5 °C Budapest
Percről percre: a legfontosabb hírek a koronavírus-járványról május 3-án

Percről percre: a legfontosabb hírek a koronavírus-járványról május 3-án

2020. május 3. 07:03

Ne maradj le a legfontosabb eseményekről, a Pénzcentrum percről percre közvetít a koronavírus-járvány elleni harc aktuális állásáról, és az egészségügyi válság gazdasági hatásairól.2020.05.03 21:03Itt a friss adatsor: ebben a megyében maradtak a legtöbben otthonMás megyékhez képest a budapestiek és a Pest megyeiek többet voltak otthon áprilisban a Google adatai szerint. Kiderült, hogy a magyarok a múlt hónapban több időt töltöttek el otthonaikban, mint januárban.

Bár hivatalosan holnaptól nyitnak a szakrendelők, fogászatok, vélhetően sokakat nem fognak megvizsgálni, aki orvoshoz megy. Ugyanis a legtöbb vizsgálat előtt negatív koronavírus-tesztet kell produkálni - ennek eredményére egy napot kell várni.

Duplájára nőtt az elmúlt hetekben az otthoni balesetek száma: sokan otthoni sportolás vagy barkácsolás közben szenvednek balesetet - mondta az InfoRádiónak Németh Péter, a CLB értékesítési és kommunikációs igazgatója.

Az Európai Unió gyorsított eljárásban vizsgálja a remdesivir nevű szer használatának engedélyezését a koronavírussal fertőzött betegek gyógyítására - közölte vasárnap a svéd gyógyszerügynökség.

Egyetlen új koronavírus-fertőzést sem regisztráltak Szlovéniában, Horvátországban továbbra is egyszámjegyű az új esetek száma, derült ki a válságstábok vasárnapi sajtótájékoztatóján.

2020.05.03 17:56
Itt a spanyol enyhítési menetrend

Spanyolországban a regisztrált koronavírus-fertőzöttek közül 164-en haltak meg az elmúlt 24 órában. A napi halálesetek száma másfél hónapja először csökkent kétszáz alá. A vírus okozta Covid-19-betegség 25 264 emberéletet követelt a dél-európai országban. Az áldozatok száma szombatra 276-tal emelkedett. A szaktárca összesítése szerint a fertőzést 118 902 beteg győzte már le, egy nap alatt 1654-en gyógyultak meg. A legmegbízhatóbbnak tartott PCR-teszttel 217 466 koronavírusos esetet igazoltak eddig. 24 óra alatt 838 új fertőzöttet jelentettek a tartományok az egészségügyi minisztériumnak a szombati 1147 után. A minisztérium összesítése nem tartalmazza azokat a pozitív eseteket, amelyeket más vizsgálati eljárásokkal azonosítottak. A fertőzés miatt országosan 547-en kerültek kórházba az elmúlt egy napban, intenzív terápiás ellátásra 65-en szorultak. A koronavírus miatt kórházi kezelést összesen 118 495-en kaptak és 10 974 embert láttak el intenzív osztályon. Spanyolországban hétfőtől kötelező lesz a szájmaszk viselése a tömegközlekedési eszközökön. A kormány összesen 14,5 millió maszkot juttat el ingyen a lakossághoz a következő napokban köztéri osztással, valamint az önkormányzatok és szociális szervezetek révén. A jövő héttől elkezdik szakaszosan feloldani a március 15-e óta érvényben lévő járványügyi korlátozásokat. Négy, egyenként legkevesebb két hétig tartó fázisban enyhítenek az óvintézkedéseken, várhatóan június végéig. Hétfőtől, az úgynevezett nulladik fázisban előzetes időpontfoglalás után újból fogadhatnak vendéget a fodrászatokban, ügyfelet a különböző műhelyekben, de egyszerre csak egy személyt.(MTI)

2020.05.03 16:57
Szijjártó: sikerült felkészíteni az egészségügyi ellátórendszert a tömeges megbetegedések időszakára

Az elmúlt hónapok munkája során sikerült felkészíteni a magyar egészségügyi ellátórendszert a tömeges megbetegedések időszakára - közölte a külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán vasárnap, tudatva, hogy a hétvégén hét repülőgéppel érkeztek a koronavírus-járvány elleni küzdelmet segítő védőeszközök és egészségügyi berendezések Magyarországra. Szijjártó Péter kiemelte: a Magyarország-Kína légihíd üzemeltetése továbbra is kiemelt feladat annak érdekében, hogy az egészségügyi védekezés sikerességéhez szükséges eszközök folyamatosan rendelkezésre álljanak. A külgazdasági és külügyminiszter tájékoztatása szerint a hétvégén hét repülőgép 4 millió 600 ezer maszkot, 1 millió 390 ezer kesztyűt, 30 ezer tesztet, 1500 betegőrző monitort, 190 lélegeztetőgépet, valamint 8,2 tonna maszkgyártáshoz szükséges alapanyagot szállított Magyarországra. (MTI)

2020.05.03 15:18
Autós istentiszteletet tartottak Őrmezőn

Illés Dávid, a Budai Református Gyülekezet lelkésze egy P+R parkolóban tartotta meg a vasárnapi istentiszteletet a XI. kerületi Őrmezőn. A járvány miatt rendhagyó módon megtartott istentisztelet alatt a hívők az autójukban ültek.

Fotó: MTI/Mónus MártonFotó: MTI/Mónus Márton

Hétfőn adja ki újranyitáshoz szükséges ajánlásait a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Május 8-án nyit az első fürdő Zalában, élve a kormányzati lazítás adta engedéllyel, egy somogyi pedig május 23-ra tervezi az újraindulást.

A szakképző intézmények tanulói saját készítésű eszközökkel segítik a koronavírus elleni védekezést. A közel 100 ezer textil szájmaszkból jutott a helyi kórházakba és szociális intézményekbe, egy részüket a májusi szakmai vizsgák alatt viselhetik majd a tanulók.

A márciusi sokkhatás után egyértelműen életre kelt a budapesti albérletpiac, az online világhoz történő alkalmazkodás és a csökkenő bérleti díjak hatására élénkült a bérlők kereslete a kiadandó lakások iránt a Rentingo.com adatai szerint. A bérlők jelenleg már több mint 20 ezer forinttal kevesebbet fizetnek egy átlagos albérletért januárhoz képest, és a bérleti díjra vonatkozó alku általánossá vált. Várhatóan a bérleti díjak csökkenése lassulni fog májusban, visszapattanására azonban aligha számíthatunk, mert a korábban Airbnb-n kiadott lakások folyamatosan jelennek meg a hosszú távú bérleti piacon és hétről hétre növelik a kínálatot.

A világ nagy része, aki megteheti, most otthonában tölti ideje nagy részét és várja, hogy elmúljon a járványveszély. Mindeközben Kínában lassan újraindul az élet, az diákok visszaülnek az iskolapadba, az dogozók pedig a munkahelyeikre. De vajon hogy néz ki az irodai élet a járvány utáni új világban?

A koronavírussal kapcsolatos szűrőprogramban való részvételre buzdított Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Az országos programba véletlenszerű kiválasztással csaknem 18 ezer embert hívtak meg.

Május végétől 28 Mol-kutat zár be a vállalat a kereslet csökkenése miatt. Ezek jellemzően olyanok lesznek, amelyek közelében van mások Mol-töltőállomás. Korábban a Shell jelentette be, hogy ideiglenesen lezár 15 kutat.

Szeptemberre lehet hatékony vakcina - mondta Szlávik János az operatív törzs sajtótájékoztatóján.

2020.05.03 10:31
Lassan vége a járvány első hullámának a Nyugat-Balkánon

Járványügyi szakértők szerint lassan véget ér a koronavírus-járvány első hulláma a Nyugat-Balkánon, ám nem szabad elővigyázatlannak lenni, a SARS-CoV-2 vírus ősszel várhatóan visszatér. Szombatról vasárnapra 9205-ről 9362-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában. Predrag Kon járványügyi szakértő szerint a járvány első hulláma véget érni látszik, nyáron várhatóan egy nyugodtabb időszakra lehet számítani. Ugyanakkor fel kell készülni arra, hogy a koronavírus ősszel és télen visszatér. Ezért továbbra is be kell tartani a közösségi távolságtartást, és a mindennapok részévé kell, hogy váljon a többszöri, alapos kézmosás és a fertőtlenítők használata. Koszovóban egy nap alatt 813-ról tízzel, 823-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Április 11-én karantén alá helyezték a fővárost, Pristinát, az intézkedést vasárnaptól visszavonták, mert az alkotmánybíróság megállapította, hogy a kormány megsértette az alaptörvényt azzal, hogy korlátozta az állampolgárok mozgását. Így minden ilyen intézkedést visszavontak, a korábban kirótt pénzbüntetéseket pedig várhatóan visszafizetik. A város polgármestere továbbra is mindenkit elővigyázatosságra intett. Észak-Macedóniában az utóbbi 24 órában 1494-ről 1506-ra emelkedett a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. Az államfő május 10. és 12. között akar tanácskozni a legnagyobb pártok vezetőivel az április 12-re tervezett, majd elhalasztott választás új időpontjáról. A legnagyobb ellenzéki párt, a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet-Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) szerint azonban korai még erről beszélni, most a koronavírus-járványra kell koncentrálni. A kormányzó szociáldemokraták szerint viszont ez időhúzás lenne, és a jobboldal azért akarja tovább halasztani a voksolást, mert nincs felkészülve a megmérettetésre. Montenegróban három napja nem jeleztek új esetet, az igazolt fertőzöttek száma 322, de a betegségből 249-en már felgyógyultak. A kormánypártok azt javasolták, hogy a parlamenti képviselői fizetések egy részét az egészségügynek utalják át. A kezdeményezéssel mindenki egyetért, az ellenzék csak azt kifogásolja, hogy nem egyenlő arányban vonnák le a támogatást a képviselőktől. A javaslat szerint ugyanis a parlament munkáját bojkottáló ellenzéki politikusoktól több pénzt vennének el. Bosznia-Hercegovinában vasárnapra 1781-ről 1839-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. A hét végén újra kinyitottak a kisebb üzletek a nyugat-balkáni országban, ám szigorú elővigyázatossági intézkedések mellett működhetnek csak. A vásárlóknak fertőtleníteniük kell a kezüket és a lábbelijüket az előtt, hogy belépnek, feltétlenül be kell tartaniuk a kétméteres távolságot egymástól, és kizárólag maszkban léphetnek be az üzletbe. (MTI)

Hétfőtől lépnek hatályba a sportrendezvényekkel és edzésekkel kapcsolatos intézkedések: a rendelet értemében sportrendezvény nézők nélkül, zárt körülmények között Magyarország egész területén megtartható, illetve megengedett a sportegyesületek által szervezett, valamint az amatőr sport, a szabadidős sport és a tömegsport célú edzésen való részvétel - közölte a sportért felelős államtitkár.

Elindul az állampapír-vásárlási és a jelzáloglevél-vásárlási program hétfőn, és mindaddig folytatódik, míg a koronavírus-járvány miatti gazdasági és pénzügyi fejlemények indokolják.

Csaknem 3,5 millióan fertőződtek meg koronavírussal világszerte, a halálos áldozatok száma pedig több mint 240 ezer. Emellett 1,1 millió ember már kigyógyult a betegségből.

2020.05.03 08:53
A home office nehézségei: éhes kutyája zavarta meg a floridai időjóst

A Fox 13 meteorológusával, Paul Dellegattóval történt a napokban, hogy miközben a dolgozószobájából jelentkezett be, hogy beszámoljon a legfrisebb floridai előrejelzésekről, elfelejtett Brody kutyának vacsorát adni. Az eb nem jött zavarba: élő adásban kezdte követelni a betevőt.

Vasárnap se maradj le a hírekről! Templomba készülsz, de nem tudod, kell-e esernyő? Elfogyott a zsemlemorzsa, de nem tudod, hol kapod meg akciósan? Lemaradtál a lottósorsolásról? Most minden információt egy helyen megtalálsz! Mutatjuk, mit hoz a vasárnap. 2020. május 3.

Már 2998 főnél azonosították a koronavírust Magyarországon. Elhunyt 5 idős beteg, ezzel 340 főre emelkedett az elhunytak száma. Jelenleg 1005 fertőzöttet ápolnak kórházban, 51-en vannak lélegeztetőgépen. Ahogy az lenni szokott, a kormányzati oldalon egy térkép is megjelent, ami megmutatja, melyik megyében hány fertőzött van. Mutatjuk!

Már 2998 főnél azonosították a koronavírust Magyarországon. Elhunyt 5 idős beteg, ezzel 340 főre emelkedett az elhunytak száma. Jelenleg 1005 fertőzöttet ápolnak kórházban, 51-en vannak lélegeztetőgépen.

2020.05.03 07:15
Német nagyvárosokban tüntettek a korlátozások ellen

A délnyugat-németországi Stuttgartban a tüntetést kezdeményező Michael Ballweg szerint ötezer ember demonstrált, míg az egy héttel ezelőtti, ugyancsak pártoktól független tüntetésen alig néhány százan jelentek meg. A rendőrség nem adott becslést a résztvevők számáról, de közölte, hogy a gyűlés incidensek nélkül ért véget, és a demonstrálók többé-kevésbé tartották egymástól azt a távolságot, amelyet előírnak a járvány idején érvényes szabályok. Ballweg azt mondta, a tüntetést szervező Querdenken mozgalom követeli az alapvető jogok, a gyülekezés- és vallásszabadság helyreállítását. A helyi hatóságok megtiltották a mozgalomnak a tüntetést, de a német alkotmánybíróság felülbírálta a döntést. Berlinben a rendőrség szerint mintegy 300 embert tüntetett a Mitte kerületében lévő Rosa-Luxemburg-Platzon. A fővárosi rendőrség csak két, egyenként 20 fős rendezvényt engedélyezett, és negyedórával a tüntetés kezdete előtt figyelmeztette az oda igyekvőket a Twitteren, hogy a helyszín már "megtelt". A járvány idején Berlinben legfeljebb 20 fős összejövetelek engedélyezettek, hétfőtől pedig enyhül a szigor, már 50 fős rendezvényeket is lehet tartani. (MTI)

Nagyon sok dolgozó már a hetedik hetét töltötte el kényszerből home office-ban, és mostanra sokan kezdik belátni, tapasztalták: mi az, amivel meg kell küzdeniük ebben a helyzetben, és min kell változtatni, hogy könnyebb legyen. Az egyik ilyen oldala az állandó otthonlétnek, távmunkának, hogy az emberek szeme elfáradt. A képernyők előtt töltött idő drasztikusan megugrott, és ezt a szemünk is megérzi, ezért sokan próbálnak védekezni a látásromlás, és a számítógépes látás szindróma ellen. Például monitor szemüveg vásárlással. Te is gondolkozol rajta, hogyan óvhatnád jobban a szemed? A Pénzcentrum kérdéseire most olyan optikákat válaszoltak, ahol kifejezetten képernyő előtti munkához alkalmas szemüvegeket is árulnak. Elmondták kinek és miért ajánlott ez a termék.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?