7 °C Budapest
woman desperate for the loo, being caught by surprise and wetting herself

Mi a felfázás és hány napig tart a felfázás? Ezt tedd felfázás ellen, ha jelentkeznek a felfázás tünetei!

2021. augusztus 21. 18:00

A felfázás rendkívül kellemetlen jelenség lehet, azonban a magyarok többségének nem kell bemutatnunk ezt az állapotot, hiszen sokunkkal rendszeresen megesik, hogy felfázunk. Na de mégis, mi az a felfázás, mi a felfázás lényege, pontosan milyen betegség a felfázás és mitől alakul ki a felfázás? Miért fordul elő a felfázás gyakrabban a nőknél és mik a női felfázás tünetei? Mikor jelentkeznek a felfázás tünetei férfiaknál? Mik a felfázás okai, hány napig tart a felfázás átlagos és súlyosabb esetekben, a felfázás mennyi idő alatt múlik el magától vagy felfázás gyógyszer alkalmazása esetén? A felfázás milyen antibiotikum segítségével gyógyítható a leghatékonyabban?

Cikkünkben eláruljuk, mi az a felfázás, mi a felfázás jelentése, mik a felfázás tünetei és hogyan zajlik a felfázás kezelése házilag és orvosi segítséggel, milyen felfázás gyógyszer hatásos a felfázás ellen, például a felfázás milyen antibiotikum alkalmazásával gyógyul meg a leggyorsabban? A felfázás tünetei mikor jelentkeznek és mennyi idő alatt múlik el a felfázás kezelés nélkül vagy felfázás gyógyszer szedése esetén? Hány napig tart a felfázás alapesetben, mi a teendő súlyos felfázás vagy el nem múló felfázás esetén, a felfázás milyen orvos hatáskörébe tartozik? Amellett, hogy megtudhatod, a felfázás milyen antibiotikum segítségével gyógyul a legjobban, azt is eláruljuk, hogyan alkalmazható a felfázás gyógyszer, és hogy milyen gyógynövények segíthetnek a felfázás ellen! Mik a felfázás tünetei általánosságban, mik a női felfázás tünetei és mik a felfázás tünetei férfiaknál?

Mi a felfázás jelentése?

A felfázás egy gyakorinak mondható húgyúti fertőzés, amelyet nevezhetünk hólyaghurutnak, hólyaggyulladásnak is. A legtöbb esetben a felfázás tünetei az alsó húgyutakat érintik (a felfázás tipikusan megjelenhet húgycső-gyulladás vagy húgyhólyag-gyulladás formájában), azonban ritkább esetben továbbterjedhet a felső húgyutakra is, egészen a vesemedencékig, ami viszont már a felfázás egy súlyosabb, valós kockázatokat hordozó állapota. A betegség tünetcsoportjait köznyelven egyformán felfázásnak hívjuk attól függetlenül, hogy a gyulladás melyik területet érinti.

Egy érdekesség a felfázás jelensége kapcsán: a felfázás alapvetően „női betegség”. Míg a felfázás áltagosan minden nő életében bekövetkezik legalább egyszer – sokaknál sajnos évente akár többször is jelentkezhetnek a női felfázás tünetei -, addig a felfázás férfiaknál viszonylag ritkább esemény, leginkább a hosszabb húgycsőnek köszönhetően. Minden esetben fontos a felfázás kivizsgálása és a felfázás kezelése, ugyanis az el nem múló, súlyos felfázás veszélyes szövődményeket okozhat.

Mik a felfázás okai? Mitől alakul ki a felfázás?

Az, hogy a felfázás hogyan jön létre, függ az életkortól, a felfázásra való hajlamosságtól, sőt a szexuális életünktől is. A felfázás oka minden esetben valamilyen, a húgyutakban elszaporodó mikroba: ezek jelen lehetnek anélkül is, hogy a felfázás tüneteit produkálnák, azonban általánosságban jól érzékelhetőek a felfázás jellegzetes, sokszor fájdalmas tünetei. A felfázásos fertőzések előidézői egyébként az esetek zömében – más bakteriális, vírusos vagy gombás fertőzések mellett – a székletben és a bélflórában jelenlévő baktériumok.

A női felfázás leggyakrabban a serdülőkor és a menopauza idején következik be, azonban a két időszak között, a termékeny években a felfázás, mint betegség az aktív szexuális életnek köszönhetően bármikor előfordulhat, ugyanis a rövid húgyvezetéken keresztül könnyebben bejutnak a baktériumok és más mikrobák a húgyhólyagba, vagy akár a felső húgyutakba is. Csecsemők esetében a húgyúti fertőzés a véráramon keresztül is eljuthat a vesékhez, húgyutakhoz.

