17 °C Budapest

Eddig kevés vendéglátós cég fuccsolt be: inkább átvészelik a válságot?

2020. május 8. 14:19

A járvány hatásainak ellenére csökken a cégmegszűnések száma a vendéglátóiparban. A jelenség mögött több összetevő áll - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató elemzéséből.

Az elmúlt egy év adatait vizsgálva megállapítható, hogy a szektorban működő társas vállalkozások száma folyamatosan enyhe csökkenésben van. Ugyanakkor a havi cégmegszűnések száma nem emelkedett a járvány hatására, sem márciusban, sem áprilisban. Az áprilisi 116 darab cégmegszűnés 33-mal kevesebb, mint a tavalyi év hasonló időszakában. A jelenség magyarázata összetett. Egyrészt a cégbíróságok működésének lassulása, a közzétételek csúszása állhat a háttérben, másrészt a cégek jelentős része kivár, illetve olyan intézkedéseket hozott, amivel átvészelni reméli a válságos időszakot.

Természetesen a koronavírussal kapcsolatos korlátozások nagyon különböző gazdasági helyzetben találták ezeket a cégeket, és a járványügyi intézkedések feloldása is különbözően érinti őket. Jelenleg úgy tűnik, hogy a vidéken működő éttermek és egyéb vendéglátóipari egységek tudnak először visszatérni a piacra. Szintén kedvezőbb helyzetben vannak azok a vállalkozások, melyek sikeresen tudtak átállni a házhozszállításra. Ez azonban nyilván nem minden piaci szereplőnek volt valós opció.

A legnagyobb gondban azok a fővárosi és pest megyei vendéglátóhelyek lehetnek, melyek elsősorban a külföldi turisták kiszolgálására szakosodtak, hiszen úgy tűnik, hogy a külföldi beutaztatás fog legkésőbb újra indulni. Ráadásul ezen vállalkozások költségei, általában jóval magasabbak, mint vidéki társaiké, elsősorban a bérleti díjak és a munkabérek területén. Sok bezárt étterem, elbocsátotta dolgozóit, és mintegy "hibernált állapotban" várják a jobb időket. Ezokból még ezek a vállalkozások sem kezdtek végelszámolásba. Azok a cégtulajdonosok, akik hosszú távon a piacon akarnak maradni, inkább életben tartják cégüket, minthogy később, egy új vállalkozás bejegyzésének induló költségeit újra kifizessék.

Más a helyzet a cégalapítások számának alakulása tekintetében. Itt jól látható cezúrát jelez a járvány áprilisi berobbanása. Míg 2019 áprilisában 128 új vendéglátóipari céget jegyeztettek be, idén áprilisban ez a szám csak 38. A vállalkozás alapításának elhalasztása a járvány utáni időkre ésszerű döntés a leendő cégtulajdonosok részéről. Ugyanakkor, valószínű az sem segíti elő az új cégek indulását, hogy a bejegyzéssel járó személyes találkozásokat az ügyvéddel, és a banki alkalmazottakkal is kevesebben vállalják.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A következő hónapok kérdése lesz, hogy elindul-e felfelé a cégmegszűnések száma, tehát meddig tartanak ki a hazai vendéglátósok tartalékai, illetve a kijárási korlátozások után mennyire lesz fizetőképes belföldi kereslet. Önmagában a korlátozások feloldása nem jelent biztosítékot ezen cégek újra indulására, ha a járvány gazdasági hatásai miatt nem lesz elég fizető vendég - zárja elemzését az OPTEN céginformációs szolgáltató.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem