17 °C Budapest
Semi Transparent Viruses

Súlyos bejelentés a Biontech-vezértől: negyedik oltásra is szükség lehet az omikron miatt

MTI
2021. december 10. 09:10

Egyelőre nem tudni, kell-e új oltóanyagot fejleszteni az omikron variáns miatt. A Biontech társalapítója szerint az új mutáció ellen 3 oltás megfelelő védelmet nyújthat, ám ha az omikron leváltja a deltát, szükség lehet negyedik oltásra is.

Egyelőre nem tudni, hogy kell-e új oltóanyagot kifejleszteni a koronavírus omikron variánsa miatt - mondta Ugur Sahin, a BioNTech társalapítója a Spiegelnek.

MInt a szakember kifejtette, az omikronnak több variánsa kering, és még nem világos, melyik érvényesül döntő többségben. Így azt sem tudni, hogy melyikhez kellene hozzáigazítani a vakcinát - ez nem újdonság, a delta esetében is így volt.

Arra a kérdésre, hogy előfordulhat-e, hogy egyáltalán nem lesz szükség új oltóanyagra Ugur Sahin azt válaszolta: meg kell várni, hogy miként terjed az omikron és milyen a hatására kialakuló betegség klinikai képe. Az összes kérdés megválaszolásához szükség van még néhány hétre - tette hozzá.

Arra a felvetésre, hogy akár a következő változat is megjelenhet, mire elkezdik az omikronhoz igazított vakcina gyártását, a Biontech társalapítója azt mondta: az év elején azért aggódott, hogy a meggyengült immunrendszerű embereknél a vírusnak túl sok ideje lehet arra, hogy sok mutációt halmozzon fel és fejlődjön. Sahin számára úgy tűnik, hogy pontosan ez történt az omikronnal.

Az emberek egy kis csoportjában a vírus hosszabb fejlődésen mehetett keresztül, és ez minden bizonnyal gyakrabban megismétlődik majd.

Ha az omikron szétterjed, az utána következő változatnak még hatékonyabbnak kellene lennie, hogy a vírus következő nemzedékévé válhasson. Így állandóan újabb kórokozóval kellene megbirkózni. Ugyanakkor technikailag nem lenne gond egyszerre gyártani több fajta, a SARS-CoV-2 különböző változataira szabott vakcinát – fejtette ki a BioNTech társalapító-vezérigazgatója.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A vizsgálatok szerencsére azt mutatják, hogy az omikron csak egy részlegesen menekülő változat, amely elvileg oltással ellenőrizhető. Az előzetes adatok szerint három adag vakcina egyértelműen semlegesíti a vírust, de csak a további adatok mutatják majd meg, hogy mennyire erős a védelem és mennyi ideig tart – mondta Ugur Sahin. Két adag még nem jelent kellő védettséget nyújtó, befejezett oltást – tette hozzá.

A BioNTech vezetője számára úgy tűnik, hogy az omikron tovább terjed, ezért tudományos szempontból ésszerű lenne már három hónap után felkínálni az emlékeztető oltást, ahogyan az Egyesült Királyságban teszik. Arra a kérdésre, hogy ha valaki ezekben a hetekben kapja meg a harmadik adagot, akkor az a jövő nyáron emlékeztető dózisra szorul-e majd, a biotechnológiai cég vezetője azt mondta:

ez várhatóan így lesz, ha az omikron leváltja a deltát az uralkodó vírusváltozatok sorában. A negyedik adag már egy új, az omikronhoz igazított vakcina lehet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem