-2 °C Budapest

Operatív törzs: gyorsult a járvány Magyarországon, tartsuk be a szabályokat!

2020. május 18. 11:34

Gyorsult a járvány terjedése Magyarországon, ezért fontos betartani a szabályokat. Müller Cecília azt is ismertette az operatív törzs tájékoztatóján, hogy hogyan kell gyerektáborokat szervezni Magyarországon.

A jogosultak 97%-a felhasználta a rezsiutalványt - mondta Fónagy János államtitkár, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy az utalványokat május végéig lehet felhasználni. Jelenleg csak a postákon lehet őket beváltani, arra kérte a jogosultakat, hogy ne hagyják utolsó pillanatra a felhasználást. Azt javalósolta az időseknek, hogy ne ők váltsák be az utalványt, reggel pedig a postán soron kívül bemehet, aki utalványt akar beváltani.

Hangsúlyozta: kizárólag földgáz és villamos energiaszámlák kifizetésére lehet felhasználni, az utalványon szereplő összeget kiegészíteni csak készpénzzel lehet. A rezsiutalvány nem névre szóló, bárki beválthatja. Fónagy János szerint az utalványok többségét eddig a postán váltották be. A posta a kialakult helyzetben is stabilan, megbízhatóan működik.

Müller Cecília az adatok ismertetése után arról beszélt, hogy az aktív fertőzöttek harmada szorul kórházi ellátásra, 568 fő van kórházban, 46-an lélegeztetőgépen. A napokban mérsékelt emelkedés volt igazolható az adatokban, ezért felhívta a figyelmet az alapvető szabályok betartására. Folyamatosan követik az adatokat, a görbét. Résen kell lennünk, hogy a fertőződések száma továbbra is kedvező irányba forduljon - mondta a tisztifőorvos hozzátéve, hogy a vírus még mindig jelen van az országban.

Mától új szabályok, új értékelésmód lép életbe, külön figyelik a fővárost és a többi megyét, az adatokat is ennek megfelelően közlik majd. az adatok alapján elmondható, hogy a járvány során igazolt fertőzöttek aránya 100 ezer lakosra vetítve 36,2 fő. Ugyanezt a számsort követve Budapesten ez az adat 95, Fejérben 85,9, Zalában 83,4 mialatt Pest megyében 37,2 fő százezer lakosra vetítve.

A mai napon az egészségügyi szolgáltatások újabb köre vehető igénybe: visszavezették a tervezhető műtéteket, a krónikus ellátások, kúraszerű ellátások és a szűrővizsgálatok is. A tisztifőorvos felhívta a figyelmet, hogy ezek igénybevételéhez telefonos egyeztetés szükséges. Felszabadultak további ágyak, ezeket korábban a koronavírusosok ellátására jelölték ki, most a harmadukat felszabadították. Prioritást élvez a szív- és érrendszeri betegek ellátása.

A táborokról szólva Müller Cecília azt mondta, egyelőre a napközis táborok szervezhetők, a többi nem, ezekről további döntés fog születni a helyzet alakulása alapján. Jellemzően a napközis táborok helyben lakó gyermekeket látnak el, míg a bentlakós táborba mindenhonnan érkezhetnek. Felhívta a figyelmet, hogy csak egészséges gyermek és személyzet lehet a táborokban: a jogszabály mellékletében is benne van az igazolás, amiben nyilatkozni kell arról, hogy valaki egészséges. Ha a táboroztatás alatt lenne valaki beteg, akkor egy elkülönítővel kell rendelkezni: értesíteni kell az ellátó orvost és a szülőket, ha valaki beteg lesz a táborban. Ha 300 fő feletti tábort szerveznek, ott kötelező a helyi orvosi ellátás. A nyilatkozatot mindenkinek ki kell töltenie, akinek "a táborhoz valakinek köze van" - mondta.

Müller Cecília azt ajánlotta, hogy olyan tábort válasszanak a szülők, ahol szabadtéri tevékenységeket végeznek. Az étkeztetés kapcsán elmondta, ugyanazon szabályok vonatkoznak a konyhákra, mint a közétkeztetésben máskor. A tábornyitás előtt kötelező a fertőtlenítés, a gyerekeknek pedig higiéniás oktatást kell tartani érkezéskor.

Kiss Róbert ismertette: összességében a kivezetett kijárási korlátozások kapcsán 51382 szabálysértés kapcsán intézkedtek, több mint 26 ezer fogyelmeztetés, 13 ezer helyszíni bírság és nagyjából ugyanennyi feljelentés született. Eddig 664 aktív felhasználója van a házikarantén figyelő applikációnak. 370 büntetőeljárást kezdeményeztek.

Kérdések

Kérdésre válaszolva a tisztifőorvos elmondta, az UV-C lámpák valóban fertőtlenítő hatásúak, de ezek rövid távolságon hatnak, úgyhogy ezeket csak kiegészítésképpen használjuk a fertőtlenítők mellé.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az ágyakat fokozatosan vezetik vissza a rendszerbe a tisztifőorvos szerint. Most lépünk a második ütembe, korábban már 3000 ágyat visszaadták, ma pedig a mennyiség egyharmadát adják vissza a tervezhető beavatkozásoknak.

Ha valakiről kiderül, hogy pozitív, akkor 14 napos kötelező karanténba kell vonulnia, ha rossz állapotban van, akkor kórházba kell szállítani.

A fesztiválok kapcsán Müller Cecília azt mondta, nem lehet megmondani, augusztusban meghartható-e. Ha a helyzet lehetővé teszi, akkor folyamatosan visszatérünk a normál életvitelbe, a tömegrendezvények megtartása ennek a logikának a mentén fog megítélésre kerülni. A nagyszülők és az unokák találkozása esetében csak egészségesek találkozzanak - tette hozzá.

Annak kapcsán, hogy a WHO vezetője egy második téli hullámról beszélt, Müller Cecília azt mondta, folyamatosan fenntartják a járványkészültséget. Ez csak egy lehetséges forgatókönyv, bárhogy is jön vissza a vírus, résen kell lennünk.

A rendőrség ellenőrzi a 1,5 méteres védőtávolság betartását.

Az összes igazolt esetből 264 aktív fertőzött egészségügyi dolgozó, a járvány kezdete óta 500 egészségügyi dolgozó fertőződött meg. Ez 14 százalékos arány, Müller Cecília szerint ez nagyjából ugyanennyi a hozzánk hasonló országokban.

Tekintettel az 14 napos lappangási időre, az enyhítések eredményeit két hét múlva látják.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?