Woman using medical device to measure blood pressureSenior woman using medical device to measure blood pressure at home

Hazánkban is pusztít az alattomos népbetegség: rengeteg magyar nem sejti, hogy baj van

2021. szeptember 29. 16:47

A magyar lakosság harmadnál diagnosztizáltak magas vérnyomást, de vélhetően ennél sokkal több embert érint a probléma hazánkban. Ugyanis a WHO szerint a krónikus betegségben szenvedők fele nem is tud a problémájáról. Az uniós rengsorban Magyarország az elsők között szerepel magas vérnyomás tekintetében. A nemek közötti megoszlás nagyjából egyenletes.

A kezeletlen magas vérnyomás idővel a szív, a vese vagy az agy krónikus megbetegedéséhez vezethet. 2019-ben az EU-ban a 15 éves és idősebb emberek 22 százaléka küzdött magas vérnyomással az Eurostat adatai szerint.

Az uniós országok közül Horvátországban (37%-a), Lettországban és Magyarországon (mindkettő 32%) volt a legnagyobb a magas vérnyomással küzdő, 15 éven felüliek aránya. Ezzel szemben a legalacsonyabb arányt Írországban (12%), Luxemburgban, Romániában és Hollandiában (16%) regisztrálták.

2019-ben az EU-ban a magas vérnyomásban szenvedő nők aránya valamivel magasabb volt, mint a férfiaké (23% vs. 21%). A magas vérnyomással küzdő nők legmagasabb arányát Horvátországban (38%) és Lettországban (37%) regisztrálták.

A részletes adatokból az is kiderült, hogy Magyarországon a nők 34 százalékánál diagnosztizáltak már magas vérnyomást.

A férfiak tekintetében Horvátországban a legmagasabb az arány, 36 százalékos, Magyarország pedig ebben az összevetésben a második 29százalékkal, és Finnországban pedig a harmadik legrosszabb a helyzet (28%).

Az érintettek fele nem is tud róla

Érdemes megjegyezni, hogy az Eurostat adatsoracsak azokat vette számításbam akiknél orvos diagnosztizálta a betegséget. Azonban a szakemberek szerint még ennél is többen lehetnek érintettek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ugyanis minden második ember, akinek magas a vérnyomása, nem tud az életét veszélyeztető betegségről. Az érintettek száma 1990 és 2019 között megduplázódott, és elérte az 1,3 milliárdot - írták korábban a londoni Imperial College és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kutatói a The Lancet című orvostudományi folyóiratban megjelent tanulmányukban.

A kutatók szerint 30-79 év közötti emberekről van szó, közülük egymilliárdan alacsony vagy közepes jövedelmű országokban élnek. Magas vérnyomásról az orvosok akkor beszélnek, ha a vérnyomásérték 140/90 fölött van.

Még a tudományos szklapban is kiemelték, hogy különösen magas az ilyen betegek aránya a férfiak körében Magyarországon.

A betegségre vannak jó és hatékony gyógyszerek a WHO szerint, amely a betegség kezelésére tett ajánlásait nyilvánosságra is hozta. A nem túl magas vérnyomást lehet csökkenteni az életmód megváltoztatásával is. Több zöldség és gyümölcs, kevesebb só fogyasztása és több testmozgás segít a magas vérnyomás csökkentésében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25