2 °C Budapest
Different types of dairy products and eggs

Ezt jobb, ha tudod a növényi tejekről: ne dőlj be a reklámoknak, az egészséged a tét

2021. október 3. 09:00

Napjainkban egyre többen döntenek amellett, hogy az étrendjükben mellőzik a tej és a tejtermékek fogyasztását, helyettük pedig a növényi alapú alternatívákat választják. Bármi is álljon egy ilyen döntés hátterében, mindenképp oda kell figyelni arra, hogy a növényi helyettesítő termékekből hiányzó fontos tápanyagokat más forrásból pótoljuk. Az alábbiakban ezekre mutatunk hasznos tippeket.  

Sokféle indoka lehet annak, ha valaki felhagy a tej és a tejtermékek fogyasztásával és helyettük a növényi alapú alternatívákat választja. Mindegy, hogy e döntés hátterében ételérzékenység, esetleg életmódbeli, állatvédelmi, fenntarthatósági vagy más szempont áll: ahhoz, hogy a számtalan előnyt kínáló növényi étrend valóban az egészségünket szolgálja, fokozottan figyelni kell a kiegyensúlyozott tápanyagbevitelre.

Ha a tejet helyettesítenénk

A növényi alapú, tejet helyettesítő italokból szinte már mindenki talál magának megfelelőt, mivel ízben és tápanyagösszetételben is rengetegféle kapható, illetve számos esetben bio verzió is elérhető. Érdemes odafigyelni arra, hogy a rizsből és a zabból készült italok magasabb, a kókusz- és magtejek viszont alacsonyabb szénhidráttartalmúak a tehéntejhez képest.

Az arra allergiások esetében a mag- vagy szójaitalok kerülendőek lehetnek. Mivel a tej jelentős kalcium- és vitaminforrás, a növényi italokból érdemes a kalciummal és vitaminokkal dúsított változatokat választani, vagy más forrásból pótolni ezeket a tápanyagokat.

Ha a sajtot helyettesítenénk

A növényi alapú sajthelyettesítőknél kiemelten igaz, hogy a tápanyagösszetételük eltérő a hagyományos állati eredetű sajtokhoz képest. Egyrészt jelentős a keményítő-, ebből adódóan pedig a szénhidráttartalmuk, másrészt fehérjét nemigen tartalmaznak és kalciumot is csak akkor, ha azzal dúsított termékről van szó.

Összehasonlításul: a növényi sajthelyettesítőkben 100 grammonként mintegy 20 gramm szénhidrát is „rejtőzhet”, 0 gramm fehérjetartalom mellett, miközben egy hagyományos trappista sajt szénhidráttartalma mindössze 0,2 gramm, vagyis elhanyagolható, fehérjéből pedig 20 gramm körüli mennyiséget tartalmaz. Mindemellett a telítettzsír-tartalmuk hasonlóan magas.

Ha a joghurtot, tejszínt helyettesítenénk

Régebben leginkább szója alapú joghurtalternatívák léteztek, azonban ma már kaphatóak szójamentes, kókusz alapú termékek is, így a szójaallergiások is találnak megfelelőt. A hagyományos joghurtokhoz hasonlóan ezekből a termékekből is a hozzáadott cukortól, illetve mesterséges édesítőszertől mentes változatokat érdemes vásárolni. Ha fontos számunkra, hogy élőflórás terméket vásároljunk, erre külön oda kell figyelnünk, mert bár vannak ilyen joghurthelyettesítők, nem mind tartalmazza ezt a hasznos összetevőt.

A tejszín, tejföl pótlására szolgáló növényi főzőkrémekből is találunk szója, zab, rizs, vagy kókusz alapút, felhasználási területük, módjuk a hagyományos termékekhez hasonló, vagyis hozzá kell melegíteni főzéskor az ételekhez, hogy ne csapódjanak ki. A kókusz főzőkrém erős íze miatt inkább desszertekhez, vagy thai jellegű ételekhez javasolt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ha a vajat helyettesítenénk

Valószínűleg itt van a legkönnyebb dolga azoknak, akik nem szeretnének tejtermékeket fogyasztani, hiszen a növényi alapú margarinok már régóta megfelelő alternatívái a vajnak, hiszen éppúgy találni belőlük sütésre, főzésre alkalmas változatot, mint szendvicskészítésre ajánlottakat. A minőségi margarinok a felhasznált növényi olajoknak köszönhetően telítetlen zsírokban gazdagok, márpedig egészségünk érdekében fontos, hogy a telített zsírok bevitelét ezek javára csökkentsük.

Ha valóban kompromisszummentes terméket keresünk, a 100%-ban növényi alapú Rama vajalternatíva lehet a jó választás: az immár Magyarországon is kapható termék tápanyagösszetételben megegyezik a vajjal, de annál 50%-kal kisebb klímalábnyommal rendelkezik[1], miközben pontosan ugyanúgy használható, akár sütésre, főzésre, akár szendvicsek készítésére.

Nem minden egészséges, ami növényi

A kutatások szerint egyértelmű, hogy a teljes értékű növényi alapú étrend számos egészségügyi előnnyel jár, ám fontos észben tartanunk, hogy nem minden egészséges, ami növényi. Olvassuk el alaposan a termékek címkéjét, fedezzük fel, hogy miből is készült pontosan, illetve milyen tápanyagból mennyit tartalmaz. Ha ezt a „házi feladatot” elvégezzük, nagy eltéréseket fedezhetünk fel a hagyományos állati eredetű termékekhez képest, de akár a különböző növényi termékek között is. További hasznos jótanács, hogy kerüljük a túlzottan feldolgozott, hozzáadott cukorral készülő, magas sótartalmú, adalékanyagok és mesterséges aromák garmadájával készülő termékeket

– tanácsolja Bakk Brigitta, az Upfield dietetikusa.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm