8 °C Budapest
Twig and florescence of a hazel tree with pollen. Hazel pollen freqently trigger hay fever and asthma during springtime and make allergic people suffer.

Nyakunkon a szezon: egy hét és indul a szenvedés több százezer magyarnak

2021. július 22. 15:05

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) irányítása alá tartozó Aerobiológiai Hálózat pollenmonitorozási adatai alapján még nem kezdődött el a parlagfű tömeges virágzása, azonban a szezonkezdet - előrejelzések alapján - a pollenszórás július utolsó napjaiban a parlagfűvel fertőzött területeken már tüneteket okozhat. Virágzó növényeket még csak elvétve találtak Békés, Hajdú-Bihar, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben.

Az idei évben a parlagfű tömeges pollenszórása várhatóan augusztus első napjaiban veszi kezdetét, ekkor már országszerte tüneteket okozhat a parlagfű virágpora. A szezon erősségét nagyban befolyásolja az augusztus és szeptember hónapok időjárása. A tömeges virágzás során a tartós, esős időszakok visszavethetik a pollenterhelést, azonban a záporok, zivatarok csak rövid időre tisztítják meg a levegőt. A tartósan meleg időjárás a homokos talajon lévő növények fejlődését károsítja. A szezon tetőzése az előző évek tapasztalatai alapján augusztus végén, szeptember elején várható.

Az allergiás tünetek erősségének mérséklése érdekében javasoljuk, hogy a parlagfű virágporára érzékenyek mielőbb kezdjék meg a gyógyszeres kezelést vagy keressék fel kezelőorvosukat a megfelelő gyógyszeres kezelés beállítása érdekében. 

A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer (PPRR+) térképes előrejelzése idén is segíti az allergiásokat. A pollenhelyzet alakulásának ismeretében felkészülhetnek a várható tünetekre, azok kezelésére, illetve megtervezhetik utazásaikat. A térképes előrejelzés elérhető a polleninformaciok.nnk.gov.hu weboldalon. A környező országokra kiterjedő előrejelzést pedig itt követhetik nyomon.

A NNK weboldalán és közösségi oldalain tájékoztató anyagokkal hívja fel az allergiások figyelmét a tünetek mérséklésének lehetőségire, az allergiával kapcsolatos információkra, tévhitekre. Az NNK arra kéri a lakosságot, hogy hiteles forrásokból tájékozódjanak, a naprakész információkért kövessék a Tisztifőorvos és a Nemzeti Népegészségügyi Központ hivatalos Facebook oldalait.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm