Operatív törzs: a járvány vége felé haladunk, az első hullámot lassan magunk mögött hagyjuk

2020. június 8. 11:23

A járvány vége felé tartunk, lassan magunk mögött hagyhatjuk a második hullámot - mondta Müller Cecília. A tisztifőorvos szerint hamarosan feloldhatják az idősotthonokra vonatkozó kijárási tilalmat.

A szomszédos országokkal történt egyeztetések után a magyasz szlovák határon és a magyar-osztrák határon az ellenőrzés megszűnt. A magyar-szlovén átkelőknél fenntartják a határellenőrzési feladatokat - mondta Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs tájékoztatóján. Ismertette, hogy új szabályok vannak a határátlépésre: az osztrákok, csehek, a németek és a szlovákok beléphetnek az országba különös szabályok alklamazása nélkül - akárcsak az onnan érkező magyar állampolgárok.

Müller Cecília tisztifőorvos elmondta: a járvány vége felé haladunk, az első hullámot lassan magunk mögött hagyjuk. Magyarországon 4014-en fertőződtek meg, az elmúlt napon hat új fertőzöttet regisztráltak, két idős beteg elhunyt, így összesen már 548-an veszítették életüket. Az elhunytak 4 százalékának nem volt alapbetegsége. A gyógyultak száma emelkedik, az aktív fertőzöttek duplája jelenleg, 2248 fő vált negatívvá, 1182 az aktív esetek száma. 41 százalékuk budapesti, 59 százalékuk vidéki. 385 főt ápolnak kórházban, 21-en szorulnak lélegeztetésre.

Hazánkban a világ-tendenciákkal ellentétben a női fertőzöttek vannak többségben, ezt a tisztifőorvos a demográfiai viszonyokkal magyarázta: a 4014 fertőzött negyede 65 és 79 év közötti, 20 százalék 80 év feletti, emellett látható, hogy 20 év alattiak között 88 pozitivitást regisztráltak, 15 éves kor alatt 33-an fertőződtek meg.

Országosan a megerősített esetek aránya 100 ezer főre vetítve 41, a halálozások száma pedig 5. Továbbra is Budapest érintett leginkább, 108 fertőzött jut 100 ezer lakosra. Zalában 96, Komárom-Esztergomban 94 fő jut 100 ezer lakosra. Békés megyében 3 fő ez az arány, ami a legalacsonyabb.

A 10. héten jelent meg a vírus Magyarországon, a 23. hétig emelkedő volt a tendencia, a 15. héten volt a legmagasabb a pozitivitás. Az elhunytak vizsgálata során is hasonló a görbe lefutása, némi időbeli csúszással, a legtöbb elhunyt a 16. héten volt, majd ez a görbe is csökkenést mutatott.

Újságírói kérdések

Folyamatosan zajlik a korrekció az elhunytak, betegek lakcímével kapcsolatban - mondta kérdésre Müller Cecília. Egy eset alapú bejelentőrendszerbe (OSZIR) viszik fel az adatokat az orvosok, amellyel egyidejűleg a gyanús betegnél mintát vesznek. A vizsgálati lapon a személy állandó lakcíme van feltüntetve, de a bejelentést követően elkezdik kivizsgálni a fertőző betegek, ekkor tisztázódik, hogy hol betegedett meg, kikkel áll kontaktusban a beteg, stb. Hiszen hiába van valakinek az állandó lakcíme Szabolcs-Szatmár megyében, miközben Budapesten dolgozik, és 5 éve nem járt otthon.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az idősotthonokból mikor mehetnek ki a bentlakók - hangzott el a kérdés. Müller Cecília bizakodó, a látogatási lehetőség már biztosított, a közeljövőben a kijárási tilalom is feloldásra kerülhet.

A falunapok kapcsán Kiss Róbert kifejtette, hogy a törzs folyamatosan figyeli az adatokat, ahogy az elmúlt időszakban enyhítettek az intézkedéseken is. Ha az adatok azt mutatják, hogy indokolt a további enyhítés, akkor azok érinthetik a szabadtéri rendezvényeket is.

Figyelemmel kísérik a vérkészleteket, a friss adatok szerint semmilyen fennakadás nem volt a vérellátásban, nem kellett műtétet halasztani vérhiány miatt - mondta Müller Cecília.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm