Semi Transparent Viruses

Súlyos bejelentés a Biontech-vezértől: negyedik oltásra is szükség lehet az omikron miatt

MTI
2021. december 10. 09:10

Egyelőre nem tudni, kell-e új oltóanyagot fejleszteni az omikron variáns miatt. A Biontech társalapítója szerint az új mutáció ellen 3 oltás megfelelő védelmet nyújthat, ám ha az omikron leváltja a deltát, szükség lehet negyedik oltásra is.

Egyelőre nem tudni, hogy kell-e új oltóanyagot kifejleszteni a koronavírus omikron variánsa miatt - mondta Ugur Sahin, a BioNTech társalapítója a Spiegelnek.

MInt a szakember kifejtette, az omikronnak több variánsa kering, és még nem világos, melyik érvényesül döntő többségben. Így azt sem tudni, hogy melyikhez kellene hozzáigazítani a vakcinát - ez nem újdonság, a delta esetében is így volt.

Arra a kérdésre, hogy előfordulhat-e, hogy egyáltalán nem lesz szükség új oltóanyagra Ugur Sahin azt válaszolta: meg kell várni, hogy miként terjed az omikron és milyen a hatására kialakuló betegség klinikai képe. Az összes kérdés megválaszolásához szükség van még néhány hétre - tette hozzá.

Arra a felvetésre, hogy akár a következő változat is megjelenhet, mire elkezdik az omikronhoz igazított vakcina gyártását, a Biontech társalapítója azt mondta: az év elején azért aggódott, hogy a meggyengült immunrendszerű embereknél a vírusnak túl sok ideje lehet arra, hogy sok mutációt halmozzon fel és fejlődjön. Sahin számára úgy tűnik, hogy pontosan ez történt az omikronnal.

Az emberek egy kis csoportjában a vírus hosszabb fejlődésen mehetett keresztül, és ez minden bizonnyal gyakrabban megismétlődik majd.

Ha az omikron szétterjed, az utána következő változatnak még hatékonyabbnak kellene lennie, hogy a vírus következő nemzedékévé válhasson. Így állandóan újabb kórokozóval kellene megbirkózni. Ugyanakkor technikailag nem lenne gond egyszerre gyártani több fajta, a SARS-CoV-2 különböző változataira szabott vakcinát – fejtette ki a BioNTech társalapító-vezérigazgatója.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A vizsgálatok szerencsére azt mutatják, hogy az omikron csak egy részlegesen menekülő változat, amely elvileg oltással ellenőrizhető. Az előzetes adatok szerint három adag vakcina egyértelműen semlegesíti a vírust, de csak a további adatok mutatják majd meg, hogy mennyire erős a védelem és mennyi ideig tart – mondta Ugur Sahin. Két adag még nem jelent kellő védettséget nyújtó, befejezett oltást – tette hozzá.

A BioNTech vezetője számára úgy tűnik, hogy az omikron tovább terjed, ezért tudományos szempontból ésszerű lenne már három hónap után felkínálni az emlékeztető oltást, ahogyan az Egyesült Királyságban teszik. Arra a kérdésre, hogy ha valaki ezekben a hetekben kapja meg a harmadik adagot, akkor az a jövő nyáron emlékeztető dózisra szorul-e majd, a biotechnológiai cég vezetője azt mondta:

ez várhatóan így lesz, ha az omikron leváltja a deltát az uralkodó vírusváltozatok sorában. A negyedik adag már egy új, az omikronhoz igazított vakcina lehet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?