Health care and medical concept

Nyakunkon az egészségügyi vész: ide menekül a legtöbb tehetős magyar beteg

2021. szeptember 15. 16:29

Egyes orvosi szakterületeken szinte megkerülhetetlen, máshol alig vesszük igénybe a magánegészségügyi szolgáltatásokat –  egy új kutatásból pontosan kirajzolódik a magyarok magánellátási TOP-listája. Miközben a magánellátások költsége a többség számára kifejezetten megterhelő, egyelőre nagyon kevesen élnek csak az egészségbiztosítások és egyéb konstrukciók lehetőségével. A kutatás szerint azonban ebben is pozitív fordulatot hozhat a pandémia.

Az aktív korú (20-65 éves) hazai internetezők 60 százaléka igénybe vette már a magánegészségügy szolgáltatásait, 13%-uk ráadásul új belépő volt az elmúlt évben. A magánegészségügy egyre erősödő népszerűségéhez így nem férhet kétség, az NN Biztosító kutatásából emellett egyértelműen kirajzolódik a magyarok magánellátási TOP-listája is.

Az első hely vitathatatlanul a fogászaté: a magánegészségügy ügyfelei közül 94% nyilatkozott úgy, hogy járt már magánfogorvosnál, egyharmaduk az elmúlt egy év során is. A második helyen a nőgyógyászat/szülészet áll 50%-os aránnyal, amit a bőrgyógyászat követ harmadikként. A megkérdezett területek közül a legritkábban igénybe vett szolgáltatási területnek a reumatológia, a neurológia és a dietetika számít.

A toplista itt is tanulságos: jelentős előnnyel az általános sebészet (43%) vezet a nőgyógyászat (17%) és a szemészet (14%) előtt. A több napos beavatkozások terén az ortopédia (26%), a fül-orr-gégészet (24%) és a nőgyógyászat (23%) alkotja az élmezőnyt.

A válaszok alapján legtöbben a betegközpontúság és a nagyobb bizalom miatt döntöttek magánszolgáltatók mellett.

A jövőben azonban ennél is többen, a kutatásban résztvevők 29%-a venne igénybe magánellátásban műtéti beavatkozást. A műtéti ellátás finanszírozása azonban közel minden második páciens (44%) számára anyagilag megterhelő volt.

Bár egyelőre csak kevesen aknázzák ki az egészségbiztosítások kínálta előnyöket a magánegészségügyi szolgáltatások finanszírozásában, erőteljes az igény a teljes családot lefedő védelem iránt. Az ügyfelek világos elvárása, hogy olyan komplex biztosítási megoldást kapjanak, amely egyben fedezi a magánellátással kapcsolatos kiadásokat a teljes család számára. 

– fogalmazott Holló Bence, az NN Biztosító elnök-vezérigazgatója.

Miközben a kutatás szerint a magánegészségügyi ellátás a magyarok többsége számára jelentős anyagi terhet jelent, a kezeléseket a döntő többség még mindig saját zsebből fizeti. Ettől függetlenül, hogy 54% jelezte, tisztában van vele, hogy az előre fizetett egészségbiztosítás alkalmas a tervezett vagy épp váratlan egészségügyi kiadások fedezésére.

A megkérdezettek 12%-a már el is gondolkozott azon, hogy kötne egészségbiztosítást, vagy ilyen kiegészítőt tenne már meglévő biztosításába. Közülük 6% ráadásul új belépő lenne, akinek egyelőre se egészségpénztári tagsága, se külön egészségbiztosítása nincs. A család összes tagjára köthető egészségbiztosítás a potenciális ügyfelek (akik elgondolkoztak már kötésen) 58%-át érdekelné, 15%-ot nagymértékben. Nem meglepő módon ez a kötési hajlandóság a gyerekesek körében magasabb.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 26. csütörtök
Vanda, Paula
4. hét
Január 26.
Nemzetközi vámnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?