5 °C Budapest
Betiltja a magyar gyógyszerhatóság ezt a koronavírus gyógyszerként reklámozott terméket

Betiltja a magyar gyógyszerhatóság ezt a koronavírus gyógyszerként reklámozott terméket

2021. március 15. 12:32

Már nem sokáig hirdethetik úgy a Viro Stop száj- és orrsprayt, hogy hatékony védőbevonatot képez az orr- és nyálkahártyán, ezzel megakadályozva a vírusok és baktériumok bejutását a szervezetbe. Ha március 19-én ugyanis jogerőssé válik az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYÉI) határozata, betiltja forgalmazásukat.

A Viro Stop száj- és orrsprayt még 2014-ben engedélyezte a Fytofontana Kft-nek az OGYÉI jogelődje, az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) azzal, hogy azok az influenzára hatásos orvostechnikai eszközök. Azóta kereskedelmi forgalomba került a Viro Stop kapszula is, ami miatt tavaly decemberben a Magyar Gyógyszerészi Kamara és a Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülete közös levélben fordultak a Magyar Gyógyszerészi Kamara Területi Szervezeteinek elnökeihez, hogy az érintett gyógyszertárakból vonják ki a Viro Stop étrendkiegészítő kapszulát, mert

a csomagolása alkalmas a fogyasztók megtévesztésére, azt állítva, illetve sugallva, hogy a termék a jelen vírushelyzetben képes a vírusokkal szembeni védelemre, az influenza és a meghűléses betegségek megelőzésre és kezelésre. Az ilyen típusú hamis állítások egyben súlyos közegészségügyi kockázatot is hordoznak, mert azt a hamis látszatot keltik, hogy egy súlyos egészségügyi probléma (koronavírus-fertőzés) a készítmény szedésével elkerülhető

- írták levelükben. A Privátbankár információi szerint időközben a Gazdasági Verseny Hivatal elkezdte vizsgálni a Viro Stop orr- és szájspray reklámozását és azt, hogy a forgalmazó megtévesztette-e a vásárlókat azzal, hogy a Viro Stop reklámjai azt állítják, hogy az egyik hatóanyagban, a mediterrán bodorrózsában található polifenolok semlegesítik és elpusztítják az új koronavírust.

A fogyasztókban ugyanis így az a kép alakult ki, hogy a termékek kifejezetten alkalmasak a koronavírussal szembeni védekezésre, vagy a fertőzés gyógyítására.

A Gazdasági Verseny Hivatal a folyamatban lévő ügyről nem kívánt nyilatkozni, viszont az Országos Gyógyszerészeti Intézet honlapján olvasható határozatból az derül ki, hogy a piacfelügyeleti vizsgálat után a Viro Stop száj- és orrsprayt kockázatosnak ítélte meg, ezért kivonja a forgalomból, sőt, a reklámozását is megtiltja. (Igaz, a kapszulákról itt nem adnak tájékoztatást, de a két orrspray már a forgalmazásukban korlátozott termékek közé került február 23-án).

Mint az OGYÉI a friss határozatában írja, a gyártó a Viro Stop szájspray esetében módosította a használati útmutatót, abban további felhasználási területekre (többek között immunológiai folyamatokra, gyulladás csökkentő hatásokra) hivatkozik a termékek összetevői között szereplő hatóanyagok tekintetében.

A gyártó honlapján található információk nem állnak összhangban a termék használati útmutatójában foglaltakkal. A gyártó ugyanis úgy reklámozta a spray-t, olyan dolgokat állított, melyek egyáltalán nem szerepelnek a termékek használati útmutatójában. Reklámjaik arról szóltak, miszerint a koronavírus ellen is hatásos, sőt, még a madárinfluenza esetében is felveszi a harcot az úgynevezett ’citokin vihar’ ellen

- írja az OGYÉI a jogorvoslat hiányában március 19-én jogerőre emelkedő határozatában. A dokumentumban az OGYÉI azt is kifogásolja, hogy a termékek klinikai értékelési jelentései nem tartalmaznak klinikai adatot annak bizonyítására, hogy a bennük található összetevők valóban bevonatot képeznek-e a befújás után, tehát tényleg fizikai-mechanikai hatásmóddal történik-e a vírusok és baktériumok elpusztítása.

A vizsgálat során arra az ellentmondásra is fény derült, miszerint a Viro Stop influenza elleni szájsprayt a gyártó 3 éves kortól ajánlja, ugyanakkor a benne lévő hatóanyagok alkalmazása 12 éven aluli gyermekek számára nem ajánlott. A ViroStop orrsprayt a gyártó 6 éves kortól ajánlja ugyanakkor a benne lévő hatóanyagok alkalmazása 12 éven aluli gyermekek számára nem ajánlott.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 27. 16:06