4 °C Budapest
Childs hand in hospital bed, with IV drip attached

Itt áll feketén-fehéren: ennyivel több magyar halt meg a járvány alatt

2022. január 12. 10:16

Pusztított a koronavírus, viszont elmaradt az influenzajárvány. Összességében 15 százalékkal többen haltak meg 2020 márciusa és 2021 szeptembere között, mint amit a korábbi évek demográfiai folyamatai alapján lehetett volna várni. Az idősek aránya nagyot esett az elhunytak között, amint elérhetővé váltak az oltások, látványosan Budapesten és környékén a legkevésbé rossz a helyzet, a férfiak többlethalálozása pedig közel kétszerese a nőkének – derül ki egy A HVG által észrevett tanulmányból.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

15 százalékos, 28 247 fős volt a többlethalandóság 2020 márciusának közepe és 2021 szeptemberének közepe között, vagyis a járvány első három hullámában Magyarországon – számolta ki Tóth G. Csaba közgazdász-demográfus.

Ez az adat azt jelenti, hogy a korábbi évek átlaga alapján a szóban forgó másfél évben 191 645 ember halt volna meg, ha minden demográfiai folyamat ugyanolyan, mint a járvány előtt volt, ehhez képest 220 072 haláleset történt valójában. Az operatív törzs ez idő alatt 30 123 koronavírusos áldozatot jelentett.

A korcsoportonkénti bontásban jókora változás látszik azzal, hogy elérhetővé váltak az oltások: 2020 őszén a többlethalálozás 60 százaléka a 70 év felettiekhez kötődött, 2021 tavaszára, amikor ezt a korcsoportot már nagyrészt beoltották, az arány 37 százalékra csökkent.

Az eddig 10 ezer áldozatot követelő negyedik hullám elemzésére még várni kell, a KSH január végén adja ki egyáltalán a 2021-es demográfiai adatokat, és abban még csak a halálozások éves számát fogjuk látni, a halálokokat még nem.

A 2020-as halálokok azonban már nyilvánosak, azokból kiderült, hogy a járvány első évében a Covid mellett azért nőtt meg az elhunytak száma, mert sokkal többen haltak meg magas vérnyomáshoz, illetve cukorbetegséghez köthető okból, mint korábban, és nagyon nőtt az öngyilkosok száma is.

Eközben a hörghurut, a tüdőtágulat és az asztma sokkal kevesebb áldozatot szedett, mint azelőtt, és ahogy bevezették a kijárási korlátozásokat, közel negyedével csökkent azoknak a száma, akik közlekedési balesetben haltak meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 28. péntek
Károly, Karola
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?