COVID 19 SARS COV-2 Antigen Lateral Flow Rapid Qualitative Test Kit on textured background.  Including Lateral flow Antigen Test cartridge, extraction solution and nasal swab.

Súlyos pénzeket fizethet a kórházban, aki nem oltatja be magát: itt az Emmi hivatalos álláspontja

2021. május 10. 08:27

A héten újra elvégzik a korábban elhalasztott, nem életmentő műtéteket és a rehabilitációs ellátás a kórházakban. Ha valakinek nincs védettségi igazolványa, akkor két negatív teszttel mehet csak ilyen beavatkozásra - ezt pedig saját pénzből kell állnia annak, aki nem oltatta be magát, pedig például egészsége engedi. Az Emmi szerint annak nem kell aggódnia, aki műtétre menne, de nem kapta még meg a kártyáját, hiszen a védettség például az internetes rendszerben is ellenőrizhető.

Csütörtöktől újraindulnak a járvány miatt elhalasztott, nem életmentő műtétek, rehabilitációs ellátások a magyar kórházakban - kisebb megszakításokkal egy évig nem végeztek ilyen beavatkozásokat, és rehabilitáció sem volt. Ugyanakkor ilyen ellátásra csak védettek mehetnek a kórházakba, szakrendelésekre: akinek nincs védettségi igazolványa, annak két negatív teszttel kell igazolnia (egy PCR-teszttel és egy antigén gyorsteszttel), hogy nem fertőzöttek - ez több tízezer forintos kiadást is jelenthet azoknak, akik önszántukból nem oltattak.

A vírustesztek költségeit annak kell állni, aki védettésgi kártya nélkül szeretné igénybe venni az egészségügyi szolgáltatásokat. Kivételek azonban vannak az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint: az RTL Híradó megkeresésére közölték, azoknak nem kell a zsebükbe nyúlniuk, akiket önhibájukon kívül, például egészségi állapotuk miatt nem lehetett beoltani.

Hozzátették: annak sem kell aggódni, aki nem kapta még meg a kártyát, de már kapott vakcinát, vagy átesett a betegségen, hiszen a védettség például az internetes rendszerben is ellenőrizhető.

A teszteket a beteg a beavatkozást végző kórházban is megcsináltathatja, de ha ő döntött úgy, hogy nem kéri az oltást, akkor ott is ki kell fizetnie mindkét vizsgálatot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vedd fel a harcot! (x)

Több levegő, kevesebb parlagfű! Kezdődik a parlagfű szezonja. A parlagfű irtása mindannyiunk közös érdeke.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 16. szerda
Jusztin
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?