2 °C Budapest
Egyre többször van gyógyszerhiány Magyarországon: mielőbbi megoldást sürget az EU

Egyre többször van gyógyszerhiány Magyarországon: mielőbbi megoldást sürget az EU

2021. október 18. 09:06

Egyre többször fordul elő gyógyszerhiány Európában és Magyarországon is. A Hungaropharma vezérigazgatója szerint a helyzet nem annyira súlyos, mint elsőre hangzik, a hiánygyógyszereket 99 százalékban lehet helyettesíteni más termékekkel. Az EU egy közös készlet létrehozását sürgeti.

Az Európai Unió Gyógyszerészeti Csoportjának felmérése szerint egyre nagyobb probléma a kontinensen a gyógyszerhiány. A kutatásban részt vevő minden ország tapasztalt készletcsökkenést, és 65 százalékuk jelezte, hogy a helyzet 2020-ban 2019-hez képest rosszabb lett. Az érintett országok többségében több mint 200 gyógyszer minősült aktuálisan hiánycikknek, 8 országban pedig a 400-at is meghaladta ezek száma. A legtöbb helyen szív- és érrendszeri gyógyszerek szerepeltek a hiánylistákon – írja az Infostart.

A Hungaropharma gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat vezérigazgatója, Feller Antal szerint ez Magyarországon is rendszeres probléma, ám a helyzet nem annyira súlyos, mint elsőre hangzik: a hiányok legnagyobb része átmeneti, és viszonylag gyorsan megszűnik.

Ha hiány van, az esetek 99 százalékában lehet helyettesíteni valami más szerrel a hiányzó készítményt, de az esetek 1 százalékában valóban gond van. Ilyenkor a nagykereskedők az OGYEI-hez fordulnak egyedi import- vagy kontingensengedélyt kérve, hogy alternatív forrásokból próbáljanak terméket beszerezni.

A gyógyszeralapanyagok 70 százaléka ugyanis a Távol-Keleten készül – nagyjából száz termék alapanyaga pedig kizárólag ott –, tehát, ha bármilyen probléma fellép azon a területen, az a teljes szállítási útvonalat érintve késedelmet, gyógyszerhiányt okozhat. Ugyancsak hiányhoz vezethetnek az alapanyagok minőségi problémái. Gondok adódhatnak továbbá egy rossz gyártási ütemezés miatt, vagy ha egy gyógyszergyártó éppen átalakítja a gyártási rendszerét. Nem beszélve a megnövekedő igényekről

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

– mondta a szakember.

Az EU épp ezért szeretné ösztönözni a gyógyszergyártókat, hogy Európában telepedjenek le. Az is csak törekvés egyelőre, hogy létrehozzanak egy uniós készenléti tartalékot a stratégiai fontosságú gyógyszerekből, ami sürgősségi európai gyógyszertárként működne, csökkentve a hiány kockázatát, és megkönnyítené a gyógyszerek szállítását az EU tagállamai között.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?