2 °C Budapest
Megdőlt a napszemüveg-tévhit: erről bizony kevesen tudnak, károsodhat a látásuk

Megdőlt a napszemüveg-tévhit: erről bizony kevesen tudnak, károsodhat a látásuk

2022. február 14. 12:27

Az UV-sugárzás káros hatása egyértelműen összefüggésbe hozható a szürkehályog, a retinabetegségek és a szaruhártya-problémák kialakulásával. Télen, nagyobb magasságban, napsütésben, a hó fehér felszínéről rendkívüli módon visszaverődik az UV-sugárzás, így rövid idő alatt nagymértékű UV-hatás éri a szemet. Hosszútávú szemkárosodás nem egy vagy két síelés alkalmával, hanem lassan alakul ki, ezért nagyon fontos, hogy ne csak egy egyszerű napszemüveget hordjunk, hanem olyat, ami oldalról is védelmet nyújt – figyelmeztet dr. Nagy Zoltán Zsolt, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója.

Szemünk védelmére nemcsak nyáron, hanem télen is oda kell figyelni, mert az UV-sugárzás káros hatásai felhalmozódnak a szemlencsében, a retinában, illetve kismértékben a szaruhártyában is. A károsodás észrevétlenül, lassan, akár évek alatt alakul ki. Leggyakoribb a szürkehályog, amely általában nem egyformán érinti a két szemet, és sokszor már csak akkor veszik észre, ha a jobban látó szem esetében is kialakult a látásromlás, például az esti vezetésnél – magyarázta a klinikaigazgató. Ha a látásélesség 100 százalékról 50 százalék alá csökken, az már a mindennapokban is nehézséget okoz.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy ezeket a szembetegségeket a megfelelő síszemüveg hordásával megelőzzük. Viseljünk UV-A és UV-B szűrővel rendelkező nap- vagy síszemüvegeket, amik a szemet és környékét is jól takarják – tette hozzá dr. Nagy Zoltán Zsolt.

Nagyon ritka esetben úgynevezett hóvakság is kialakulhat. Ezt az alsó irányból érkező UV-sugárzás idézheti elő azoknál, akik huzamosabb ideig, akár napokig, havas hegyen napsütésben tartózkodnak, és a szemük nem kap megfelelő védelmet. A szakember kiemelte, ez a nagyon súlyos szemészeti szövődmény heves panaszokat okozhat.

Legjellemzőbb tünetei a gyenge látóélesség, a káprázás, a fényérzékenység, a szemvörösödés, az irritáció miatti könnyezés, égő és szúró érzés – tette hozzá. A panaszok jellemzően néhány nap alatt elmúlnak, azonban maradandó szemkárosodást okozhatnak, ezért ilyen magaslati sporttevékenység esetén még erősebb, sötétebb üvegű, speciális szemüveget kell viselni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szem épségét vitaminokkal is erősíthetjük, hiszen a C-vitamin védhet a szürkehályog kialakulása ellen, a B-vitaminok pedig az idegszövetek működéséhez elengedhetetlenek. A látás folyamatában további fontos szerepe van a D- és E-vitaminoknak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem