1 °C Budapest
Egyre többször van gyógyszerhiány Magyarországon: mielőbbi megoldást sürget az EU

Egyre többször van gyógyszerhiány Magyarországon: mielőbbi megoldást sürget az EU

2021. október 18. 09:06

Egyre többször fordul elő gyógyszerhiány Európában és Magyarországon is. A Hungaropharma vezérigazgatója szerint a helyzet nem annyira súlyos, mint elsőre hangzik, a hiánygyógyszereket 99 százalékban lehet helyettesíteni más termékekkel. Az EU egy közös készlet létrehozását sürgeti.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az Európai Unió Gyógyszerészeti Csoportjának felmérése szerint egyre nagyobb probléma a kontinensen a gyógyszerhiány. A kutatásban részt vevő minden ország tapasztalt készletcsökkenést, és 65 százalékuk jelezte, hogy a helyzet 2020-ban 2019-hez képest rosszabb lett. Az érintett országok többségében több mint 200 gyógyszer minősült aktuálisan hiánycikknek, 8 országban pedig a 400-at is meghaladta ezek száma. A legtöbb helyen szív- és érrendszeri gyógyszerek szerepeltek a hiánylistákon – írja az Infostart.

A Hungaropharma gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat vezérigazgatója, Feller Antal szerint ez Magyarországon is rendszeres probléma, ám a helyzet nem annyira súlyos, mint elsőre hangzik: a hiányok legnagyobb része átmeneti, és viszonylag gyorsan megszűnik.

Ha hiány van, az esetek 99 százalékában lehet helyettesíteni valami más szerrel a hiányzó készítményt, de az esetek 1 százalékában valóban gond van. Ilyenkor a nagykereskedők az OGYEI-hez fordulnak egyedi import- vagy kontingensengedélyt kérve, hogy alternatív forrásokból próbáljanak terméket beszerezni.

A gyógyszeralapanyagok 70 százaléka ugyanis a Távol-Keleten készül – nagyjából száz termék alapanyaga pedig kizárólag ott –, tehát, ha bármilyen probléma fellép azon a területen, az a teljes szállítási útvonalat érintve késedelmet, gyógyszerhiányt okozhat. Ugyancsak hiányhoz vezethetnek az alapanyagok minőségi problémái. Gondok adódhatnak továbbá egy rossz gyártási ütemezés miatt, vagy ha egy gyógyszergyártó éppen átalakítja a gyártási rendszerét. Nem beszélve a megnövekedő igényekről

– mondta a szakember.

Az EU épp ezért szeretné ösztönözni a gyógyszergyártókat, hogy Európában telepedjenek le. Az is csak törekvés egyelőre, hogy létrehozzanak egy uniós készenléti tartalékot a stratégiai fontosságú gyógyszerekből, ami sürgősségi európai gyógyszertárként működne, csökkentve a hiány kockázatát, és megkönnyítené a gyógyszerek szállítását az EU tagállamai között.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?