11 °C Budapest
Fekete évet zártunk: drasztikusan csökkennek a magyarok

Fekete évet zártunk: drasztikusan csökkennek a magyarok

2022. február 15. 08:15

Egyes megyékben a tavalyi év során 33 százalékkal többen haltak meg, és háromszorosára emelkedett természetes fogyás mértéke. Kevesebb gyermek is született a magyar vidéken, viszont egyre többen házasodnak. A Hello Vidék megyékre bontotta a tavalyi demográfiai adatokat.

A rendszerváltozás óta mintegy 650 ezerrel lettünk kevesebben Magyarországon, ám ez nem jelenti azt, hogy ne lennének olyan települések, amelyek népessége az elmúlt években ne növekedett volna dinamikusan. A tendencia mégis az, hogy hazánk népessége folyamatosan fogy, a legfrissebb, 2022-es KSH adatok szerint már 9, 700 ezer alá csökkent a lakosság száma. Hogyan állunk az EU-tagállamaihoz képest a születések és a házasságkötésekkel számában? Egyáltalán, mennyire látszik a hazai statisztikai adatokon a Covid-járvány, ellenpontként pedig a hazai családtámogatási rendszer, a CSOK? Erre kereste a választ a Hello Vidék.

Még tavaly június végén jelent meg az Eurostat 2021-es népességváltozással foglalkozó kiadványa. Az adatokból egyértelműen látszik, hogy Magyarország sok szempontból nem teljesít jól, a születéskor várható élettartam például hét évvel alacsonyabb, mint a svédeknél vagy spanyoloknál. Az előrejelzések szerint pedig 2080-ra egymillióval lesz kevesebb az ország népessége, mint jelenleg. A népsűrűség, azaz az egy négyzetkilométerre jutó emberek száma is nőtt, 2019-ben az átlag 109 fő/km² volt Európában, azonban ehhez képest Magyarországon ez a szám nem sokkal az átlag alatt van, 107,1 fő/km².

Hasonlóan nagy problémát jelent, hogy Magyarország lakossága nemcsak fogy, hanem társadalmunk öregszik is, legalábbis ami az átlag életkort illeti. 2001-ben az EU-s átlaggal egy szinten álltunk, mostanra a teljes lakosság 15,4%-a 65 év feletti. A népesség medián életkora (az a statisztikai középérték, amely egy vizsgált csoportot két egyenlő részre oszt) hat évvel nőtt közel két évtized alatt: Magyarországon ez az adat 2001-ben 39,1 volt, ami 2021-re 42,9-re emelkedett. A születések száma kismértékben csökkent, a halálozásoké viszont jelentősen emelkedett, ennek következtében a természetes fogyás a 2020. január–szeptemberi 25087 fővel szemben 66%-kal több, 41670 fő volt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm