21 °C Budapest
Ezek az országok már felfüggesztették az AstraZeneca-oltásokat: nem kockáztatnak

Ezek az országok már felfüggesztették az AstraZeneca-oltásokat: nem kockáztatnak

2021. március 15. 15:02

Norvégia után Bulgáriában, Dániában és Izlandon a felfüggesztés mellett döntöttek és most Hollandia is legalább március 29-ig felfüggeszti óvintézkedésként a brit-svéd AstraZeneca cég koronavírus ellen gyártott vakcinájának használatát.

A gyógyszerek mellékhatásait vizsgáló holland bizottság (Lareb) hétfőn közölte, tíz esetben kapott bejelentést arról, hogy trombózis, illetve embólia lépett fel az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem által a koronavírus ellen kifejlesztett vakcina alkalmazása után.

Nemrég az írországi egészségügyi hatóságok közölték, hogy nem alkalmazzák az AstraZeneca oltóanyagát, amíg új értesülések nem érkeznek az esetleges súlyos mellékhatásáról. Norvégia példáját követve csütörtökön Bulgáriában, Dániában és Izlandon a felfüggesztés mellett döntöttek, vasárnap pedig Olaszországban is hasonló döntést hoztak - írja a 24.hu.

Friss! Németország és Olaszország is lépett
(17:17) Elővigyázatosságra hivatkozva az olasz gyógyszerügynökség (Aifa) hétfőn bejelentette az AstraZeneca védőoltás azonnali és országos szintű felfüggesztését, miután a vakcina egyes szállítmányait már korábban kivonták a használatból.

Elővigyázatosságból felfüggesztik az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) ellen védő AstraZeneca-féle vakcina alkalmazását Németországban is, miután jelentések érkeztek az agyi vénákban fellépő vérrögképződésről - jelentette be hétfőn Berlinben a német szövetségi egészségügyi miniszter.

A vakcina használata után egyes pácienseknél súlyos vérrögképződés jelentkezett, de az egyértelmű ok-okozati összefüggést tudományosan még nem igazolták. Egy szombati bejelentés szerint Norvégiában már négy ilyen eset is előfordult.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 18. 19:20
Hello vidék  |  2021. szeptember 19. 07:29