-2 °C Budapest

Müller Cecília: hamar el fog fogyni a mai Pfizer-szállítmány

2021. január 20. 12:31

Nem terjed közösségben a mutáns vírus Magyarországon, a mia Pfizer-szállítmány pedig hamar el fog fogyni a tisztifőorvos szerint. Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján elmondta, nemsokára megkezdődik a 89 év felettiek oltása, 10 ezren jelezték eddig az oltás iránti igényüket.

A mutáns vírusok közösségi terjedése nem jelentős egyelőre, továbbra is kedvezőek a járványügyi statisztikák - mondta az operatív törzs tájékoztatóján Müller Cecília. A tisztifőorvos elmondta, Magyaország védőoltási programja folytatódik, gyakorlatilag az összes vakcinát felhasználtuk. Eddig 130 318 fő kapott oltást. Éppen ideje volt, hogy megérkezzen az újabb Pfizer szállítmány - fogalmazott.

Kedvezőek a felmérések, a magyarok bíznak a védőoltásokban, és a szakemberek tanácsaiban. Az eddig beoltottak többsége egészségügyi dolgozó, emellett már tízezer idősotthonban lakó és dolgozó oltása is már megtörtént. Az oltás ütemét, gyorsaságát a vakcinák érkezése határozza meg. Nagyon fontos, hogy az egészségügyi dolgozók védettek legyenek, csak kevesen nem vállalták az oltást

- mondta.

Egy hét múlva érkezik az újabb vakcinaszállítmány, addig be kell érnünk a mai Pfizer-szállítmánnyal. Ez több mint 30 ezer ember beoltására alkalmas. Néhány nap alatt valószínűleg el fog fogyni a mai szállítmány, hiszen az oltópontjaink serényen dolgoznak - tette hozzá.

Reméljük, hogy a közeljövőben nyílik alkalom a tömeges oltások megkezdéséhez, mert csak ez vezet oda, hogy a korlátozásokat enyhítésre kerüljenek

- húzta alá a tisztifőorvos. Ismertette, hogy már több mint 1,7 millióan regisztráltak a vakcináért. Ez is azt jelenti, hogy a magyarok megértették, és elfogadták azokat az üzeneteket, amiket közvetítettünk feléjük.

A közeljövőben megkezdődik a 89 év felettiek oltása is, ezért is kérte a családtagokat arra, ha az idősek elakadnának a regisztrációban, segítsenek nekik. Az idősekhez vagy a háziorvosuk, vagy az oltócsapat tagjai fognak eljutni. A 89 év felettiek közül 10 ezren jelezték eddig az oltás iránti igényüket. Arra kérte őket, éljenek ezzel a lehetőséggel.

Akinél akut megbetegedés zajlik, az nem kaphatja meg sem a koronavírus elleni védőoltást, sem más védőoltást. Amikor az orvos egészségesnek találja, akkor beoltható lesz - ismertette Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos cáfolta azokat a híreket, melyek szerint az oltópontokon kiöntik a nap végén megmaradt vakciákat. Az összes vakcinát el kell oltani - fűzte hozzá, hozzátéve, hogy az oltópontok ezt ügyesen megszervezik.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Gál Kristóf, az ORFK szóvivője elmondta, az elmúlt 24 órában a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 132 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök, a jogszabály hatálybalépése óta pedig összesen 20473 szemben. A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 751 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 201 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 550 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitvatartására vonatkozó szabályokat nem vették figyelembe.

Tegnap a rendőrök egy belvárosi boltot 14 napra, egy Jász-Nagykun-Szolnoki megyei konditermet 7 napra zártak be. Közölte: az elmúlt 24 órában a kijárási tilalommal kapcsolatos szabályok megsértése miatt 320 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök. A november 4-étől hatályos kijárási korlátozás, majd az azt november 11-étől felváltó kijárási tilalom alatt már 27 372 esetben kellett intézkedniük a rendőröknek szabályszegőkkel szemben.

Tegnap 9015 esetben ellenőrizték személyesen a rendőrök a hatósági házi karanténban lévőket. Kedden 2213 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el, jelenleg 20 370-en vannak hatósági házi karanténban. Közülük 1896-an vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat - ismertette.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?