17 °C Budapest
Csökkent a magyarok várható élettartama: ez is a COVID hatása

Csökkent a magyarok várható élettartama: ez is a COVID hatása

2021. július 26. 08:27

A járvány alatt 0,64 évvel csökkent a magyarok várható élettartama: ez annak tekintetében méginkább aggasztó, hogy előtte évente 0,2-vel nőtt ez az érték. A redszerváltás óta nem volt arra példa, hogy Magyarországon csökkent volna az emberek várható élettartama.

A koronavírus-járvány nemcsak abban a dimenzióban hozott szomorú rekordot, hogy húszéves csúcsra emelte az elhunytak számát, hanem a várható élettartam is rég nem látott mértékben romlott. Tavaly 143 ezren haltak meg az országban, ami több mint tízezerrel múlja felül az elmúlt évek adatát.

A születéskor várható élettartam ezzel párhuzamosan 75,52 évre csökkent 2020-ban az előző évi 76,16 évről, ami 0,64 éves mérséklődésnek felel meg. Ilyen drasztikus visszaesésre a rendszerváltás óta nem volt példa – írja a Portfolio.hu a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján.

A koronavírus-járvány előtt évente 0,2 évvel nőtt a születéskor várható élettartam, szóval a 0,64 éves mérséklődés nagyon nagynak számít. Persze Európa több országában – ahol nem tudták megfékezni a pandémiát – hasonló visszaesés volt.

A 2021-es év azonban még kedvezőtlen statisztikákat hoz majd, ez már látszik az év első hónapjainak (harmadik hullám miatti) halálozási számaiból, és az idei kilátások is bizonytalanok (várható negyedik hullám). A második hullám második fele és a harmadik hullám idénre esik, így nagy az esélye annak, hogy idén még több elhunyt fog szerepelni a statisztikákban. És nagy kérdés az is, hogy az elhalasztott műtétek, kezelések mennyire befolyásolják az országban a várható élettartamot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 4. kedd
Ferenc
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?