A felfázás okai továbbá (a női anatómiai sajátosságokból kiinduló hajlamosság mellett) a családon belüli korábbi felfázásos megbetegedések, a húgyúti elzáródás vagy a vesekő, illetve okozhatnak húgyúti fertőzést, gyulladást más, az immunrendszert gyengítő krónikus megbetegedések is (a felfázás tehát lehet más betegség szövődménye is). A felfázást okozó mikrobák nem csak természetes úton juthatnak be a húgyutakba, bevihetők az olyan orvosi kezelések során is, mint a húgyúti katéterezés vagy például a hólyagtükrözés. Most pedig nézzük, hogy a felfázás tünetei mikor jelentkeznek, a felfázás hogyan, milyen formában alakulhat ki a nőknél és a férfiaknál! Mi a különbség a női felfázás tünetei és a férfiakat érintő felfázás tünetek között?

A felfázás tünetei mikor jelentkeznek?

A „felfázás” összefoglaló névvel illetett betegségcsoport jellemzően az alsó húgyutak felől támad, súlyosabb esetekben a felfázás kívülről befelé haladva fokozatosan megfertőzheti a húgycsövet, húgyhólyagot, végül a vesemedencét, veséket is. A felfázás tünetei rendszerint akkor jelentkeznek, amikor a húgyutakban már elszaporodtak a betegséget okozó baktériumok vagy más mikrobák, és létrejött valamelyik húgyúti szerv gyulladásos megbetegedése.

Mik a női felfázás tünetei?

A felfázás tünetei nőknél és férfiaknál alapvetően hasonlóak. „Sima felfázás”, azaz alsó húgyúti fertőzés esetén a felfázás tünetei közé soroljuk a gyakori vizelési ingert vagy a gyakori vizelést, a vizelés során jelentkező égő érzést, illetve az erős, szúró fájdalmat. A női felfázás esetén gyakori tünet a zavaros, homályos vizelet, a véres vizelet vagy a vizelet bűzös szaga is. A súlyosabb felfázás tünetei közé tartoznak a korábban felsorolt felfázás tünetek, illetve az ezek mellé járó alhasi fájdalom, hőemelkedés vagy láz is.

Kiskorú gyermekek és időskorúak esetén a felfázás tünetei gyakran nem egyértelműek, összekeverhetőek más betegségek jeleivel. Amennyiben a női felfázás tünetei terhesség alatt jelentkeznek, a felfázás kivizsgálása és a felfázás kezelése céljából mindenképpen forduljunk orvoshoz, ugyanis a nőknél a terhesség idején fokozódik a vesék megfertőződésének a kockázata!

Mikor jelentkeznek a felfázás tünetei férfiaknál?

A felfázás tünetei férfiaknál azonosak a nőknél jelentkező problémákkal, azzal a különbséggel, hogy a péniszben található hosszabb húgyvezetéknek köszönhetően kisebb a felfázás esélye. A felfázás férfiaknál ritkábban vezet vesemedence-gyulladáshoz vagy szepszishez, a felfázás következményeiként viszont gyakrabban következik be prosztatagyulladás vagy mellékhere-gyulladás – éppen ezért ugyanolyan fontos a felfázás tüneteire való odafigyelés a férfiak esetében is!

Hány napig tart a felfázás? A felfázás mennyi idő alatt múlik el?

A felfázás kezelése esetén a felfázás tünetei a kúra kezdetétől számított három napon belül el kell, hogy múljanak – ettől függetlenül mindenképpen szedjük végig az antibiotikumot, amit az orvosunk felírt! Ne hagyjuk félbe a felfázás kezelését attól, hogy látszólag elmúlt a felfázás, ugyanis ezzel hozzájárulhatunk az antibiotikum rezisztencia erősödéséhez, illetve az sem biztos, hogy pár nap alatt véglegesen meg tudunk szabadulni a felfázás kórokozóitól.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az enyhe felfázás (ez a felfázás leggyakoribb formája, tipikusan egy-két napig tartó sűrű vizelési inger formájában jelentkezik) magától is elmúlhat, azonban, ha olyan felfázás tüneteket tapasztaltunk magunkon, mint az alhasi fájdalom, a véres vizelet vagy a láz, haladéktalanul forduljunk orvoshoz, mert néhány esetben az ártalmatlannak tűnő felfázás súlyos szövődménye lehet a vesemedence-gyulladás is.

Hogyan zajlik a felfázás kezelése?

