-3 °C Budapest
A commuter on her way to work using a face mask on a double-decker bus, during a health lockdown

Kemenesi Gábor: ennyire véd valójában a vírustól a maszkviselés a buszon

2021. október 26. 10:07

Egy friss dél-koreai tanulmány alapján a maszkviselés nagymértékben csökkenti a koronavírus-fertőzésnek való kitettséget a tömegközlekedés során. Tengernyi tudományos adat áll rendelkezésre a maszkok járványvédelemben betöltött fontos szerepéről.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Egy friss tanulmány szerint a maszkhasználat 93,5 százalékkal csökkentheti a koronavírus átadásának esélyét a tömegközlekedésen. Az eredményeket több kutatás is alátámasztja, ezzel a vakcina és a távolságtartás mellett ez az egyik leghatékonyabb módja a fertőzés elkerülésének.

A Science Advances tudományos lapban közzétett tanulmányra Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem virológusa hívta fel a figyelmet a Facebook-oldalán. A tanulmány szerzői azt modellezték, hogy a maszkviselés, és a távolságtartás miként hat a vírus terjedésére tömegközlekedés során.

Kifejezetten csúcsidőszakra vonatkozóan, csak a távolságtartás alkalmazásakor 64 százalékkal csökkent a vírus átadása. Kizárólag maszkozásnál, távolságtartás nélkül – ez számít a leginkább életszerűnek egy buszon – 93,5 százalékos csökkenést lehet elérni a tanulmány szerint

– emelte ki Kemenesi, aki hozzátette, hogy a maszkokra úgy kellene gondolnunk, mint a vakcinák melletti másik jelentős védelmi megoldásra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 7. 07:20