6 °C Budapest
Ennyi ételt dobtak ki a járvány alatt a magyarok: ez még csak a kezdet?

Ennyi ételt dobtak ki a járvány alatt a magyarok: ez még csak a kezdet?

2020. október 5. 16:05

Évente fejenként 65 kg élelmiszerhulladékot termel a lakosság Magyarországon. A kukában landoló ételeknek legalább a felének nem kéne erre a sorsra jutnia, ha nagyobb figyelmet fordítanánk rá, hogy ne pazaroljuk az élelmiszert. Mint mindenben, a koronavírus járvány a vásárlási, táplélkozási és hulladékkezelési szokásainkban is változást hozott. Már csak az a kérdés, több vagy kevesebb élelmiszert pazarlunk el a pandémia hatására, és hogy ez a változás tartós lesz-e. Ennek kapcsán készít felmérést a Pénzcentrum.

Az nem kérdéses, hogy a járvány alapjaiban változtatta meg a táplálkozási szokásainkat. Természetesen az első bizonytalan hetekben mindenki az egészségmegőrzést és az élet védelmét tartotta elsődlegesnek. Ugyanakkor a kezdeti pánik és felhalmozás után világszerte tonnaszám kerültek kidobásra a romlandó élelmiszerek (főként húsok és zöldségek), az egekbe szökött az ételrendelések száma - ami kis vigaszt nyújtott az üzletüket bezárni kényszerült vendéglátósoknak -, ám hajlamosak vagyunk megfeledkezni a kiszállítások ökológiai lábnyomáról és a felhasznált műanyag ételhordókról - írja az eljmaradektalanul.hu.

Az élelmiszerpazarlás okai rendkívül szerteágazóak akár egyetlen család esetében is. A családtagok életmódja, kulturális háttere, életkora, nemek szerinti összetétele, a lakókörnyezet mind-mind befolyással bír. De meghatározó az is, hogy van-e gyerek a családban, hiszen az ő élelmiszerfogyasztása a legkiszámíthatatlanabb - írja a maradeknelkul.hu.

A Pénzcentrum most Olvasói körében abból a célból készít felmérést, hogy megvizsgálja: milyen hatása volt a koronavírus járványnak arra, hogy mennyi élelmiszert pazarolnak el a háztartások. Több ételt rendeltünk, amiatt több volt a maradék? Vagy éppen fordítva: volt időnk bevásárló listát írni, főzni, beosztani az ételt? Kérjük, hogy válaszaiddal segítsd te is a munkánkat!


Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 13. kedd
Ida
15. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2021. április 12., 17:05