14 °C Budapest
Old woman at home, lockdown concept.

Szlávik János: Nagy engedményeket a lakosság negyedének átoltottsága után nem lehet adni

2021. április 8. 09:02

Szlávik János szerint nyáron egy focimeccs még veszélyes lehet, ám a nyílt tereken, például a strandon már nem kell majd maszkot hordani. Az infektológus főorvos arról beszélt, hogy nagy engedményeket a lakosság negyedének átoltásánál még nem lehet adni.

Nagy engedményeket a lakosság negyedének átoltottsága után nem lehet adni. Ennyivel még nem lehet visszatérni a normális életünkhöz. Nyáron juthatunk el oda, hogy komolyabb engedményeket lehet tenni – mondta Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa az InfoRádió Aréna című műsorában.

Hozzátette, hogy szerinte először a nyílt terekben való nagyobb mozgás jöhet szóba, példaként pedig azt mondta, hogy

nyáron egy focimeccsen a tömeg még veszélyes lehet, de a strandon talán majd nem kell maszkban napozni.

Mint kifejtette, Izrael megmutatta, mikor lehet szélesebb körben nyitni, és érdemes már Nagy-Britanniára és az Egyesült Államokra is figyelni, ugyanakkor arra is, hogy például Izraelben az 50 százalékos átoltottság elérése után lanyhulni kezdett az oltakozási kedv.

Van már bevált módszer a koronavírus-betegség ellen – az, hogy vegyük fel az oltást. Így szinte biztos nem leszünk súlyos betegek, nem kerülünk kórházba és nem halunk meg

– mondta, majd figyelmeztetett, hogy a brit mutáns már gyerekeket is megfertőz, és azért is fel kell venni az oltást, mert nem lehet tudni, hogy ki miért betegszik meg jobban.

A gyerekek egyértelműen a brit mutáns miatt fertőződnek meg most gyakrabban, és gyakori a sokszervi gyulladás, ami hetekkel az akár tünetmentesen átvészelt fertőzés után alakul ki. Szlávik a gyerekek teljes oltását nem látja szükségesnek, miközben a Pfizernél már vannak kedvező tapasztalatok a gyerekek immunizálására. Szerinte a rizikócsoportokba tartozóknál érdemes lesz majd alkalmazni a vakcinát.

Kiemelte a favipiravirról, ami a betegség legelső szakaszában, egy-két napos láz után adható, és amivel enyhe illetve középsúlyos esetekben lehet eredményt elérni. Szlávik azt mondta, ez nem egy csodaszer, de néhány esetben megakadályozhatja a súlyos betegséget.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 23. péntek
Béla
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?