2 °C Budapest
Health care and medical concept

Nyakunkon az egészségügyi vész: ide menekül a legtöbb tehetős magyar beteg

2021. szeptember 15. 16:29

Egyes orvosi szakterületeken szinte megkerülhetetlen, máshol alig vesszük igénybe a magánegészségügyi szolgáltatásokat –  egy új kutatásból pontosan kirajzolódik a magyarok magánellátási TOP-listája. Miközben a magánellátások költsége a többség számára kifejezetten megterhelő, egyelőre nagyon kevesen élnek csak az egészségbiztosítások és egyéb konstrukciók lehetőségével. A kutatás szerint azonban ebben is pozitív fordulatot hozhat a pandémia.

Az aktív korú (20-65 éves) hazai internetezők 60 százaléka igénybe vette már a magánegészségügy szolgáltatásait, 13%-uk ráadásul új belépő volt az elmúlt évben. A magánegészségügy egyre erősödő népszerűségéhez így nem férhet kétség, az NN Biztosító kutatásából emellett egyértelműen kirajzolódik a magyarok magánellátási TOP-listája is.

Az első hely vitathatatlanul a fogászaté: a magánegészségügy ügyfelei közül 94% nyilatkozott úgy, hogy járt már magánfogorvosnál, egyharmaduk az elmúlt egy év során is. A második helyen a nőgyógyászat/szülészet áll 50%-os aránnyal, amit a bőrgyógyászat követ harmadikként. A megkérdezett területek közül a legritkábban igénybe vett szolgáltatási területnek a reumatológia, a neurológia és a dietetika számít.

A toplista itt is tanulságos: jelentős előnnyel az általános sebészet (43%) vezet a nőgyógyászat (17%) és a szemészet (14%) előtt. A több napos beavatkozások terén az ortopédia (26%), a fül-orr-gégészet (24%) és a nőgyógyászat (23%) alkotja az élmezőnyt.

A válaszok alapján legtöbben a betegközpontúság és a nagyobb bizalom miatt döntöttek magánszolgáltatók mellett.

A jövőben azonban ennél is többen, a kutatásban résztvevők 29%-a venne igénybe magánellátásban műtéti beavatkozást. A műtéti ellátás finanszírozása azonban közel minden második páciens (44%) számára anyagilag megterhelő volt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Bár egyelőre csak kevesen aknázzák ki az egészségbiztosítások kínálta előnyöket a magánegészségügyi szolgáltatások finanszírozásában, erőteljes az igény a teljes családot lefedő védelem iránt. Az ügyfelek világos elvárása, hogy olyan komplex biztosítási megoldást kapjanak, amely egyben fedezi a magánellátással kapcsolatos kiadásokat a teljes család számára. 

– fogalmazott Holló Bence, az NN Biztosító elnök-vezérigazgatója.

Miközben a kutatás szerint a magánegészségügyi ellátás a magyarok többsége számára jelentős anyagi terhet jelent, a kezeléseket a döntő többség még mindig saját zsebből fizeti. Ettől függetlenül, hogy 54% jelezte, tisztában van vele, hogy az előre fizetett egészségbiztosítás alkalmas a tervezett vagy épp váratlan egészségügyi kiadások fedezésére.

A megkérdezettek 12%-a már el is gondolkozott azon, hogy kötne egészségbiztosítást, vagy ilyen kiegészítőt tenne már meglévő biztosításába. Közülük 6% ráadásul új belépő lenne, akinek egyelőre se egészségpénztári tagsága, se külön egészségbiztosítása nincs. A család összes tagjára köthető egészségbiztosítás a potenciális ügyfelek (akik elgondolkoztak már kötésen) 58%-át érdekelné, 15%-ot nagymértékben. Nem meglepő módon ez a kötési hajlandóság a gyerekesek körében magasabb.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem