7 °C Budapest
Békéscsaba, 2021. augusztus 4.Egy férfit beoltanak a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcina harmadik, emlékeztetõ adagjával a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2021. augusztus 4-én.MTI/Rosta Tibor

Fontos hírek a delta-variánsról: ennyire hatékonyak ellene a védőoltások

MTI
2021. augusztus 4. 21:23

Háromszor kisebb eséllyel fertőződnek meg a koronavírus delta variánsával azok, akik mindkét oltást megkapták, mint azok, akiket nem oltottak be - állapította meg egy szerdán bemutatott nagyszabású brit vizsgálat.

A kutatók az Imperial College London által rendszeresen végzett valós idejű közösségi járványterjedési felméréssorozat (Real-time Assessment of Community Transmission, REACT-1) legfrissebb eredményeit mutatták be, amelyek csaknem százezer ember felső légutakból június 24. és július 12. között vett mintáinak elemzésén alapultak.

A vizsgált emberek 0,63 százaléka (527 személy) volt fertőzött, azaz 158 emberből egy, ami négyszeres emelkedést jelent a korábbi jelentéshez képest, amikor 0,15 százalék volt a fertőzöttek aránya. A pozitív minták közül 254 eredetét sikerült laboratóriumi körülmények között megállapítani: mindegyik a vírus delta variánsát képviselte. A korábbi vizsgálatban a delta variáns aránya 80 százalék alatti volt.

A koronavírus-tesztek a kétszer oltott emberek 0,4 százalékánál, míg az oltatlanok 1,21 százalékánál mutatták ki a fertőzést. Mindkét érték ötszörös növekedést jelent a korábbi vizsgálathoz képest.

A PCR-tesztek eredménye alapján a teljesen oltott emberek kisebb valószínűséggel adják át másoknak a vírust, mint az oltatlanok, mivel kisebb náluk a vírusterhelés. Kisebb valószínűséggel is fertőződnek meg, ha kapcsolatba lépnek egy a vírushordozóval: a vizsgálat alapján az oltottak esélye erre 3,84 százalék, míg az oltatlanoké 7,23 százalék.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kutatás során a lakosság véletlenszerűen kiválasztott csoportjait vizsgálták, amelyekbe tünetmentes egyének is beletartoznak - mondta Paul Elliot epidemiológus, a vizsgálat vezetője. Hozzátette: még azok is, akiknek voltak tünetei, nem biztos, hogy egyébként végeztek volna tesztet.

Címlapkép: Rosta Tibor, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm