17 °C Budapest
doctors under pressure at the hospital

Megszólaltak a háziorvosok: nagyon nehéz hetek elé nézünk, tovább fog romlani a járványhelyzet

2022. január 27. 13:16

Békássy Szabolcs Országos Háziorvosi Kollegiális vezető szerint már csak néhány hét van hátra, de az nehéz lesz. Azután viszont már könnyebb helyzetre számít az egész egészségügyben.

Már a húszezret közelíti az új megbetegedések átlagos száma a statisztikákban, a harmadik hullám korábbi rekordja már rég megdőlt, sőt, még tovább fog romlani a járványhelyzet még több koronavírusos esettel. Mint azt Békássy Szabolcs kifejtette az InfoRádiónak, nagy kihívás elé állítja a mostani terhelés a háziorvosokat. Már a novemberi is csúcsidőszak volt, pedig akkor még jóval kevesebb volt a megbetegedés. Az ötödik hullámban bár enyhe tünetekkeljelentkezik a páciensek többsége, rengetegen vannak, így  rendkívül leterheltek a háziorvosok.

Azt sem lehet pontosan megmondani, ennek a rengeteg betegnek hány százaléka koronavírusos. Egyrészt a tünetek nehezen elkülöníthető más légúti fertőzésektől, az influenzától, másrészt a háziorvosok nem minden esetben tudnak koronavírusra tesztelni. Békássy Szabolcs arra kért mindenkit, hogy akinek patikai gyorsteszttel pozitív lett az eredménye, az értesítse erről a háziorvosát, hogy jelenthessék az egészségügyi nyilvántartásba, illetve hogy az orvosok tudják, kire kell adott esetben odafigyelni.

Pár héten belül eljuthatunk oda, hogy nem lesz relevanciája annak, milyen kórokozó áll egy légúti megbetegedés hátterében, sokkal inkább úgy kell majd kezelni a helyzetet, hogy akinek ilyen panaszai vannak, az ne menjen közösségbe

– mondta a szakember, aki még egy kicsi türelmet kért a lakosságtól. "Bizakodóak vagyunk, reméljük, hogy tavasszal már egy jóval könnyebb helyzet elé nézhetünk, és az egészségügyi ellátás is visszatérhet a megszokott mederbe pár héten belül, de addig is az a pár hét még nagyon nehéz lesz" - zárta szavait az Országos Háziorvosi Kollegiális vezető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?