14 °C Budapest

Mi a herpesz, mikor fertőz a herpesz vírus? Így védekezz ajakherpesz és nemi herpesz ellen!

2020. október 3. 12:07

Mit tegyünk sima és nemi herpesz ellen? Mitől alakul ki a herpesz és mikor fertőz a herpesz vírus? Mutatjuk, az ajakherpesz és a genitális herpesz mitől alakul ki, mi a különbség?

A herpeszvírus a világ egyik leggyakrabban előforduló kórokozója, ami gyakorlatilag bárhol fellelhető - emiatt nem is igazán lehet védekezni ellene. De miért van az, hogy egyeseknek soha életében nem kellett a kellemetlen herpesz tüneteivel megküzdenie, míg másoknál a herpesz havonta beköszönő vendég? Cikkünkben rávilágítunk arra, hogy mi a herpesz vírus, mikor fertőz a herpesz és milyen védelmi vonalakat állíthatunk a herpesz ellen? Sokan nem csak az ajkat érintő herpesz, hanem a genitális herpesz (nemi herpesz) kellemetlenségeivel is szembe kell, hogy nézzenek. Két külön betegségről van szó, vagy ugyanaz a herpesz vírus támad felül és alul is?

Mi a herpesz vírus?

A herpesz vírus az egyik legelterjedtebb, embereket érintő vírus, hivatalosan herpes simplex nevezetű vírus, amelynek 8 típusából 2 érint minket a legkellemetlenebb módon: ezek a hétköznapi ajakherpesz és a nemi herpesz. Habár ugyanaz a betegségcsalád, két külön herpesz típusról beszélünk, amelyek más-más bőr- és nyálkahártyafelületet támadnak.

A herpesz vírus minkét esetben, a megfertőződést követő 4-7 napot követően, hasonló helyi és általános tüneteket produkál. A herpesz helyi tünetei a jellegzetes bőrpír, bőrirritáció, viszketés, majd hólyagképződés. A herpesz fájdalmas hólyagjaiban kezdetben víztiszta váladék található, amely a betegség lefolyása során zavaros sárgássá válik, végül a hólyagocskák kifakadnak. A kifakadt herpesz hólyagok helyén fájdalmas fekélyek alakulnak ki. A herpesz fertőzés lefolyása jellemzően 7-14 napig tart.

Ajakherpesz

Az 1-es típusú herpesz vírus okozza az ajakherpeszt, amely nem csak a száj külső felületén, peremén, hanem a száj belső nyálkahártyáján is előfordulhat, sőt, a herpesz vírus fekélyei, hólyagjai bakteriális felülfertőződés áldozatául is eshetnek. A herpesz esetenként olyan fájdalmas is lehet, hogy akadályozhatja a beteg táplálkozását. Az ajakherpesz "különlegessége", hogy orális nemi kapcsolat létesítése során átterjedhet a nemi szervekre is.

Nemi herpesz (genitális herpesz)

A 2-es típusú herpesz, a nemi herpesz a pénisz bármelyik részét, beleértve a húgycsövet is érintheti, a nőknél pedig általában a szeméremtesten fordulnak elő, de átterjedhetnek a hüvelyre, méhnyakra is. A herpesz a végbélnyílás külső és belső felületeit is érintheti, amelynek során a beteg ugyanolyan kellemetlen tüneteket, fájdalmat él át, mint az ajkat érintő herpesz esetén.

A nemi herpesz tüneteinek jelentkezése hosszabb ideig, 3-4 hétig is eltarthat és a betegség lezajlása után néhány hétig tovább is adhatjuk azt. A genitális herpesz sem ritka, azt leggyakrabban nemi úton, másik személytől kapjuk el.

A herpesz általános tünetei

A herpesz vírus nem csak a bőrön, nyálkahártyán megjelenő hólyagocskákból áll. A herpesz vírus jelenléte magas lázat, rossz közérzetet, általánosan rossz fizikai állapotot okoz: szinte érezhetjük, ahogy a szervezetünk belső csatát vív a herpesz vírus ellen.

Mikor fertőz a herpesz?

A herpesz különlegessége, hogy a vírus rengeteg emberben jelen van, ám sokan nem tudnak róla, hiszen a herpesz akár teljesen tünetmentesen is lezajlhat: ezalatt a herpesz vírussal fertőzött egyén tünetmentes vírusürítő lehet. A gyógyulást követő 2 hétben a vírusürítés folyamata még tart, ekkor, habár az illető gyógyultnak hiszi magát, a herpesz még mindig tovább fertőződhet. A herpesz a gerincvelő melletti idegdúcokba vonulva elraktározódhat, és akár éveken, sőt, egy életen át is alkalmanként újra előjöhet, fertőzővé válhat.

A herpesz mitől alakul ki?

Hiába nem létesítettünk nemi kapcsolatot, nem ittunk mások poharából, a fent leírt okból a herpesz bármikor kiújulhat attól függően, hogy mennyire vagyunk érzékenyek rá, mennyire gyenge az immunrendszerünk. A genetikai hajlamosságunk mellett a herpesz kialakulását a sok stressz, vagy akár a menstruációs ciklus beindulása is okozhatja. Herpesz-hajlamosság esetén érdemes immunrendszerünket folyamatosan erősítenünk helyes táplálkozással, vitaminokkal, mozgással.

Milyen gyakran újul ki a herpesz?

A herpesz, mivel a szervezetben marad, alkalmanként, főleg a stressz hatására kiújulhat évente, negyedévente. A herpesz férfiaknál gyakoribb betegség, gyakrabban is jön elő, ám az életkor előrehaladtával a herpesz kiújulása egyre ritkább lesz. Rendszerint ugyanott jelentkeznek a herpesz helyi tünetei, ahol eredetileg voltak. A hólyagok az első herpesz fertőzésnél a legagresszívabbak, később egyre kevésbé megterhelőek mind a fájdalom, mind az esztétika szempontjából.

A herpesz szövődményei

Az alapvetően nem veszélyes herpesz vírus ritka, súlyos eseteiben számolhatunk szövődményekkel. Olyan betegségekről van szó, mint a kötőhártya-gyulladás, a bakteriális sebfertőződés, bizonyos fogágy-betegségek, arcidegműködési zavarok. A herpesz vírus mindemellett okozhat tüdőgyulladást, szélsőséges esetekben agyhártyagyulladást, agyvelőgyulladást. A herpesz súlyosabb problémát okozhat azoknál a gyerekeknél, akik ekcémások.

Mikor tartózkodjunk a fizikai kapcsolatoktól?

A herpesz a vírusürítési időszakban, a betegség megjelenésekor és annak lefolyása után fertőzőképes akár az ajakherpesz, akár a genitális herpesz esetét nézzük. Ezalatt az idő alatt a pároknak (és az egyedülálló személyeknek) nem javallott fizikai kapcsolatot létesíteniük egymással. A csókok, közös étkészlet és poharak használata nem javallott, ugyanúgy, ahogy a szexuális kapcsolat létesítése sem. Az óvszer fokozottan gátolhatja a herpesz vírus terjedését, de nem nyújt teljeskörű védelmet.

A herpesz vírus kezelése

A herpesz vírus ellen jelenleg nincs végleges gyógymód: nem irthatjuk ki tablettákkal, nem előzhetjük meg védőoltással sem - sajnos, ha elkapjuk, együtt kell élnünk vele.

A herpesz egy kifejezetten hétköznapi betegség. Ha kiújulása nem rendellenesen súlyos (nem nagyon nagy területen jelentkezik, a fájdalom elviselhető), és nem újul ki viszonylag rövid időn belül 6-8 alkalomnál többször, nem alkalmaznak rá speciális kezelést. Ha súlyos a herpesz fertőzés és fennáll a szövődmények kockázata, mindenképpen kérjük ki szakorvos véleményét, ám általában egy erős krémet, ecsetelőt írnak fel.

Herpesz ellen

A herpesz ellen rengeteg, a kellemetlen tüneteket csillapító otthoni praktikával találkozunk, sőt, aki jártas már a herpesz témában, biztosan rendelkezik valamilyen házi "recepttel" herpesz ellen. A speciális, vény nélkül kapható herpesz elleni krémek mellett érdemes kipróbálnunk a következő praktikákat!

  • Nyugtassuk a herpesz fájdalmas területeit jégkockákkal!
  • Csökkentsük a feszítő érzést mézzel - gondoltad volna, hogy a méz a fájdalmat is csillapítja?
  • Ne kaparjuk le, ne pukkasszuk ki a hólyagokat! A hólyagok magas herpesz vírus tartalma miatt csak rontunk a helyzeten, ugyanis így átterjeszthetjük azt más felületekre is, a nyílt sebek pedig fogékonyak a bakteriális felülfertőződésre.
  • Ügyeljünk személyes higiéniánkra: használjunk külön törölközőt arcunkra, nemi szervünkre, cseréljük le a beteg időszak után fogkefénket!
  • Herpesz ellen erősítsük immunrendszerünket helyes, kiegyensúlyozott táplálkozással, vitaminokkal, sporttal, törekedjünk a túlzott stressz kerülésére!
  • Törődjünk mások egészségével: ha tudjuk, hogy herpeszünk van, minden valószínűséggel fertőző fázisban, ne kerüljünk közeli fizikai kapcsolatba másokkal! Nemi partnereinkkel legyünk óvatosak, tájékoztassuk őket az alkalmanként fennálló veszélyről!
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem