13 °C Budapest
Iszonyatos várólisták a kórházakban: a járvány után csak rosszabb lesz a helyzet

Iszonyatos várólisták a kórházakban: a járvány után csak rosszabb lesz a helyzet

2021. január 11. 05:51

A koronavírus-járvány rendkívüli intézkedéseket kívánt az egészségügyben, többek között tehermentesítették a kórházakat is, hogy megnehezítsét a vírus továbbterjedését. Így a nem életmentő, akut műtéteket, beavatkozásokat elhalasztották; az olyan operációk, mint a szürkehályog-, a gerinc-, a térd- és csípőízületi műtétek tavasszal szinte teljesen leálltak. A kórházak csökkentett kapacitása és a vírusvédelmi előírások miatt más műtétekből is jelentősen kevesebbet végeztek el 2020-ban, így az újévre a várólisták kilóméteres hosszúságúra nőttek. Szürkehályog műtétre 9400-an várnak, csípőprotézisre 5000-en, térprotézisre 6200-an. Utóbbi műtét esetében a tervezett várakozási idő több mint egy év: 471 nap átlagosan az országban. Sőt a Nyugat-Dunántúli régióban ennél is több: majdnem 22 hónap a várakozási idő. Egy darabig még nem is valószínű, hogy csökkeni fognak a sorok.

A kórházi várólisták az egyes műtétek esetében már a járvány előtt sem voltak éppen rövidek, az egyes műtétekre akkor is irreálisan sokat kellett várniuk a betegeknek. A tavaszi bő két hónapos kiesés azt eredményezte, hogy az így is borzasztó hosszú műtéti várólisták még inkább meghosszabbodtak. 2020 nyarán, a járvány terjedésének visszaszorítása után kinyithattak a szakrendelések, ezzel - bár szigorúbb feltételek mellett, de - lehetőség nyílt a kórházi munka folytatására, és a nem akut beavatkozások elvégzésére is.

Azonban nyáron még mindig jobb volt a helyzet, mint jelenleg - ősszel ugyanis jött a járvány újabb hulláma, az újabb lezárás, a kórházi kapacitás a koronavírus-osztályok felállítása miatt csökkent. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai alapján, amíg június elején egy térdprotézis műtétre 389 nap volt a tervezett várakozási időországos átlagban, addig most január elején már 471 nap. Csípőprotézis műtétre az átlagos tervezett várakozási idő 324 nap volt fél éve, mostanra 371 napra duzzadt, egy laparoszkópiás epekő műtétre pedig akkor még "csak" 127 napot ígértek átlagosan az országban, 2021 januárjában már 177 napot.

A legnagyobb tervezett várakozási idővel a csípő- és térdprotézisműtéteken túl jelenleg az urológiai kisműtétek (436 nap), a transzkatéteres szívbillentyű beültetések (516 nap) és a szaruhártya műtétek (843 nap) esetén kell számolniuk a betegeknek. Ez utóbbi két év, négy hónap! A letöbb beteg szürkehályog, térd- és csípőprotézis, illetve gerincműtétre várakozik jelenleg.

A kórházi várólisták hosszát 2020 júniusában, és 2019-ben is vizsgálta a Pénzcentrum, és az elmúlt évek adatai alapján azt láthatjuk, hogy a tervezett várakozási idő jelentősen nőtt, vagy stagnál, csökkenést nem találtunk. Az nem fordulhat elő, hogy a várólisták torzítanak, hiszen a NEAK korábban azt közölte: az intézményi várólistarendszer olyan valós idejű alkalmazás, amely a jellegénél fogva egy ilyen rendkívüli helyzetben is biztosítja az ellátás területén bekövetkezett változások folyamatos követését, és lehetőséget ad az elmaradt ellátások számbavételére, az ellátás újratervezésére.

Látható, hogy a szürkehályog műtétek kivételével mindenhol emelkedett az átlagos tervezett, és a maximális várakozási idő is. Erre azonban lehetett számítani. Sőt a járvány lecsengése után is azt feltételezik a szakemberek, hogy tovább nőhet a várakozási idő egyes műtétek esetén.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Úgy gondolom, hogy a 65 évnél idősebb orvosok egy része nem fog visszatérni a munkába és ez további ellátási problémát okozhat. Különböző zárt csoportokon belül ennek látszik a nyoma és ez köszönhető az ostoba és rendkívül agresszív megközelítésének annak, ahogy ezeket a kollégákat kitették a gyakorlatilag egyik napról a másikra a rendszerből

- mondta Kunetz Zsombor, egészségügyi szakértő az ATV híradójának még májusban. Ráadásul a jelenleg várakozó betegek azok, akik a járvány alatt orvoshoz fordultak a panaszaikkal. Rengetegen lehetnek, akiknek a jövőben szükségük lehet valamely beavatkozásra, de az azért nem került még szakember által megállapításra, mert nem látta szakorvos a beteget.

A járvány megszűnése után viszont valószínű, hogy akiket eddig elrettentett a fertőzésveszély, vagy akadályozott a pandémia, azok csak a lecsengést követően fognak orvoshoz fordulni. Amint véget ér ez az időszak, és elérte a maximumát a várólisták hossza, még mindig rengeteg időbe telhet majd, mire ezt a rendkívül sok műtét elvégzik a kórházak és belátható időre csökken a várakozási idő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 30. péntek
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
Kutatók éjszakája
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?