital tablet at desk. Male medical professional is giving online consultation during coronavirus outbreak. He is in clinic.

A háziorvos váltás menete: hogyan történik és mikor engedélyezett?

2022. április 23. 14:02

A magyarországi biztosítottak alapvető joga az ingyenes háziorvosi ellátás igénybevétele, ez azonban egy új városba való költözés esetén sokszor bonyolultabb lehet, mint azt először gondolnánk. Hogyan választhatjuk meg a háziorvosunkat: a lakcímbejelentés alapján megadott illetékes háziorvoshoz kell mennünk, vagy szabadon választhatunk másikat, amennyiben nem vagyunk elégedettek annak szolgáltatásával? A háziorvos váltás hogyan történik?

Cikkünkben minden fontos információt összegzünk a háziorvos váltás menete kapcsán: eláruljuk, a háziorvos váltás mennyi idő, hogyan történik a háziorvos váltás és a karton átkérése, illetve, hogy milyen háziorvos váltás nyomtatvány leadása kötelező. A háziorvos váltás hányszor és milyen időközönként engedélyezett? Mi a teendő, ha elégedetlenek vagyunk a háziorvosunk nyújtotta egészségügyi szolgáltatásokkal?

Mikor történik háziorvos váltás?

A háziorvos váltás alapesetei közé tartozik a nagykorúság betöltése, mikor az illetékes gyermekorvostól átkerülünk a „felnőtt” háziorvoshoz, emellett, mivel a háziorvosi szolgáltatás regionális alapon történik - vagyis a bejelentett lakcímünkhöz, vagy tartózkodási helyünkhöz tartozó orvoshoz kell mennünk automatikusan –, költözés esetén is háziorvos váltás történik. Fontos, hogy költözés esetén ne mulasszuk el bejelenteni új lakcímünket, vagy tartózkodási helyünket (lakcímkártya ügyintézés), mert különben akármilyen hétköznapi, vagy súlyosabb problémáról, akár koronavírusról legyen szó, igen bajos lehet az orvosi ellátás igénybevétele!

A háziorvos váltás akkor is szükséges lehet, amikor akár személyes szimpátia alapján, akár az orvosi segítségnyújtással kapcsolatos elégedetlenség okán egy másik háziorvossal szimpatizálunk inkább. Sokan nem tudják, hogy nincs „megkötve a kezük”, a háziorvos váltás teljesen jogos kérés, amit évente 1 alkalommal, bármilyen indoklás nélkül megtehetünk (indokolt esetben, például költözések okán többször is megtehető a háziorvos váltás).

A háziorvos váltás hogyan történik?

Amikor új helyre költözünk (és oda bejelentjük a lakcímünket), vagy nagykorúvá válunk, automatikusan a körülményeknek megfelelő orvoshoz kerülünk át, ennek a menete egyszerű: amikor bármilyen okból kifolyólag ellátogatunk az új háziorvoshoz, ő az orvosi rendszeren keresztül átkéri a kartonunkat, így adhat nekünk orvosi beutalókat, felírhat gyógyszereket stb. Nagykorúvá válás esetén mindemellett célszerű jelentkeznünk az új háziorvosnál, hogy az átjelentkezés sikeres legyen. Lakcímváltás, új tartózkodási hely létesítés esetén a kartonunk egyszerre egy helyen lehet: vagy az állandó lakcímünkhöz, vagy a tartózkodási helyünkhöz tartozó háziorvoshoz kell járnunk.

Amikor saját döntésünkből történik a háziorvos váltás, akkor a páciensnek új választott háziorvosánál kell jelentkeznie, és megadni az addigi orvosa nevét és székhelyét. Ezután a választott új háziorvos igazolást állít ki a páciensnek a praxisba történő felvételről. A törzskarton kikérő nyomtatványon meg kell adni a beteg adatait és aláírásával el kell látnia, melyet az új orvos továbbít a korábbinak. A betegdokumentáció adatvédelmi okokból sem a beteggel nem küldhető, sem elektronikus úton nem küldhető át.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Kell személyesen konzultálnunk a váltásról régi orvosunkkal?

Nem, konfliktus és magyarázkodás nélkül, egyszerűen átkérhetjük magunkat máshová – a háziorvos váltás igényét az új orvosnál kell benyújtanunk. Ekkor megtörténik a háziorvos váltás nyomtatvány kitöltése és a háziorvos asszisztense átkéri a törzskartont – természetesen a páciens írásbeli hozzájárulásával. A háziorvos váltás menete alapvetően problémamentes és gyors folyamat, azonban a koronavírus járvány miatti túlterheltség okán lassabb lehet (vagyis ne a járvány legerősebb hullámaira időzítsük a háziorvos váltást).

Elutasíthatja az átjelentkezést az új háziorvos?

Igen, de csak különösen indokolt esetben. A praxisba bejelentkező beteget alapvetően nem lehet elutasítani, semmilyen indokkal. Előfordulhat nagy létszámú praxisok esetén, hogy a bejelentkezés előtt - ellátási biztonságra tekintettel - a választott háziorvos másik területi ellátót javasol, de ha a beteg a lakóhelyén ragaszkodik a praxishoz, akkor fogadni kell bejelentkezését.

A háziorvos váltás mennyi idő?

A háziorvos váltás menete során szükséges minden személyes okmány és adat bemutatása (a személyi igazolvány, TAJ-kártya, lakcímkártya), illetve a korábbi háziorvos neve és a rendelőjének pontos címe. Utóbbiakra azért van szükség, mert az új háziorvos postán küldi el az átjelentkező és a befogadó nyilatkozatot a korábbi családorvosnak, aki pedig a betegtörzskarton-kivonat másolatát juttatja el az új háziorvosnak. A páciensnek semmilyen adminisztratív feladata („papírmunkája”) nincs, a procedúra percek alatt lezajlik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem