13 °C Budapest
doctors under pressure at the hospital

Megszólaltak a háziorvosok: nagyon nehéz hetek elé nézünk, tovább fog romlani a járványhelyzet

2022. január 27. 13:16

Békássy Szabolcs Országos Háziorvosi Kollegiális vezető szerint már csak néhány hét van hátra, de az nehéz lesz. Azután viszont már könnyebb helyzetre számít az egész egészségügyben.

Már a húszezret közelíti az új megbetegedések átlagos száma a statisztikákban, a harmadik hullám korábbi rekordja már rég megdőlt, sőt, még tovább fog romlani a járványhelyzet még több koronavírusos esettel. Mint azt Békássy Szabolcs kifejtette az InfoRádiónak, nagy kihívás elé állítja a mostani terhelés a háziorvosokat. Már a novemberi is csúcsidőszak volt, pedig akkor még jóval kevesebb volt a megbetegedés. Az ötödik hullámban bár enyhe tünetekkeljelentkezik a páciensek többsége, rengetegen vannak, így  rendkívül leterheltek a háziorvosok.

Azt sem lehet pontosan megmondani, ennek a rengeteg betegnek hány százaléka koronavírusos. Egyrészt a tünetek nehezen elkülöníthető más légúti fertőzésektől, az influenzától, másrészt a háziorvosok nem minden esetben tudnak koronavírusra tesztelni. Békássy Szabolcs arra kért mindenkit, hogy akinek patikai gyorsteszttel pozitív lett az eredménye, az értesítse erről a háziorvosát, hogy jelenthessék az egészségügyi nyilvántartásba, illetve hogy az orvosok tudják, kire kell adott esetben odafigyelni.

Pár héten belül eljuthatunk oda, hogy nem lesz relevanciája annak, milyen kórokozó áll egy légúti megbetegedés hátterében, sokkal inkább úgy kell majd kezelni a helyzetet, hogy akinek ilyen panaszai vannak, az ne menjen közösségbe

– mondta a szakember, aki még egy kicsi türelmet kért a lakosságtól. "Bizakodóak vagyunk, reméljük, hogy tavasszal már egy jóval könnyebb helyzet elé nézhetünk, és az egészségügyi ellátás is visszatérhet a megszokott mederbe pár héten belül, de addig is az a pár hét még nagyon nehéz lesz" - zárta szavait az Országos Háziorvosi Kollegiális vezető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem