14 °C Budapest
The doctor shows the urinary system on blurred background.

Mi az a hólyaghurut és mik a hólyaghurut tünetei? Így zajlik a hólyaghurut kezelése egyszerűen

2021. augusztus 18. 21:49

Az olyan húgyúti fertőzések, mint a hólyaghurut, az év bármelyik szakaszában okozhatnak igen kellemetlen, fájdalmas tüneteket, pokollá téve ezzel a betegséget elszenvedő nők és férfiak hétköznapjait. Na de mi az a hólyaghurut, a hólyaghurut mitől alakul ki és mennyi idő alatt múlik el a hólyaghurut? Mit tegyünk nem múló hólyaghurut esetén, hogyan történik a holyaghurut kezelese orvosilag?

A hólyaghurut egy gyakori, ám igen kellemetlen megbetegedés, amire mindenképpen figyelmet kell fordítanunk, ugyanis a hólyaghurut szövődményei kihathatnak a vesék egészségre is, felső húgyúti gyulladást okozva. Cikkünkben eláruljuk, milyen betegség a hólyaghurut, milyen húgyúti szerveket érint és mik a hólyaghurut tünetei, hol fáj a hólyaghurut. Mitől alakul ki a hólyaghurut és miért gyakoribb a hólyaghurut nőknél, mint férfiaknál? A hólyaghurut milyen orvos segítségével kezelhető, milyen hólyaghurut gyógyszer szedése javallott ilyen fertőzés esetén? Mi a hólyaghurut antibiotikum neve?

Mi az a hólyaghurut?

A hólyaghurut egy kifejezetten gyakori, nehezen kivédhető húgyúti fertőzés, amelyet nevezhetünk hólyaggyulladásnak, vagy hétköznapi nevén felfázásnak is. Alapesetben a hólyaghurut az alsó húgyutakat érintő húgycső- és húgyhólyag-gyulladás, azonban a fertőzés továbbterjedhet a felső húgyutakra is, vesemedence-gyulladást előidézve. A hólyaghurut ötvenszer gyakoribb nőknél, mint férfiaknál: a hólyaghurut tünetei minden nő életében jelentkeznek legalább egy alkalommal, azonban a hólyaghurut kialakulására hajlamos embereknél évi rendszerességgel is előfordulhat.

A hólyaghurut férfiak esetében aránylag ritkább betegség a hosszabb húgycsőnek köszönhetően. Minden esetben fontos a hólyaghurut kivizsgálása és a hólyaghurut kezelése, ugyanis az el nem múló, súlyos hólyaghurut veszélyes szövődményeket okozhat. Nőknél a hólyaghurut súlyosabb szövődménye a vesemedence gyulladás, férfiaknál pedig kialakulhat a hólyaghurut szövődményeiként mellékhere-gyulladás, vagy prosztatagyulladás is.

Mik a hólyaghurut tünetei?

A húgyúti fertőzések jellemzően az alsó húgyutak felől támadnak: a felfázást okozó mikrobák fokozatosan megfertőzhetik a húgycsövet és a húgyhólyagot, végül a felső húgyutakra átterjedve elérhetik a vesemedencét, veséket is. A hólyaghurut tünetei rendszerint akkor jelentkeznek, amikor a húgyutakban már elszaporodtak a betegséget okozó baktériumok vagy más mikrobák, és létrejött valamelyik húgyúti szerv gyulladásos megbetegedése. Terhesség alatt különösen figyeljünk oda a hólyaghurut okozta tünetekre, mert ilyenkor fokozódik a vese megfertőződésének a kockázata!

A hólyaghurut tünetei nőknél és férfiaknál alapvetően hasonlóak. Alsó húgyúti fertőzés esetén a hólyaghurut tünetei a gyakori vizelési inger, vagy gyakori vizelés, ami kismennyiségű (pár csepp) vizeletet eredményez, illetve a hólyaghurut tünetei közé tartozik a vizelés során jelentkező égő érzés, szúró fájdalom. Hólyaghurut esetén gyakori tünet a zavaros vagy véres vizelet, illetve a bűzös vizelet is. A súlyosabb húgyúti gyulladás esetén a hólyaghurut tünetei közé tartozik az alhasi fájdalom és a láz is. Kiskorú gyerekek és időskorúak esetén a hólyaghurut tünetei sokszor nem egyértelműek, összekeverhetőek más betegségekkel.

Hol fáj a hólyaghurut?

A hólyaghurut okozta fájdalom az alhas, pontosabban a húgyhólyag tájékán érzékelhető, illetve a hólyaghurut okozza a vizeléskor fellépő égő érzést is, ugyanis a hólyaghurut gyakran húgycső-gyulladással jár. Amennyiben a hólyaghurut nem csak az alhasi tájékon okoz fájdalmat, hanem érzékeljük azt deréktájon, a vesék környékén is, ne habozzunk orvoshoz fordulni!

A hólyaghurut mitől alakul ki?

A hólyaghurut egy gyakori fertőzéses megbetegedés, ami ellen nehéz tökéletesen védekeznünk. A hólyaghurut kialakulása függ a genetikai hajlamtól, a fürdőzési és a szexuális szokásainktól is, azonban a hólyaghurut oka minden esetben valamilyen, a húgyutakban elszaporodó mikroba. A mikrobák jelen lehetnek anélkül is, hogy a hólyaghurut tünetei feltűnőek lennének, de általánosságban jól érzékelhetőek a hólyaghurut jellegzetes, sokszor ijesztő jelei. A hólyaghurut oka az esetek zömében – egyéb vírusos vagy gombás fertőzések mellett – a székletben, a bélflórában jelenlévő baktériumok, amelyek valamilyen okból kifolyólag megtelepednek a húgyutakban is.

A női hólyaghurut többnyire a serdülőkor és a menopauza idején gyakori, de kifejezetten jellegzetes betegség a termékeny években is, főleg aktív szexuális élet esetén. A hólyaghurut bárkivel, bármikor előfordulhat, ugyanis a nők rövid húgyvezetékén keresztül könnyebben beférkőznek a kórokozók az alsó/felső húgyutakba. Kisbabák esetében a hólyaghurut a véráramon keresztül is kialakulhat.

A hólyaghurut okai lehetnek mindemellett a családon belüli korábbi felfázásos megbetegedések, a húgyúti elzáródás vagy a vesekő, illetve okozhatnak húgyúti fertőzést, gyulladást más, az immunrendszert gyengítő krónikus megbetegedések is. A baktériumok nem csak természetes úton juthatnak be a húgyutakba, bevihetőek olyan orvosi kezelések során is, mint például a húgyúti katéterezés, vagy a hólyagtükrözés. Mindemellett koronavírus hólyaghurut esetén is lehetséges, habár nincs összefüggés a két betegség között, maximum a legyengült immunrendszer.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A hólyaghurut milyen orvos által kezelhető?

Ha felütik a fejüket a hólyaghurut tünetei, ellátogathatunk a háziorvosunkhoz, vagy jelentkezhetünk az urológiai ambulancián ellátásért. A hólyaghurut diagnosztizálása egy egyszerű vizeletvizsgálat segítségével történik, ami egyértelműen kimutatja, hogy holyag hurut áll-e fenn. Amennyiben beigazolódik a gyanúnk és valóban a hólyaghurut tünetei azok, amiket érzékeltünk, a hólyaghurut kezelése antibiotikumokkal történik. Az antibiotikum tartalmú hólyaghurut gyógyszer hatóanyagával szemben sokszor ellenálló a hólyaghurut fertőzés, ugyanis gyakran alakul ki antibiotikum rezisztencia. Ilyenkor az orvos alkalmazhat nagyobb dózisú, intravénás hólyaghurut kezelést is.

Hólyaghurut gyógyszer: Mi a hólyaghurut antibiotikum neve?

A hólyaghurut ellen alkalmazott antibiotikum lehet kúraszerű, de visszatérő hólyaghurut esetén a gyógymód állhat folyamatosan alkalmazott, kisebb dózisokból, attól függően, hogy milyen súlyos a hólyaghurut, vannak-e olyan szövődményei, mint a vesemedence-gyulladás. Hólyaghurut esetén az orvosunk a következő elnevezésű antibiotikumokat írhatja fel hólyaghurut gyógyszer gyanánt:

  • methenamin;
  • phenazopyriditin;
  • nitrofurantonin;
  • trimetoprim/sulfamethoxazol.

A hólyaghurut kezelése: Mennyi idő alatt múlik el a hólyaghurut?

A rendszerint antibiotikumokat tartalmazó hólyaghurut gyógyszer szedését követő három napon belül el kell, hogy múljanak a hólyaghurut tünetei. A hólyaghurut gyógyszer beszedése mellett érdemes odafigyelnünk a hólyaghurut megelőzésére, ugyanis az, aki egyszer már átesett hólyaghurut fertőzésen, sajnos a későbbiekben fokozottan hajlamos lehet rá.

A hólyaghurut ellen mind nőként, mind férfiként úgy védekezhetünk a leghatékonyabban, ha odafigyelünk a nemi szerveik higiéniájára, illetve ha nem váltogatjuk túl sűrűn szexuális partnereinket (a hólyaghurut megelőzése céljából fontos az óvszeres védekezés alkalmazása is), emellett lehetőség szerint ne üljünk rá a nyilvános, nem higiénikus vécéülőkékre se.

A hólyaghurut ellen felvehetjük a küzdelmet úgy is, ha sok vizet fogyasztunk, ugyanis, ha sok folyadék áramlik keresztül a húgyúti szerveinken, kisebb az esélye a baktériumok és más kórokozók megtelepedésének. Nyáron kerüljük a kádfürdőt és a strandfürdőt, ahol, ha nem megfelelő a víz tisztasága, nagyon könnyű olyan kórokozókat összeszednünk, amelyek hólyaghurut kialakulásához vezethetnek.

Húgyúti fertőzések és hólyaghurut kialakulása ellen védekezhetünk különböző húgyúti vitaminkeverékek fogyasztásával, illetve jó a hólyaghurut ellen a C-vitamin mindennapos fogyasztása is. A hólyaghurut természetes, antibiotikum-mentes gyógyszere a tőzegáfonya: a hatóanyag tőzegáfonyalé vagy tőzegáfonya-kapszula formájában bármelyik drogériában, gyógyszertárban beszerezhető, szedésével ellenállóbbá tehetjük szervezetünket a hólyaghurut kialakulásával szemben.

Ha erősek vagy tartósak a hólyaghurut tünetei

Ha a hólyaghurut tünetei sok víz, vitamin vagy gyógytea hatására nem szűnnek meg az első egy-két nap folyamán, illetve ha súlyosbodnak a hólyaghurut okozta kellemetlenségek (a vizelés alatti égő érzés mellett alhasi fájdalom és láz jelentkezik), haladéktalanul forduljunk orvoshoz, ugyanis a hólyaghurut fertőzöttsége könnyen átterjedhet a vesemedencére is! A hólyaghurut kezelése során szedjük végig a hólyaghurut gyógyszer gyanánt felírt antibiotikumot, ne szakítsuk félbe a kúrát, illetve kezelőorvosunk tanácsára fogyasszunk vitaminokat, tőzegáfonya-készítményeket is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem