21 °C Budapest
Csökkent a magyarok várható élettartama: ez is a COVID hatása

Csökkent a magyarok várható élettartama: ez is a COVID hatása

2021. július 26. 08:27

A járvány alatt 0,64 évvel csökkent a magyarok várható élettartama: ez annak tekintetében méginkább aggasztó, hogy előtte évente 0,2-vel nőtt ez az érték. A redszerváltás óta nem volt arra példa, hogy Magyarországon csökkent volna az emberek várható élettartama.

A koronavírus-járvány nemcsak abban a dimenzióban hozott szomorú rekordot, hogy húszéves csúcsra emelte az elhunytak számát, hanem a várható élettartam is rég nem látott mértékben romlott. Tavaly 143 ezren haltak meg az országban, ami több mint tízezerrel múlja felül az elmúlt évek adatát.

A születéskor várható élettartam ezzel párhuzamosan 75,52 évre csökkent 2020-ban az előző évi 76,16 évről, ami 0,64 éves mérséklődésnek felel meg. Ilyen drasztikus visszaesésre a rendszerváltás óta nem volt példa – írja a Portfolio.hu a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján.

A koronavírus-járvány előtt évente 0,2 évvel nőtt a születéskor várható élettartam, szóval a 0,64 éves mérséklődés nagyon nagynak számít. Persze Európa több országában – ahol nem tudták megfékezni a pandémiát – hasonló visszaesés volt.

A 2021-es év azonban még kedvezőtlen statisztikákat hoz majd, ez már látszik az év első hónapjainak (harmadik hullám miatti) halálozási számaiból, és az idei kilátások is bizonytalanok (várható negyedik hullám). A második hullám második fele és a harmadik hullám idénre esik, így nagy az esélye annak, hogy idén még több elhunyt fog szerepelni a statisztikákban. És nagy kérdés az is, hogy az elhalasztott műtétek, kezelések mennyire befolyásolják az országban a várható élettartamot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem