7 °C Budapest
Őszi népnyavalya ütötte fel a fejét Magyarországon: kevesen gondolnák, hogy nagy a baj

Őszi népnyavalya ütötte fel a fejét Magyarországon: kevesen gondolnák, hogy nagy a baj

2021. október 31. 15:55

Ha tetszik, ha nem, a nyár, az ősz és a napsütés véget ért, eljött az óraátállítás, a hideg, a sok csapadék és a sötétség. Amennyiben te is fáradtnak, elcsigázottnak érzed magad, megnyugtatunk: nem vagy egyedül!  

Amikor kinézünk az ablakon, és látjuk, hogy már bizony javában tombol az ősz, a legtöbben szívesen hibernálnák magunkat nagyjából hat hónapra. Azonban ez nem megoldás, viszont a tüneteink egy valós probléma jelei lehetnek. A fáradékonyság, az éhség, a koncentráció zavar ugyanis mind az őszi-téli fáradékonyság jelei, amelyek szinte mindenkit érintenek.

Általában a tüneteket a napfény hiánya okozza, valamint a kimerültség. Hiszen az őszi, téi időszakban sokkal kevesebbet süt a nap, ráadásul irodai munka mellett pont akkor nem tartózkodunk kint, amikor süt a nap, így hamar érezhetjük kimerültnek magunkat. De mégis, hogyan funkcionáljunk rendesen ebben a kritikus időszakban?

Mint oly sok mindenre, úgy erre is az egyik legjobb megoldás az egészséges táplálkozás. Rengeteg kutatás kimutatta már, hogy a helyes táplálkozás segít megőrizni fittségünket, egészségünket, így nem meglepő, hogy az őszi-téli fáradtság leküzdésében is nagy segítségünkre lehet ez, írja a flexispot magazin. Bár fáradtan, álmosan szívesen ennénk édességet, csokoládét, jobb ha ezt kerüljük, ugyanis a cukortól csak még fáradtabbak leszünk. Ezzel ellentétben egy kiegyensúlyozott reggeli, és változatos, zöldségekben gazdag étrend segíthet abban, hogy kitartson az energiánk egész nap.

A koffeinfogyasztást övezi némi vita, hiszen nagy mértékben függőséget okozhat, azonban a reggeli órákban elfogyasztott pohár fekete szintén segíthet abban, hogy felébredjünk, és jobban tudjunk koncentrálni. Ebéd után azonban ne fogyasszunk koffeint, mert ettől este nehezebben alszunk majd el - pedig az nhs.uk szerint pedig ebben az időszakban különösen fontos hogy eleget, és jó minőségben aludjunk.

Távmunka alatt, vagy a hidegben nehéz aktívnak maradni, azonban a szakértők szerint a rendszeres testmozgás nem csak a hangulatunkat javítja, de az energiaszintünket is növeli. Nem kell, hogy radikális módszerekhez folyamodjunk, a napi séta is sokat segíthet.

Ráadásul így lehetőségünk adódik arra, hogy a friss levegőn is eltölthessünk némi időt, ami szintén pörgeti a hangulatunkat, energiaszintünket. Az irodai munka sajnos nem az aktivitásról szól, így érthető, hogy az irodai dolgozók gyakran tapasztalják az őszi-téli fáradékonyság tüneteit. Ezért fontos, hogy a munkaóráink alatt ne felejtsünk el vizet inni, valamint hogy a szünetek alatt álljunk fel az íróasztalunktól.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Lehet, hogy nagyobb a baj?

Azonban, ha krónikus fáradtságról beszélünk, és nem múlnak a tünetek, úgy lehet érdemes orvoshoz fordulni. Több betegség tünete is lehet fáradékonyság, kimerültség és letörtség.

Az állandó kialvatlanság, a hobbik elunása és megváltozó étvágy is annak a tünete lehet, hogyha valakinél egy sima téli fáradtságnál nagyobb probléma, a szezonális depresszió jelentkezett. Ráadásul szakemberek szerint idén mindez összeérhet a járvány miatti szorongással.

Ahogyan egyre hidegebb lesz, egyre kevesebb a fény és nehezebben tudunk kimenni a szabadba, sok ember küzd a szezonális depresszióval, vagy pontos nevén a szezonális affektív zavarral (SAD). Ez a depresszió egy olyan fajtája, amely az évnek nagyjából ugyanabban a szakaszában jelentkezik. A szezonális depresszió tüneteiről lapunk is írt korábban, ide tartozik a folyamatos levertség, a változó étvágy a fáradékonyság és a nehéz koncentráció.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm