1 °C Budapest
A commuter on her way to work using a face mask on a double-decker bus, during a health lockdown

Kemenesi Gábor: ennyire véd valójában a vírustól a maszkviselés a buszon

2021. október 26. 10:07

Egy friss dél-koreai tanulmány alapján a maszkviselés nagymértékben csökkenti a koronavírus-fertőzésnek való kitettséget a tömegközlekedés során. Tengernyi tudományos adat áll rendelkezésre a maszkok járványvédelemben betöltött fontos szerepéről.

Egy friss tanulmány szerint a maszkhasználat 93,5 százalékkal csökkentheti a koronavírus átadásának esélyét a tömegközlekedésen. Az eredményeket több kutatás is alátámasztja, ezzel a vakcina és a távolságtartás mellett ez az egyik leghatékonyabb módja a fertőzés elkerülésének.

A Science Advances tudományos lapban közzétett tanulmányra Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem virológusa hívta fel a figyelmet a Facebook-oldalán. A tanulmány szerzői azt modellezték, hogy a maszkviselés, és a távolságtartás miként hat a vírus terjedésére tömegközlekedés során.

Kifejezetten csúcsidőszakra vonatkozóan, csak a távolságtartás alkalmazásakor 64 százalékkal csökkent a vírus átadása. Kizárólag maszkozásnál, távolságtartás nélkül – ez számít a leginkább életszerűnek egy buszon – 93,5 százalékos csökkenést lehet elérni a tanulmány szerint

– emelte ki Kemenesi, aki hozzátette, hogy a maszkokra úgy kellene gondolnunk, mint a vakcinák melletti másik jelentős védelmi megoldásra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?