25 °C Budapest
Operatív törzs: a járvány vége felé haladunk, az első hullámot lassan magunk mögött hagyjuk

Operatív törzs: a járvány vége felé haladunk, az első hullámot lassan magunk mögött hagyjuk

2020. június 8. 11:23

A járvány vége felé tartunk, lassan magunk mögött hagyhatjuk a második hullámot - mondta Müller Cecília. A tisztifőorvos szerint hamarosan feloldhatják az idősotthonokra vonatkozó kijárási tilalmat.

A szomszédos országokkal történt egyeztetések után a magyasz szlovák határon és a magyar-osztrák határon az ellenőrzés megszűnt. A magyar-szlovén átkelőknél fenntartják a határellenőrzési feladatokat - mondta Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs tájékoztatóján. Ismertette, hogy új szabályok vannak a határátlépésre: az osztrákok, csehek, a németek és a szlovákok beléphetnek az országba különös szabályok alklamazása nélkül - akárcsak az onnan érkező magyar állampolgárok.

Müller Cecília tisztifőorvos elmondta: a járvány vége felé haladunk, az első hullámot lassan magunk mögött hagyjuk. Magyarországon 4014-en fertőződtek meg, az elmúlt napon hat új fertőzöttet regisztráltak, két idős beteg elhunyt, így összesen már 548-an veszítették életüket. Az elhunytak 4 százalékának nem volt alapbetegsége. A gyógyultak száma emelkedik, az aktív fertőzöttek duplája jelenleg, 2248 fő vált negatívvá, 1182 az aktív esetek száma. 41 százalékuk budapesti, 59 százalékuk vidéki. 385 főt ápolnak kórházban, 21-en szorulnak lélegeztetésre.

Hazánkban a világ-tendenciákkal ellentétben a női fertőzöttek vannak többségben, ezt a tisztifőorvos a demográfiai viszonyokkal magyarázta: a 4014 fertőzött negyede 65 és 79 év közötti, 20 százalék 80 év feletti, emellett látható, hogy 20 év alattiak között 88 pozitivitást regisztráltak, 15 éves kor alatt 33-an fertőződtek meg.

Országosan a megerősített esetek aránya 100 ezer főre vetítve 41, a halálozások száma pedig 5. Továbbra is Budapest érintett leginkább, 108 fertőzött jut 100 ezer lakosra. Zalában 96, Komárom-Esztergomban 94 fő jut 100 ezer lakosra. Békés megyében 3 fő ez az arány, ami a legalacsonyabb.

A 10. héten jelent meg a vírus Magyarországon, a 23. hétig emelkedő volt a tendencia, a 15. héten volt a legmagasabb a pozitivitás. Az elhunytak vizsgálata során is hasonló a görbe lefutása, némi időbeli csúszással, a legtöbb elhunyt a 16. héten volt, majd ez a görbe is csökkenést mutatott.

Újságírói kérdések

Folyamatosan zajlik a korrekció az elhunytak, betegek lakcímével kapcsolatban - mondta kérdésre Müller Cecília. Egy eset alapú bejelentőrendszerbe (OSZIR) viszik fel az adatokat az orvosok, amellyel egyidejűleg a gyanús betegnél mintát vesznek. A vizsgálati lapon a személy állandó lakcíme van feltüntetve, de a bejelentést követően elkezdik kivizsgálni a fertőző betegek, ekkor tisztázódik, hogy hol betegedett meg, kikkel áll kontaktusban a beteg, stb. Hiszen hiába van valakinek az állandó lakcíme Szabolcs-Szatmár megyében, miközben Budapesten dolgozik, és 5 éve nem járt otthon.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az idősotthonokból mikor mehetnek ki a bentlakók - hangzott el a kérdés. Müller Cecília bizakodó, a látogatási lehetőség már biztosított, a közeljövőben a kijárási tilalom is feloldásra kerülhet.

A falunapok kapcsán Kiss Róbert kifejtette, hogy a törzs folyamatosan figyeli az adatokat, ahogy az elmúlt időszakban enyhítettek az intézkedéseken is. Ha az adatok azt mutatják, hogy indokolt a további enyhítés, akkor azok érinthetik a szabadtéri rendezvényeket is.

Figyelemmel kísérik a vérkészleteket, a friss adatok szerint semmilyen fennakadás nem volt a vérellátásban, nem kellett műtétet halasztani vérhiány miatt - mondta Müller Cecília.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 7. csütörtök
Apollónia
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. július 7. 07:02