11 °C Budapest

A koronavírus-járvány miatt leállították ezt a fontos szűrést Magyarországon

2020. október 13. 13:09

Ugyanazok a szakemberek szűrnek koronavírusra és hepatitis C-re, a járvány pedig annyira lefoglalja a kapacitásaikat, hogy ez utóbbi szűrése gyakorlatilag leállt Magyarországon. Pedig ha időben felismerik, akkor megelőzhetők a súlyos szövődmények, a főorvos szerint ezért azonnal újra kell indítani a vizsgálatokat.

A korábbi nagyjából havonta kétszáz kezelt esethez képest gyakorlatilag teljesen leállt Magyarországon a hepatitis C-s betegek szűrése, így fokozatosan csökken az újonnan regisztrált fertőzött betegek száma - mondta el Makara Mihály, a Budai Hepatológiai Centrum főorvosa mondta a Világgazdaságnak. Kifejtette, hogy idén száznál is kevesebb kezelés indult el.

Mindezt elmondása szerint az okozza, hogy ugyanazok a szakemberek kezelik a hepatitis C-t és a koronavírust is, az erőforrásokat pedig most az utóbbira fókuszálják.

Makara szerint az elérhető gyógyszerek 96 százalékban hatásosak, a szűrőprogramokat pedig feltétlenül újra kell indítani. Ilyenek korábban börtönökben, háziorvosoknál is fellelhetőek voltak, a VIII. kerületben pedig egy mobil labor is járt az utcán.

A főorvos azt mondta, több olyan betegről is tudnak, akik májátültetésre vártak a fertőzés miatt, de a vírus elpusztítása után regenerálódott a májuk, és lekerültek a várólistáról. A hepatitis C fertőzés szűrése azért fontos, mert ha mielőbb kimutatják és kezelik, akkor megelőzhető lehet a májzsugor vagy a májrák, illetve további szövődmények is, és a fertőzőképesség is hamarabb szüntethető meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 29. szerda
Auguszta
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?