21 °C Budapest

Müller Cecília: ezekre a megyékre jut a legtöbb fertőzött

2020. szeptember 29. 11:59

Az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján az országos tisztifőorvos ismertette, mely megyékben a legnagyobb a fertőzöttek aránya a lakosságszámhoz képest, illetve arról is beszélt, szükséges-e vészhelyzetet bevezetni.

Kiss Róbert elmondta, hogy holnap tárgyalnak arról, hogyan folytatják tovább a határellenőrzéseket, szükség van-e hosszabbításra.

Szeptember 1-től a kormány a határőrizetet visszaállította, holnap tárgyalják az ideiglenes határellenőrzés meghosszabbításáról - hangzott el az e perceken kezdődött tájékoztatón.

Müller Cecília ismertette a napi adatokat a járvány kapcsán. Jelentősen nőtt a laboratóriumi vizsgálatok száma - mondta el.

Amikor a második hullámról beszélünk, akkor meg kell vizsgálnunk, hogy is zajlik ebben a hullámban a járvány

- mondta, és kifejtette: amíg az első hullámban az volt a cél, hogy a görbe ellaposodjon, minél kevesebben kapják el a fertőzést. Most más a stratégia. A 32. héten volt a legkevesebb a fertőzött, viszont a  34-ről a 35. hétre, illetve a 35-ről a 36. hétre megduplázódott, megtriplázódott az esetek száma. Ez után az emelkedés laposabb. Látható, hogy a járvány dinamikája változik, amely a tisztifőorvos szerint ez egy kedvező jelenség. Most ugyanis lassulni látszik az emelkedés.

Az új esetek negyedét a 20-29 éves korosztályban regisztrálják, ez jelentős többlet az első hullámhoz képest. A 30-60 év közöttiek közül kerül ki az új fertőzöttek mintegy 43%-a, és csupán 15% a 60 éven felüliek aránya. A 14 éven aluliak aránya kevés, 4% körül van. Ha az országot átlagot nézzük, akkor 100 ezer lakosra jelenleg 253 fő fertőzött jut - ismertette a tisztifőorvos.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ha csak Budapesten nézzük, ott 534 fő jut 100 ezer emberre, és vannak más megyék is, ahol magasabb az arány az országos átlagnál. Csongrád-Csanádban 280, Fejér megyében 270 fő jut 100 ezer főre. Jóval alacsonyabb ez az arány Jász-Nagykun-Szolnok megyében (147), Tolnában (120), és Békésben (85). Viszont Müller Cecília felhívta a figyelmet:

az első hullámtól eltérően most nem csak gócokban terjed a vírus, így a területi adatok ellenére bárhol meg lehet fertőződni nagy eséllyel.

Az InfoRádió kérdésére a tisztifőorvos elmondta, nincs szükség veszélyhelyzet bevezetésére, mint pl. Csehországban, mert nálunk a vírus stagnál.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem