29 °C Budapest
Súlyos a helyzet: csak a dolgozók 10 százalékát tudják megtartani a vendéglátósok

Súlyos a helyzet: csak a dolgozók 10 százalékát tudják megtartani a vendéglátósok

2021. március 25. 10:05

Csak dolgozóinak 10 százalékát tudja megtartani egy budapesti vendéglátós, miközben németországi étterméből nem kellett elküldenie senkit Egy másik magyar éttermes arról beszélt, hogy franciaországi vállalkozását 10 ezer euróval támogatja a francia állam.

Budapesti és külföldi vendéglátósokkal készített interjút a koronavírus alatti működésükről az RTL Klub Fókusz című műsora. Kiss Attila budapesti üzemeltető elmondása szerint száz emberből tízet tudott megtartani, ugyanakkor Berlinben is üzemeltet egy vendéglátóhelyet, ahonnan szinte senkit nem kellett elküldenie.

Mint mondta, Németországban a korlátozások bejelentése után pár nappal már a vállalkozók számláján volt az állami támogatás, míg Magyarországon jóval később jelentették be, hogy egyáltalán hogyan támogatnák a vendéglátósokat.

A Las Vegan's tulajdonosai elmondták, hogy egyelőre azzal küzdenek, hogy legalább nullára ki tudjanak jönni, profitot csak nyártól vagy ősztől remélnek.

Több éve üzemeltet egy franciaországi éttermet Horváth Zoltán, a járvány alatt viszont legtöbb dolgozója az ételkiszállításban segít. Közölte, hogy a francia állam az összes vendéglátó egységet egységesen havonta tízezer euróval támogatja függetlenül a forgalmuktól. Magyarországon a bezárni kényszerült vendéglátósok ágazati bértámogatásra jogosultak. A dolgozók járvány előtti bruttó bérének 50 százalékára nyújt az állam támogatást. Ez havonta legfeljebb bruttó 251 500 forint lehet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?