4 °C Budapest
Health worker holding patients hand

Magyarországon is tarol a rettegett népbetegség: felvilágosító kampánnyal segítenék a betegeket

2021. szeptember 3. 15:04

Az idült vesebetegség hazánkban mintegy 1,5 millió embert érint. A betegek kezelése, gondozása ráadásul az egyik legdrágább egészségügyi szolgáltatás.

Az idült vesebetegség alattomos, túlnyomó többségében sokáig figyelmeztető panaszokat nem okozó, veszélyes népbetegség, melynek idejében történő felismerése és kezelése a beteg és a társadalom közös érdeke. Hazánkban mintegy 1,5 millió embert érint. A létrejövő veseműködés csökkenés az előrehaladottság függvényében 1,5-14-szeresére növeli a szív-érrendszeri károsodást és a halálozás kockázatát.

A betegek száma nemcsak Magyarországon, de az egész világon növekszik főleg az elöregedés, valamint a magasvérnyomás és a cukorbetegség terjedése miatt. Fontos, hogy a társadalom megismerje a kreatinin fogalmát, mely a „vese koleszterinje”, és figyelje annak változását, illetve megértse, hogy a betegség laboratóriumi vizsgálattal könnyen igazolható.

Ez a komoly népegészségügyi gond nem csak a családokat, de a társadalom egészét is messzemenően károsítja, mert a beteg kezelése, gondozása az egyik legdrágább egészségügyi szolgáltatás. Ezért a Magyar Nephrologiai Társaság az idült vesebetegség megelőzése, kialakulásának csökkentése érdekében hosszútávú és össztársadalmi ismeretterjesztő mozgalmat indít, a mozgalom szeptember 8.-án hirdeti ki hivatalos programját.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 1. szerda
Ignác
5. hét
Február 1.
A civilek napja
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?