A felfázás diagnosztizálása egy egyszerű vizeletvizsgálat segítségével történik: a helyszínen kezelőorvosunk megkérhet, hogy adjunk friss vizeletet egy pohárban, amelyen már azonnal elvégezhet egy gyorstesztet - tehát célszerű nem elmennünk vécére az orvosi vizsgálat előtt. Amennyiben beigazolódik a gyanúnk és valóban a felfázás tünetei azok, amiket érzékeltünk, a felfázás kezelése antibiotikumokkal történik. Az antibiotikum tartalmú felfázás gyógyszer hatóanyagával szemben sokszor ellenálló a fertőzés, ugyanis számos esetben kialakulhat antibiotikum rezisztencia. Ilyenkor kezelőorvosunk alkalmazhat nagyobb dózisú, intravénás kezelést is.

Felfázás gyógyszer: a felfázás milyen antibiotikum kúrától múlik el?

A felfázás ellen alkalmazott antibiotikum lehet kúraszerű, nagydózisú, vagy visszatérő felfázás esetén állhat folyamatosan alkalmazott, kisebb dózisokból, attól függően, hogy milyen súlyos a felfázás. Felfázás ellen a leggyakrabban felírt hatóanyagok közé soroljuk a nitrofurantonint, a trimetoprimet vagy a sulfamethoxazolt, a methenamint és a phenazopyriditint.

Mit tegyünk felfázás ellen?

Felfázás ellen úgy védekezhetünk a leghatékonyabban, ha odafigyelünk a nemi szerveink higiéniájára, folyamatos tisztántartásra, ha nem váltogatjuk túl sűrűn szexpartnereinket, vagy ha minden alkalommal óvszer használatával védekezünk. A felfázás elleni küzdelem részét képezi az intim higiénia ápolása mellett a gyakori, szappanos kézmosás is: lehetőleg minden alkalommal alaposan tisztítsuk meg a kezeinket, mielőtt vécére mennénk; férfiaknak és nőknek is ajánlott kizárólag tiszta kézzel hozzáérniük a nemi szerveikhez!

Felfázás ellen védekezhetünk úgy is, ha sok folyadékot fogyasztunk, azaz bő vízzel „átmossuk” a szervezetünket, de az is fontos, hogy kerüljük az ülőfürdőt (különösen a termálvizes strandokat) és ne üljünk hideg kőre, illetve kerüljük felfázás ellen a nyilvános vécéülőkékkel való érintkezést. Húgyúti fertőzések, felfázás ellen védekezhetünk különböző vitaminkeverékek fogyasztásával, illetve hasznos lehet a felfázás ellen a sima C-vitamin fogyasztása is.

Felfázás ellen gyógynövényekkel

Az emberiség ősi idők óta alkalmazza felfázás ellen a tőzegáfonyát: a hatóanyag tőzegáfonyalé vagy tőzegáfonya-kapszula formájában bármelyik drogériában, gyógyszertárban beszerezhető. Enyhébb felfázás esetén gyakran ajánlják a szervezetünket „átmosó” vízhajtó gyógynövényeket is, mint például a bodzavirág, a pitypanggyökér, a mezei zsurló, a nyírfalevél vagy a csalán, azonban ezek mellett érdemes lehet a felfázás ellen alkalmaznunk olyan természetes gyulladáscsökkentő gyógynövényeket is, mint például a kamilla, a körömvirág vagy a cickafark, illetve hatékony természetes antibiotikumként funkcionálhat a diólevél, a medveszőlőlevél vagy a kisvirágú füzike.

Milyen orvoshoz forduljunk a felfázás gyanújával?

Amennyiben arra gyanakszunk, hogy a felfázás tünetei jelentkeztek nálunk vagy egy családtagunknál, alapesetben – mivel a felfázás meglehetősen gyakori, mondhatni hétköznapi betegség - elegendő a háziorvosunkhoz fordulni segítségért. Amennyiben úgy érezzük, hogy a felfázás nem múlik, érdemes lehet beutalót kérnünk, hogy egy urológus szakorvos is kivizsgálhassa állapotunkat.

Mikor forduljunk orvoshoz felfázás gyanújával?

Ha a felfázás tünetei önmagukban nem szűnnek meg az első egy-két nap folyamán, illetve ha súlyosbodnak a felfázás tünetei (pl. a vizelés alatti égő érzés mellett alhasi fájdalom és láz jelentkezik), haladéktalanul forduljunk orvoshoz, ugyanis a felfázás fertőzése átterjedhet a létfontosságú vesékre is! A felfázás kezelése során szedjük végig a felfázás gyógyszer gyanánt felírt antibiotikumot, ne szakítsuk félbe a kúrát, illetve kezelőorvosunk tanácsára fogyasszunk vitaminokat, gyógyteákat is. Ha gyakran előfordul, ismétlődik a felfázás, érdemes számon tartanunk, hogy mikor, meddig tart a felfázás a későbbi kezelések elősegítése érdekében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem