14 °C Budapest
Organic soya wax candles with wooden candlewick in white ceramic bowls on linen bedding set with book. Cosy and soft winter background. Hygge and aromatherapy concept.

Ez az 5 dolog durván szennyezi a lakás levegőjét: sokan nem is tudnak a néma veszélyről

2021. augusztus 29. 17:02

Számos, a mindennapokban használt háztartási termék, eszköz és kozmetikai cikk járulhat hozzá otthonunk levegőminőségének romlásához. A festékek, oldószerek, ragasztók, háztartási kemikáliák (például takarítószerek, légfrissítők), rovarirtó szerek használata során például különféle vegyszerek, illékony szerves vegyületek is lakásunk levegőjébe juthatnak, amelyek közül egyesek akár nyálkahártya-irritációt, rosszullétet, fejfájást vagy koncentrációzavarokat okozhatnak, hosszabb távú, erősebb kitettség esetén pedig növelik a légzőszervi és a daganatos megbetegedések kialakulásának esélyét.

Időnk közel 90 százalékát beltérben töltjük, ezért a kültéri mellett a beltéri levegő minőségére is érdemes több figyelmet fordítanunk. Bár nem gondolnánk, otthonunkban számos, a mindennapokban használt háztartási termék és kozmetikai cikk járulhat hozzá a levegő minőségének romlásához.

Ezek közül egyesek akár nyálkahártya-irritációt, rosszullétet, fejfájást vagy koncentrációzavarokat okozhatnak, hosszabb távú, erősebb kitettség esetén pedig növelik a légzőszervi és a daganatos megbetegedések kialakulásának esélyét. Az LG légtechnikai szakértői most összegyűjtötték, mik ezek a termékek és hogyan védhetjük ki, hogy az egészségünkre káros vegyületek a lakásunk levegőjébe kerüljenek.

1. Aeroszolok

Érdemes kétszer átgondolnunk az aeroszolos termékek – légfrissítők, dezodorok, rovarirtók – használatát, hiszen ezek akár több mint százféle különböző kemikáliát juttathatnak otthonunk levegőjébe, melyek az arra érzékenyeknél migrént, asztmás rohamokat és légzési nehézségeket is okozhatnak. Jobban járunk tehát, ha a friss levegőért ablakot nyitunk, és az aeroszolos kozmetikai cikkek helyett folyékony vagy szilárd termékeket használunk, például dezodorok esetén a golyós vagy stiftes megoldást választjuk.

2. Gyertyák

A gyertyák kellemes hangulatot teremtenek otthonunkban, azonban érdemes csak különleges alkalmakkor meggyújtanunk őket. A gyertyák ugyanis ultrafinom részecskéket juttatnak a levegőbe, melyek hozzájárulnak a beltéri levegő szennyezettségéhez, ezzel pedig a légzőszervi megbetegedésekhez, például az asztmához. Egyes illatgyertyák ráadásul formaldehidet is tartalmazhatnak, ami különösen káros az egészségre.

3. Tisztítószerek

A frissítő, tiszta illat, amit egy alapos takarítás után érzünk a lakásunkban, nem feltétlenül olyan pozitív, mint gondolnánk: a tisztítószerek többsége ugyanis a beltéri levegőminőség szempontjából kockázatot jelent, hiszen ezek is számos illékony szerves vegyületet juttatnak a levegőbe. A kockázat nagyságát jól jelzi, hogy norvég kutatók szerint a takarítószerek rendszeres használata hosszú távon ugyanolyan káros lehet a tüdőre, mint húsz éven át napi 10-20 cigaretta elszívása. Érdemes ezért inkább megismerkednünk az olyan természetes tisztítószerekkel, mint az ecet, citromsav vagy a szódabikarbóna.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

4. Lakásfelújítás – festékek, bútorok, szőnyegek

Egy új vagy egy felújított, újonnan berendezett lakás illata sokak számára vonzó lehet, de kevesen gondolnak arra, hogy használati tárgyainkból és a burkolatokból is ártalmas vegyületek párologhatnak ki, akár éveken át. A bútorainkból például a ragasztó és festékanyagok illékony szerves vegyületei, a textíliákból pedig a gyártás során használt égésgátló, műanyaglágyító anyagok távoznak. Szintén káros illékony szerves anyagok kerülhetnek a levegőbe a frissen festett falakból. Lakásfelújításkor tanácsos tehát az alacsony szervesoldószer-tartalmú termékeket előnyben részesíteni, a műanyagból és ragasztott faforgácslapokból készült bútorok helyett pedig, ha tehetjük, válasszunk tömörfa bútorokat.

5. A szellőztetés hiánya

Az alapos és rendszeres szellőztetés is rendkívül fontos – különösen akkor, ha lakásfelújításon vagyunk túl vagy új bútorokat vásároltunk –, hiszen így elkerülhetjük a légszennyező anyagok feldúsulását a beltéri levegőben. Rendkívüli szmoghelyzetben vagy az egészségügyi határértéket jelentősen meghaladó szennyezőanyagok esetében persze kerüljük a szellőztetést, a napon belül pedig a legkevésbé veszélyes időszakra kell korlátozni a légcserét. Ez utóbbi azt jelenti, hogy ahol a közlekedés a fő szennyező, ott inkább a hajnali órákban, ahol pedig a téli szezonban a fűtés, ott általában a kora délutáni órákban ajánlott kitárni az ablakokat rövid időre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem