Mi a sclerosis multiplex, mik a sclerosis multiplex tünetei? Sclerosis multiplex élettartam

2020. október 7. 17:36

Mi az a sclerosis multiplex, mi a sclerosis multiplex élettartam hosszára gyakorolt hatása? A sclerosis multiplex tünetei vizsgálhatók valódi sclerosis multiplex történetek útján!

A sclerosis multiplex nevű kór, röviden SM, ma is a világ egyik legrejtélyesebb betegségének számít. A sclerosis multiplex tünetei változatosak, előfordulását pedig számos, még felderítetlen környezeti tényező befolyásolhatja. Számos elszenvedő küzd e súlyos betegséggel világszerte, amelyre jelenleg sem gyógyír, sem biztos, a sclerosis multiplex tüneteit végérvényesen megszüntető kezelés nem létezik. Mit tehetnek a sclerosis multiplex áldozatai a gyógyulás érdekében? Mi a sclerosis multiplex élettartam hosszára gyakorolt hatása? Cikkünkben ismertetjük, mi az a sclerosis multiplex, hol, mekkora valószínűséggel fordul elő, illetve mik a sclerosis multiplex lehetséges okai.

Mi a sclerosis multiplex?

A sclerosis multiplex (SM, szklerózis multiplex) egy olyan krónikus, gyógyíthatatlan betegség, amely az agyat, a gerincvelőt és a központi idegrendszert érinti, ezáltal különböző, az életminőséget rontó tüneteket okoz, végső soron pedig rokkantsághoz vezet. A sclerosis multiplex az autoimmun betegségek közé tartozik, amelyeknek jellegzetessége, hogy az immunrendszer tévesen idegen anyagként azonosítja saját sejtjeit, ezáltal a szervezet önmaga ellen fordul.

Sclerosis multiplex esetén a szervezet fehérvérsejteket, ellenanyagokat küld a gerincvelő idegsejtjeit körülvevő myelinhüvely (az idegrost fehérjedús szigetelése) ellen - ennek következményeként először a burkolat, majd az idegrost is károsodik. A folyamat lezajlása során az idegekben több területen hegesedés alakul ki.

A betegséget először Jean-Martin Charcot írta le az agyi idegszövetben felfedezett apró, elszórt hegesedések vizsgálata során - maga a sclerosis multiplex név is erre utal. A hegesedett károsodás idővel lassítja, majd megakadályozza az izomerőért, az izomkoordinációért, a látásért és az érzékelésért felelős ingerületek idegeken való áthaladását, az agy és a szervek közti üzenetek továbbítását. 

A sclerosis multiplex tünetei és súlyossága változatos, kiszámíthatatlan kombinációt alkot: egyesekben a sclerosis multiplex gyengébb formája alakul ki, amellyel viszonylag hosszú, teljes életet élhet, másoknál gyorsan jelentkezik a tartós romlás. Habár a sclerosis multiplex gyógyíthatatlan, különböző kezelésekkel lassítható a károsodási folyamat, a sclerosis multiplex tünetei pedig nagyban enyhíthetőek.

A sclerosis multiplex előfordulása

Már a sclerosis multiplex előfordulási rátája is árulkodik arról, hogy egy furcsa, szeszélyes betegségről van szó. A sclerosis multiplex elszenvedői világszerte 2-2,5 millióan vannak; a megbetegedés kétszer gyakoribb nők esetében, mint férfiaknál. A sclerosis multiplex földrajzi elhelyezkedéshez is köthető: minél közelebb van egy ország/népcsoport az Egyenlítőhöz, annál kisebb az esélye a sclerosis multiplex kialakulásának - bizonyos népcsoportok kivételével. Például: az új-zélandi maori indiánok és a kanadai hutteriták körében, akik messze vannak az Egyenlítőtől, nem jellemző a betegség, míg az észak-afrikai palesztinok között több a sclerosis multiplex hajlamú ember. A betegség aránya az észak-európai országokban a legmagasabb. Egyes találgatások szerint a földrajzi ingadozás kockázatainak való kitettség növeli a sclerosis multiplex kialakulásának esélyét.

Kutatások kimutatták, hogy a sclerosis multiplex szempontjából nem mindegy, földrajzilag hová születtünk és hol élünk felnőttként: azok a környezeti tényezők határozzák meg a hajlamot, amelyeket 15 éves korunkig megtapasztaltunk: például, ha egy észak-európai ember 15. életévéig Szudánban élt, akkor a helyi, egyenlítő-közeli hajlam lesz rá jellemző, nem pedig a skandináv embertípusra vonatkozó magasabb hajlam.

A sclerosis multiplex okai

Habár számos eredményes kutatás foglalkozik a sclerosis multiplex felderítésével, a tudósok valójában még mindig nem tudják, mi okozza a betegséget. A következő elméletekkel kapcsolatban jelenleg is zajlanak a kutatások:

A sclerosis multiplex genetikai okai

A sclerosis multiplex maga nem örökletes betegség, ám több genetikai elváltozással kapcsolatban is kimutatták, hogy növeli a sclerosis multiplex kialakulására való kockázatot. Minél közelebbi rokonsági fokú hozzátartozónknál alakul ki a betegség, annál nagyobb a kockázat nálunk is. Például: egypetéjű ikreknél 30% a valószínűsége annak, hogy a másik iker is megbetegszik, ám sima testvérek esetében ez a valószínűség csak 2,5%. A sclerosis multiplex kialakulásának esélyét a korábban említett földrajzi tényezők mellett az etnikai hovatartozás is csökkentheti vagy növelheti.

Higiéniai hipotézis

A kutatók több mikroorganizmust is "gyanúsítanak" sclerosis multiplex okozásával. Az elmélet szerint a kisgyermekkorban elkapott fertőzések védelmet alakítanak ki szervezetünkben, a sclerosis multiplex kialakulása pedig egy ilyen betegségre adott válasz a szervezetünk későbbi életszakaszában.

Prevalencia hipotézis

A prevalencia hipotézis is a kórokozókat okolja a betegség kialakulásáért, ám máshogy közelíti meg a kérdést: az elmélet szerint olyan kórokozó eredményezi az SM-et, amely elterjedt az adott régióban, a legtöbb emberben folyamatosan jelen van tünetmentes fertőzés formájában, ám csak keveseknél mutatkozik meg súlyos betegségként.

A higiéniai (a népszerűbb) és a prevalencia hipotézis is leginkább vírusokra asszociál. A sclerosis multiplex kialakulásáért gyanúsítják az emberi herpeszvírusokat és az Epstein-Barr vírust. A kutatók jelenleg is összefüggéseket keresnek a kanyaróval, mumpsszal és a rózsahimlővel.

Egyéb körülmények

A sclerosis multiplex kialakulása ugyanúgy, mint más idegrendszeri eredetű betegségek, például a Parkinson-kór esetén köthetőek a mérgező környezeti behatásokhoz. A betegség kialakulásának esélyét növelheti a mérgekkel, oldószerekkel történő gyakori érintkezés, a dohányzás, a hormonbevitel vagy a kiegyensúlyozatlan táplálkozás.

A sclerosis multiplex kialakulása

A sclerosis multiplex kialakulásának körülményei részben ismeretlenek. Fő jellemzői a következőek: plakkok / léziók kialakulása, amelyek a központi idegrendszerben elszórtan kialakuló károsodások. A gyulladásnak köszönhetően károsodnak az idegsejtek nyúlványainak borításai, a myelinhüvelyek, és maguk a sejtek is. Az agyban létrejött hegek könnyen azonosíthatóak MRI vizsgálattal.

A sclerosis multiplex tünetei

A betegség jelentkezése és lefolyása kifejezetten változatos, a tünetek szinte minden betegnél máshogy jelentkeznek ("az ezerarcú kór"), ugyanis a szervezetet terhelő kóros folyamatok gyakorlatilag bármilyen problémát, tünetegyüttest eredményezhetnek. Ezek a leggyakoribbak a sclerosis multiplex tünetei közül:

  • a látás romlása: homályos látás, kettős látás, részleges/teljes vakság;
  • a beszéd romlása: rosszul artikuláló, nehezen értelmezhető beszéd;
  • pszichológiai zavarok: depresszió, szorongás, alvászavar;
  • nyelészavar;
  • mozgási nehézségek, végtaggyengeség;
  • fáradékonyság;
  • egyensúlyzavar;
  • a test zsibbadása mozgás közben;
  • vizelet- és széklettartási problémák;
  • végtagbénulás;
  • végtagremegés;
  • eszméletvesztés.

A sclerosis multiplex élettartam hosszára gyakorolt hatása

Nem titok, hogy egy ilyen súlyos autoimmun betegség hatással van a beteg élettartamának hosszára. A sclerosis multiplex átlagosan 5-10 évvel rövidíti meg a beteg életét, ám ez lehet több, kevesebb is, attól függően, hogy a betegség melyik formája mutatkozik meg rajta.

A sclerosis multiplex 4 típusa

1. Relapszáló-remittáló forma

A sclerosis multiplex leggyakoribb formája (a betegek 65-80%-át ez érinti), ahol a betegség fellángolásai (shubok) és enyhülési (remissziók) folyamatosan váltakoznak. A sclerosis multiplex fellángolása hirtelen jön, hetekig-hónapokig tart, majd javulás következik be, amely szteroidlökésekkel gyorsítható. A betegség korai fázisában remisszió idején a beteg teljesen tünetmentes, majd az évek múltával egyre több maradványtünettel kell számolni. Ez a sclerosis multiplex leginkább "jóindulatú" változata: a betegek a kór diagnosztizálása után még 15 évvel később is képesek dolgozni; 25 év elteltével a betegek egyharmada még mindig munkaképes, kétharmada pedig járni is tud. A betegség ezen típusa is hosszú távú, intenzív kezelést, rehabilitációt igényel.

2. Primer progresszív forma

A primer progresszív típus a sclerosis multiplex egy súlyosabb formája (a betegek kb. 15%-a), amely 40 éves kor fölött alakul ki és inkább a férfiakra jellemző. Ennél a típusnál a beteg állapota fokozatosan romlik, nincsenek remissziók, a tünetek átmenetileg sem gyengülnek. Intenzívebb terápiát igényel, ugyanis kezelés nélkül a sclerosis multiplex progresszív típusának áldozata éveken belül rokkanttá válik, majd teljesen mozgásképtelen lesz, végül egy évtizeden belül elhalálozik.

3. Szekunder progresszív forma

A relapszáló-remittáló formában szenvedő betegek idővel elkerülhetetlenül a sclerosis multiplex szekunder progresszív formájába kerülnek. Ez egy folyamatosan romló, funkcióvesztéssel járó állapot, amely időnként a betegség fellángolásával járhat, rendszerint a kór későbbi fázisában.

4. Progresszív-relapszáló forma

A sclerosis multiplex primer progresszív formájának változata, viszonylag ritka, amelyre a hirtelen megjelenő, új tünetek vonatkoznak, emellett a már meglévő sclerosis multiplex tünetek fokozatos romlása is jellemzőek.

A sclerosis multiplex diagnosztizációja

A sclerosis multiplex diagnózisát a neurológus szakorvosok állítják fel a páciens tapasztalatai, beszámolója, képalkotó berendezések (MRI) és ritkábban laborvizsgálatok (az agy-gerincvelő folyadékjának vizsgálata), illetve elektrofiziológiai vizsgálatok (VEP, vagyis vizuális kiváltott válasz) alapján. A betegség megállapításához szükséges a tünetek időbeli elkülönítése, amely különösen a betegség kezdeti fázisaiban nehéz.

Sclerosis multiplex teszt: milyen fázisban van a beteg?

A sclerosis multiplex funkcionális összetevő teszt a betegség három tipikus, egymástól független tünetét vizsgálja. A cél a helyes diagnózis felállítása és a beteg állapotának, az SM fázisának felmérése.

  • 1. Járási képesség vizsgálata (gyaloglási teszt feladatokkal)
  • 2. Kézügyesség vizsgálata (9 lyukú tábla)
  • 3. Kognitív funkciók mérése (PASAT teszt)

A sclerosis multiplex teszt eredményeinek átlaga adja meg az összpontszámot, vagyis az MSFC-értéket, amely megmutatja, hogy a páciens a referenciacsoporthoz képest milyen szinten van. Magyarországon leggyakrabban az EDSS tesztet alkalmazzák, amely egy 0 és 10 közti számra egyszerűsíti a sclerosis multiplex tünetei okozta rokkantság mértékét.

A sclerosis multiplex kezelése

Habár a sclerosis multiplex egy olyan gyógyíthatatlan betegség, amely egy életen át elkíséri a beteget, az orvostudomány fejlődésének köszönhetően számos módon kezelik. A kezelés célja, hogy megelőzék vele az akut rosszullétek (shubok) létrejöttét, illetve megakadályozzák / lassítsák a funkcióvesztést. A terápiák, gyógymódok között találhatóak klasszikus, gyógyszeres megoldások es alternatív utak is, amelyek a tudomány jelen állása szerint a következők:

Akut szteroidos kezelés

Az akut fellángolásokat, más néven shubokat alkalmilag nagy mennyiségű, szájon át, vagy vénásan adagolt szteroiddal kezelik. A szteroidok átmenetileg csillapítják a gyulladást és hatékonyak a sclerosis multiplex tünetei ellen, de a betegség hosszú távú lefolyására nincsenek hatással, így nem alkalmazzák tartós kezelésként. Ha a beteg szervezete nem reagál a szteroidokra, plazmaferezist (olyan vérátszűrés, ami kivonja a szervezetből az antitesteket) végezhetnek rajta.

Hosszú távú gyógyszeres kezelése

A sclerosis multiplex relapszáló-remittáló formáját lehet hosszabb távon gyógyszerrel kezelni. A gyógyszerek általában 30%-ban csökkentik a relapszusok, azaz állapotromlások számát. Az alkalmazott gyógyszerek a következők lehetnek:

  • interferonok;
  • glatiramer-acetát;
  • fingolimod;
  • natalizumab (erős mellékhatások);
  • mitoxantron (erős mellékhatások);
  • teriflunomid;
  • dimetil-fumarár;
  • alemtuzumab.

Új kutatások: orvosi cannabis

A cannabis, ismertebb nevén marihuána, egy olyan anyag, amelyet ma Magyarországon illegális könnyűdrogként tartunk számon. A cannabisban található THC nevű hatóanyag, amely felelős a fogyasztók bódult állapotáért, a legújabb kutatások szerint, habár a betegséget nem gyógyítja, lassítja a betegek állapotának romlását. Elsődlegesen a sclerosis multiplex súlyosabb, progresszív formájánál alkalmazzák. Az egyre több országban legális orvosi cannabis oldja a görcsöket, csillapítja a fájdalmat és segít helyrehozni az alvászavart, ami rengeteg pszichés problémától védi meg a beteget.

Alternatív gyógymódok

Felmérések szerint a sclerosis multiplex betegségben szenvedők 50-70%-a igénybe vesz valamilyen alternatív gyógymódot; főleg a súlyosabb neurológiai károsodásokat elszenvedett nők, akik elégedetlenebbek az orvosi ellátással. Az alternatív gyógymódok a betegek szerint biztonságosabbnak tűnnek és javítják azok közérzetét is, segítenek a sok stressz és félelem közepette relaxálni. A sclerosis multiplex elleni alternatív utak általában kifejezetten jó hatással vannak a betegekre; olyan dolgokra kell gondolnunk ezalatt, mint a:

  • jóga és meditáció;
  • gyógynövények, vitaminok, étrendkiegészítők;
  • homeopátia;
  • apupunktúra;
  • túlnyomásos oxigénterápia;
  • kiegyensúlyozott táplálkozás;
  • fizikoterápia, sport.

Sclerosis multiplex és terhesség

A sclerosis multiplex, habár egy idő után negatív hatással van a beteg nemi potenciáljára, egyáltalán nem befolyásolja a gyermekvállalás lehetőségét. Nők esetében a shubok ritkábbak terhesség alatt, ám a szülést követő 6 hónap során fokozódhatnak a rosszullétek. Terhesség alatt a gyógyszeres kezeléseket megszüntetik, így a magzat nincs veszélyben.

Depresszió és öngyilkosság

A sclerosis multiplex együtt járhat lelki betegségekkel is: a gyulladás, a stressz, az alvászavarok és a rohamoktól való félelem mind hozzájárulnak a beteg kilátástalanság-érzetéhez, rossz lelki állapotához, végső soron a depresszióhoz. A sclerosis multiplex áldozatai az átlagnál nagyobb arányban követnek el öngyilkosságot, különösen, ha nagyobb mértékű funkcióromlás következett be; emiatt nagyon fontos odafigyelnünk a betegek érzelmi állapotára és megadni nekik a kellő támogatást.

Sclerosis multiplex történetek: a lényeg a pozitív hozzáállás

Rengeteg szívszorító, a sclerosis multiplex elleni küzdelmet leíró történettel találkozhatunk a világhálón, könyvekben. A betegek gyakran írnak időszakos javulásról, a súlyos betegség fázisairól, a legrosszabb tünetekről, ám leginkább a betegség érzelmi megrázkódtatásaira térnek ki. A sclerosis multiplex egyik legrosszabb tényezője, hogy nem csak a betegnek, hanem a környezetének is rengeteg fájdalmat okoz a mindennapok nehézségeivel, a rengeteg lelki problémával, a megállíthatatlan hanyatlás okozta aggodalmakkal.

A sclerosis multiplex lefolyása során kiemelt fontosságú, hogy a beteget teljes értékű emberként kezeljék mind a munkában, mind a magánéletben, emellett minden segítséget megkapjon, amire szüksége van. Fontos kiemelnünk, hogy a betegség ellenére nem "ér véget" a beteg élete: kisebb nagyobb nehézségek árán ugyanúgy képes lehet utazni, programokat szervezni, dolgozni és élvezni az emberi kapcsolatokat.

Mikor kell orvoshoz fordulni, mik a kilátások?

A legtöbb beteg az első fellángolás, rosszullét után orvoshoz fordul és elkezdődik a probléma kivizsgálása. Fontos, hogy ha korábban nem történt a fent felsorolt tünetekkel járó rosszullét és rendellenes érzéseket (például látásvesztés, zsibbadás) tapasztaltunk, mindenképpen jelezzük neurológiai szakorvosnak azt. Érdemes figyelnünk, hogy a problémák hol, milyen gyakorisággal jelentkeznek.

A sclerosis multiplex egy hosszú lezajlású betegség: megfelelő kezelések mellett akár 15-20 évig is mozgás- és munkaképes a beteg. A kór nem örökletes, ezért nem befolyásolja a gyermekvállalás lehetőségét, ám érdemes előre gondolkodni, hogy a későbbiekben el tudjuk-e majd látni gyermekünket a szükséges segítséggel. A sclerosis multiplex előbb-utóbb az élet minden területére kihat, lévén egy potenciális rokkantságot és funkcióvesztést okozó betegségről van szó. Fontos, hogy a beteg minden segítséget megkapjon családjától, barátaitól és környezetétől, hogy a lehető legelviselhetőbbé tegyük számára a mindennapok nehézségeit.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem