8 °C Budapest

Percről percre: a legfontosabb hírek a koronavírus-járványról május 3-án

2020. május 3. 07:03

Ne maradj le a legfontosabb eseményekről, a Pénzcentrum percről percre közvetít a koronavírus-járvány elleni harc aktuális állásáról, és az egészségügyi válság gazdasági hatásairól.2020.05.03 21:03Itt a friss adatsor: ebben a megyében maradtak a legtöbben otthonMás megyékhez képest a budapestiek és a Pest megyeiek többet voltak otthon áprilisban a Google adatai szerint. Kiderült, hogy a magyarok a múlt hónapban több időt töltöttek el otthonaikban, mint januárban.

Bár hivatalosan holnaptól nyitnak a szakrendelők, fogászatok, vélhetően sokakat nem fognak megvizsgálni, aki orvoshoz megy. Ugyanis a legtöbb vizsgálat előtt negatív koronavírus-tesztet kell produkálni - ennek eredményére egy napot kell várni.

Duplájára nőtt az elmúlt hetekben az otthoni balesetek száma: sokan otthoni sportolás vagy barkácsolás közben szenvednek balesetet - mondta az InfoRádiónak Németh Péter, a CLB értékesítési és kommunikációs igazgatója.

Az Európai Unió gyorsított eljárásban vizsgálja a remdesivir nevű szer használatának engedélyezését a koronavírussal fertőzött betegek gyógyítására - közölte vasárnap a svéd gyógyszerügynökség.

Egyetlen új koronavírus-fertőzést sem regisztráltak Szlovéniában, Horvátországban továbbra is egyszámjegyű az új esetek száma, derült ki a válságstábok vasárnapi sajtótájékoztatóján.

2020.05.03 17:56
Itt a spanyol enyhítési menetrend

Spanyolországban a regisztrált koronavírus-fertőzöttek közül 164-en haltak meg az elmúlt 24 órában. A napi halálesetek száma másfél hónapja először csökkent kétszáz alá. A vírus okozta Covid-19-betegség 25 264 emberéletet követelt a dél-európai országban. Az áldozatok száma szombatra 276-tal emelkedett. A szaktárca összesítése szerint a fertőzést 118 902 beteg győzte már le, egy nap alatt 1654-en gyógyultak meg. A legmegbízhatóbbnak tartott PCR-teszttel 217 466 koronavírusos esetet igazoltak eddig. 24 óra alatt 838 új fertőzöttet jelentettek a tartományok az egészségügyi minisztériumnak a szombati 1147 után. A minisztérium összesítése nem tartalmazza azokat a pozitív eseteket, amelyeket más vizsgálati eljárásokkal azonosítottak. A fertőzés miatt országosan 547-en kerültek kórházba az elmúlt egy napban, intenzív terápiás ellátásra 65-en szorultak. A koronavírus miatt kórházi kezelést összesen 118 495-en kaptak és 10 974 embert láttak el intenzív osztályon. Spanyolországban hétfőtől kötelező lesz a szájmaszk viselése a tömegközlekedési eszközökön. A kormány összesen 14,5 millió maszkot juttat el ingyen a lakossághoz a következő napokban köztéri osztással, valamint az önkormányzatok és szociális szervezetek révén. A jövő héttől elkezdik szakaszosan feloldani a március 15-e óta érvényben lévő járványügyi korlátozásokat. Négy, egyenként legkevesebb két hétig tartó fázisban enyhítenek az óvintézkedéseken, várhatóan június végéig. Hétfőtől, az úgynevezett nulladik fázisban előzetes időpontfoglalás után újból fogadhatnak vendéget a fodrászatokban, ügyfelet a különböző műhelyekben, de egyszerre csak egy személyt.(MTI)

2020.05.03 16:57
Szijjártó: sikerült felkészíteni az egészségügyi ellátórendszert a tömeges megbetegedések időszakára

Az elmúlt hónapok munkája során sikerült felkészíteni a magyar egészségügyi ellátórendszert a tömeges megbetegedések időszakára - közölte a külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán vasárnap, tudatva, hogy a hétvégén hét repülőgéppel érkeztek a koronavírus-járvány elleni küzdelmet segítő védőeszközök és egészségügyi berendezések Magyarországra. Szijjártó Péter kiemelte: a Magyarország-Kína légihíd üzemeltetése továbbra is kiemelt feladat annak érdekében, hogy az egészségügyi védekezés sikerességéhez szükséges eszközök folyamatosan rendelkezésre álljanak. A külgazdasági és külügyminiszter tájékoztatása szerint a hétvégén hét repülőgép 4 millió 600 ezer maszkot, 1 millió 390 ezer kesztyűt, 30 ezer tesztet, 1500 betegőrző monitort, 190 lélegeztetőgépet, valamint 8,2 tonna maszkgyártáshoz szükséges alapanyagot szállított Magyarországra. (MTI)

2020.05.03 15:18
Autós istentiszteletet tartottak Őrmezőn

Illés Dávid, a Budai Református Gyülekezet lelkésze egy P+R parkolóban tartotta meg a vasárnapi istentiszteletet a XI. kerületi Őrmezőn. A járvány miatt rendhagyó módon megtartott istentisztelet alatt a hívők az autójukban ültek.

Fotó: MTI/Mónus MártonFotó: MTI/Mónus Márton

Hétfőn adja ki újranyitáshoz szükséges ajánlásait a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Május 8-án nyit az első fürdő Zalában, élve a kormányzati lazítás adta engedéllyel, egy somogyi pedig május 23-ra tervezi az újraindulást.

A szakképző intézmények tanulói saját készítésű eszközökkel segítik a koronavírus elleni védekezést. A közel 100 ezer textil szájmaszkból jutott a helyi kórházakba és szociális intézményekbe, egy részüket a májusi szakmai vizsgák alatt viselhetik majd a tanulók.

A márciusi sokkhatás után egyértelműen életre kelt a budapesti albérletpiac, az online világhoz történő alkalmazkodás és a csökkenő bérleti díjak hatására élénkült a bérlők kereslete a kiadandó lakások iránt a Rentingo.com adatai szerint. A bérlők jelenleg már több mint 20 ezer forinttal kevesebbet fizetnek egy átlagos albérletért januárhoz képest, és a bérleti díjra vonatkozó alku általánossá vált. Várhatóan a bérleti díjak csökkenése lassulni fog májusban, visszapattanására azonban aligha számíthatunk, mert a korábban Airbnb-n kiadott lakások folyamatosan jelennek meg a hosszú távú bérleti piacon és hétről hétre növelik a kínálatot.

A világ nagy része, aki megteheti, most otthonában tölti ideje nagy részét és várja, hogy elmúljon a járványveszély. Mindeközben Kínában lassan újraindul az élet, az diákok visszaülnek az iskolapadba, az dogozók pedig a munkahelyeikre. De vajon hogy néz ki az irodai élet a járvány utáni új világban?

A koronavírussal kapcsolatos szűrőprogramban való részvételre buzdított Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Az országos programba véletlenszerű kiválasztással csaknem 18 ezer embert hívtak meg.

Május végétől 28 Mol-kutat zár be a vállalat a kereslet csökkenése miatt. Ezek jellemzően olyanok lesznek, amelyek közelében van mások Mol-töltőállomás. Korábban a Shell jelentette be, hogy ideiglenesen lezár 15 kutat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Szeptemberre lehet hatékony vakcina - mondta Szlávik János az operatív törzs sajtótájékoztatóján.

2020.05.03 10:31
Lassan vége a járvány első hullámának a Nyugat-Balkánon

Járványügyi szakértők szerint lassan véget ér a koronavírus-járvány első hulláma a Nyugat-Balkánon, ám nem szabad elővigyázatlannak lenni, a SARS-CoV-2 vírus ősszel várhatóan visszatér. Szombatról vasárnapra 9205-ről 9362-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában. Predrag Kon járványügyi szakértő szerint a járvány első hulláma véget érni látszik, nyáron várhatóan egy nyugodtabb időszakra lehet számítani. Ugyanakkor fel kell készülni arra, hogy a koronavírus ősszel és télen visszatér. Ezért továbbra is be kell tartani a közösségi távolságtartást, és a mindennapok részévé kell, hogy váljon a többszöri, alapos kézmosás és a fertőtlenítők használata. Koszovóban egy nap alatt 813-ról tízzel, 823-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Április 11-én karantén alá helyezték a fővárost, Pristinát, az intézkedést vasárnaptól visszavonták, mert az alkotmánybíróság megállapította, hogy a kormány megsértette az alaptörvényt azzal, hogy korlátozta az állampolgárok mozgását. Így minden ilyen intézkedést visszavontak, a korábban kirótt pénzbüntetéseket pedig várhatóan visszafizetik. A város polgármestere továbbra is mindenkit elővigyázatosságra intett. Észak-Macedóniában az utóbbi 24 órában 1494-ről 1506-ra emelkedett a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. Az államfő május 10. és 12. között akar tanácskozni a legnagyobb pártok vezetőivel az április 12-re tervezett, majd elhalasztott választás új időpontjáról. A legnagyobb ellenzéki párt, a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet-Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) szerint azonban korai még erről beszélni, most a koronavírus-járványra kell koncentrálni. A kormányzó szociáldemokraták szerint viszont ez időhúzás lenne, és a jobboldal azért akarja tovább halasztani a voksolást, mert nincs felkészülve a megmérettetésre. Montenegróban három napja nem jeleztek új esetet, az igazolt fertőzöttek száma 322, de a betegségből 249-en már felgyógyultak. A kormánypártok azt javasolták, hogy a parlamenti képviselői fizetések egy részét az egészségügynek utalják át. A kezdeményezéssel mindenki egyetért, az ellenzék csak azt kifogásolja, hogy nem egyenlő arányban vonnák le a támogatást a képviselőktől. A javaslat szerint ugyanis a parlament munkáját bojkottáló ellenzéki politikusoktól több pénzt vennének el. Bosznia-Hercegovinában vasárnapra 1781-ről 1839-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. A hét végén újra kinyitottak a kisebb üzletek a nyugat-balkáni országban, ám szigorú elővigyázatossági intézkedések mellett működhetnek csak. A vásárlóknak fertőtleníteniük kell a kezüket és a lábbelijüket az előtt, hogy belépnek, feltétlenül be kell tartaniuk a kétméteres távolságot egymástól, és kizárólag maszkban léphetnek be az üzletbe. (MTI)

Hétfőtől lépnek hatályba a sportrendezvényekkel és edzésekkel kapcsolatos intézkedések: a rendelet értemében sportrendezvény nézők nélkül, zárt körülmények között Magyarország egész területén megtartható, illetve megengedett a sportegyesületek által szervezett, valamint az amatőr sport, a szabadidős sport és a tömegsport célú edzésen való részvétel - közölte a sportért felelős államtitkár.

Elindul az állampapír-vásárlási és a jelzáloglevél-vásárlási program hétfőn, és mindaddig folytatódik, míg a koronavírus-járvány miatti gazdasági és pénzügyi fejlemények indokolják.

Csaknem 3,5 millióan fertőződtek meg koronavírussal világszerte, a halálos áldozatok száma pedig több mint 240 ezer. Emellett 1,1 millió ember már kigyógyult a betegségből.

2020.05.03 08:53
A home office nehézségei: éhes kutyája zavarta meg a floridai időjóst

A Fox 13 meteorológusával, Paul Dellegattóval történt a napokban, hogy miközben a dolgozószobájából jelentkezett be, hogy beszámoljon a legfrisebb floridai előrejelzésekről, elfelejtett Brody kutyának vacsorát adni. Az eb nem jött zavarba: élő adásban kezdte követelni a betevőt.

Vasárnap se maradj le a hírekről! Templomba készülsz, de nem tudod, kell-e esernyő? Elfogyott a zsemlemorzsa, de nem tudod, hol kapod meg akciósan? Lemaradtál a lottósorsolásról? Most minden információt egy helyen megtalálsz! Mutatjuk, mit hoz a vasárnap. 2020. május 3.

Már 2998 főnél azonosították a koronavírust Magyarországon. Elhunyt 5 idős beteg, ezzel 340 főre emelkedett az elhunytak száma. Jelenleg 1005 fertőzöttet ápolnak kórházban, 51-en vannak lélegeztetőgépen. Ahogy az lenni szokott, a kormányzati oldalon egy térkép is megjelent, ami megmutatja, melyik megyében hány fertőzött van. Mutatjuk!

Már 2998 főnél azonosították a koronavírust Magyarországon. Elhunyt 5 idős beteg, ezzel 340 főre emelkedett az elhunytak száma. Jelenleg 1005 fertőzöttet ápolnak kórházban, 51-en vannak lélegeztetőgépen.

2020.05.03 07:15
Német nagyvárosokban tüntettek a korlátozások ellen

A délnyugat-németországi Stuttgartban a tüntetést kezdeményező Michael Ballweg szerint ötezer ember demonstrált, míg az egy héttel ezelőtti, ugyancsak pártoktól független tüntetésen alig néhány százan jelentek meg. A rendőrség nem adott becslést a résztvevők számáról, de közölte, hogy a gyűlés incidensek nélkül ért véget, és a demonstrálók többé-kevésbé tartották egymástól azt a távolságot, amelyet előírnak a járvány idején érvényes szabályok. Ballweg azt mondta, a tüntetést szervező Querdenken mozgalom követeli az alapvető jogok, a gyülekezés- és vallásszabadság helyreállítását. A helyi hatóságok megtiltották a mozgalomnak a tüntetést, de a német alkotmánybíróság felülbírálta a döntést. Berlinben a rendőrség szerint mintegy 300 embert tüntetett a Mitte kerületében lévő Rosa-Luxemburg-Platzon. A fővárosi rendőrség csak két, egyenként 20 fős rendezvényt engedélyezett, és negyedórával a tüntetés kezdete előtt figyelmeztette az oda igyekvőket a Twitteren, hogy a helyszín már "megtelt". A járvány idején Berlinben legfeljebb 20 fős összejövetelek engedélyezettek, hétfőtől pedig enyhül a szigor, már 50 fős rendezvényeket is lehet tartani. (MTI)

Nagyon sok dolgozó már a hetedik hetét töltötte el kényszerből home office-ban, és mostanra sokan kezdik belátni, tapasztalták: mi az, amivel meg kell küzdeniük ebben a helyzetben, és min kell változtatni, hogy könnyebb legyen. Az egyik ilyen oldala az állandó otthonlétnek, távmunkának, hogy az emberek szeme elfáradt. A képernyők előtt töltött idő drasztikusan megugrott, és ezt a szemünk is megérzi, ezért sokan próbálnak védekezni a látásromlás, és a számítógépes látás szindróma ellen. Például monitor szemüveg vásárlással. Te is gondolkozol rajta, hogyan óvhatnád jobban a szemed? A Pénzcentrum kérdéseire most olyan optikákat válaszoltak, ahol kifejezetten képernyő előtti munkához alkalmas szemüvegeket is árulnak. Elmondták kinek és miért ajánlott ez a termék.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem