21 °C Budapest
Románia már túl van a járvány nehezén? Május közepén oldhatják a korlátozásokat

Románia már túl van a járvány nehezén? Május közepén oldhatják a korlátozásokat

MTI
2020. április 27. 19:27

 Lassulni kezdett Romániában a koronavírus-járvány terjedése: az új megbetegedések heti összesítésekből számolt átlaga - amely április közepéig viszonylag folyamatosan emelkedett, napi 350-re - az utóbbi öt napon már csökkenő tendenciát mutatott, és hétfőig 330 alá esett.

A stratégiai kommunikációs törzs hétfő kora délután közölt napi összesítése szerint az utóbbi 24 órában 303 emberről igazolódott be, hogy elkapta a fertőzést, ami csaknem 10 százalékkal elmarad az utóbbi hét átlagától. Az új esetekkel 11 339-re emelkedett a betegség megjelenése óta Romániában nyilvántartásba vett koronavírus-fertőzöttek száma.

Az utóbbi napon 87 gyógyultról számoltak be, ami alig több mint fele az utóbbi hét nap átlagának. A járvány kezdete óta 3141 fertőzött hagyhatta el gyógyultan a kórházat Romániában, hétfőn az előző napi jelentésnél 9-cel kevesebben, 227-en szorultak intenzív ápolásra. Vasárnap dél óta - az elmúlt héten átlagosnak számító - 23 újabb halálesetet regisztráltak: így a koronavírus-járvány romániai áldozatainak száma 631-re emelkedett. Külföldön további 75 Covid-19-cel diagnosztizált román állampolgár vesztette életét.

A román hatóságok a korlátozások enyhítésének menetrendjén dolgoznak: a kijárási tilalom fokozatos feloldására május 15-e - a rendkívüli állapot lejárta - után kerülhet sor. A tanfelügyelőség azt javasolta az oktatási minisztériumnak, hogy május 15-e után az első két hétben csak a záróvizsgára készülő nyolcadik és tizenkettedik osztályosok térjenek vissza legfeljebb 15-ös csoportokban a tantermekbe.

A járvány által leginkább veszélyeztetett, krónikus betegségekben szenvedők számára gyakorlati útmutatót jelentetett meg hétfőn a román járványügyi társaság. Ebben egyebek mellett a fertőzés megelőzésére, a Covid-19-es betegség tüneteire, az idősek és fogyatékkal élők otthoni kezelésére, a házipatikában nélkülözhetetlen gyógyszerkészletre vonatkozó tudnivalókat gyűjtötték össze.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 7. csütörtök
Apollónia
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. július 7. 07:02