32 °C Budapest
Budapest, 2021. július 10.Az idén Széchenyi-díjjal kitüntetett Merkely Béla kardiológus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Semmelweis Egyetem rektora, az Általános Orvostudományi Kar Kardiológiai Tanszékének, valamint Sportorvostan Tanszékének tanszékvezetõ egyetemi tanára, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója az intézmény kertjében 2021. július 9-én.MTI/Cseke Csilla

Óvatosságra int Merkely Béla: ekkor kell a harmadik oltás

2021. július 19. 09:01

Merkely Béla a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában elmondta, ki kérje a harmadik oltást, és azt is, hogy mire érdemes figyelni. 

A magas rizikófaktorú páciensek, illetve azok kérjék a harmadik oltást, akik attól félnek, hogy nem elég a védettségük – tanácsolta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

Kifejtette, a harmadik oltásnak nincs veszélye, de figyelni kell arra, hogy ki mit kap.

Az mRNS vakcina után jöhet vektorvakcina (például az egy dóziusú Janssen), míg az Astra Zenecával vagy Szputnyik V-vel oltottaknak más típusú oltóanyagra van szükségük. Az orvos azt javasolta, hogy a háziorvoshoz fordulva válasszuk ki a megfelelő megoldást. Szerinte a harmadik oltás nem árthat és nem kell mellékhatásoktól tartani.

Akinek kétségei vannak, forduljon kezelőorvosához vagy háziorvosához, ő segít majd kiválasztani az oltást, amivel 110 százalékos biztonságban lesz – fogalmazott. Merkely megerősítette a korábbi állásfoglalását, miszerint nincs értelme az antitestszűrésnek, mert az antitestszám csak a védettség egyik eleme. Az antitestek vizsgálata a betegség lefolyását tudja biztosan igazolni, de a védettség igazolása sokkal bonyolultabb folyamat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Címlapkép: MTI/Cseke Csilla

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 29. csütörtök
Márta, Flóra
30. hét
Július 29.
Tigrisek világnapja
EZT OLVASTAD MÁR?