Így írja át a koronavírus a jövőnket: 5 dolog, ami gyökeresen megváltozik

Így írja át a koronavírus a jövőnket: 5 dolog, ami gyökeresen megváltozik

2020. április 27. 16:05

A koronavírus-járvány jelentős mértékben átalakítja a világunkat, de az egyének életvitelét és szokásait is. A McKinsey elemzői 5 fontos pontban szedték össze, hogy milyen változások várhatóak a COVID-19 járványt követő világban.

A jelenlegi globális koronavírus-járvány jelentős mértékben alakítja át nem csak a világunkat, de az egyének életvitelét és szokásaikat is. A vírus okozta sokkhatásnak a kezelése, és az azt következő időszak határozza meg korunk képét. Lehetetlen előre megjósolni milyen is lesz a világ a járvány elhaladása után, azonban a közelmúlt változásaiból már itt Magyarországon is megfigyelhettünk pár érzékelhető fordulatot. A lakosságot érintő digitalizációról, az iparági átalakulásokról vagy az egészségügyre gyakorolt hatásról már sokat írtunk a koronavírus kapcsán. Most a McKinsey elemzői összeszedtek pár pontot, hogy miben is formálhatja át a jövőnket az aktuális veszélyhelyzet. Nézzük is végig mi ez az 5 kiemelkedő szempont!

Az érintkezésmentes társadalmak felemelkedése

Két területen kiemelkedően nagy változásokat hozott a covid-19 világjárvány, ezek pedig az online kereskedelem és az automatizálás. Az online kereskedelem már évek óta jelentős részét képezi életünknek, azonban az aktuális helyzetben tovább erősödtek ebben az irányba a vásárlási szokások. Egy április elején végzett európai kutatás szerint a vásárlók 13 százaléka készült először online webshopokon keresztül vásárolni. 

A megelőző válságok jellemzően felgyorsították az automatizációs folyamatokat - írja a Mckinsey. Egy 2017-es kutatás például a munkaterületek felénél legalább 30 százalékos automatizálást prognosztizált 2030-ig, ezzel 400 - 800 millió ember munkáját átformálva. Az jelenlegi járvány hatására ez akár hamarabb is bekövetkezhet.

A fizikai kapcsolatok minimálisra szorítása nem elképzelhetetlen, azonban sok ember munkájában továbbra is nehezen kivitelezhető. Nem valószínű például, hogy a sarki közértek eltűnnének, de a sürgős orvosi ellátást igénylők esetében is szükséges lesz a személyes kapcsolat. Bár akadnak olyan munkák, amelyek esetében az automatizáció kisebb szerepet játszik, a globális trend egyértelműen megmutatkozik - állapította meg a McKinsey.

Megszokjuk a távolságtartást?

A koronavírus-járvány kezelése során számtalan kormány vezetett be határzárat nem csak a turistákkal szemben, de temérdek termék vonatkozásában is. Egy felmérés szerint 3 milliárdan élnek jelenleg olyan országban, ahol a határokat lezárták a külföldi állampolgárok előtt, de a globális lakosság 93 százalékát érinti legalább valamilyen kijárási korlátozás - írja a McKinsey. A turizmus idővel újra fog indulni ugyan, azonban a szakértők szerint nehezen elképzelhető, hogy a világjárvány előtti szintet hamar elérné.

A vállalkozások esetében sem maradt következmények nélkül a járványügyi lezárások. A határzárak elvezettek a belső termelések előtérbe helyeződéséhez, és a beszerzések minél közelebbi forrásból való megoldásához. Ezekkel párhuzamosan a rohamos digitalizáció is komoly előrelépés a fizikai távolságtartás terén, ezért ez lehet a közeljövőben a fellendülés egyik fő motorja.

Növekvő állami szerepvállalás a gazdaságban

Ha összegszerűen nézzük a jelenlegi sokkhatásra adott válaszokat, már április első heteiben 8 Marshall-tervnek megfelelő összegben kerültek bevezetésre mentőcsomagok a világon. Ezek főként három kritikus pontot céloztak:

  • A lakosság alapvető szükségleteinek ellátását.
  • A munkahelyek megőrzését.
  • A cégek életben tartását.

Abban már nagyobb az eltérés, hogy hogyan is szolgálják vagy védik a versenyszférát az egyes kormányok. Egyes országok még az államosítástól sem riadnak vissza, mások pedig támogatott hitelekkel és adócsökkentésekkel, esetleg külön szabályozásokkal segítik a bajba jutott cégeket.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A válság lecsengése után az országok fokozatosan kivezetik majd intézkedéseiket és lecsökkentik gazdasági szerepvállalásukat, azonban, hogy hogyan és mint, az még a jövő zenéje. 

Átalakuló iparágak

Továbbá fontos az is, hogy tartós átalakulásokon megy át rengeteg iparág, a változó vásárlói szokásokra reagálva. Példának okáért a járvány következtében megnövekedő egészségügyi tudatosság könnyen átformálhatja, hogy mit és milyen környezetben esznek mostantól az emberek, illetve egyes szolgáltatások esetében is előtérbe kerülhetnek az online megoldások.

A turizmus és vendéglátás területén érdekesebb kérdés a digitalizáció, azonban olyan üzletágakban, mint például a bankolás vagy a kereskedelem már most is rengeteg újszerű és online megoldás született.

Ebből a szempontból a milleniumi és Z-generációk számára hozhatja a legjelentősebb változást ez az átalakulás

 - véli a McKinsey elemzője. Az ő szokásaikhoz alkalmazkodva ugyanis jelentős mértékű átalakuláson mehetnek át a turizmus és vendéglátás iparágai.

Megtalálni a szép dolgokat

Ha nyomás alatt nő a pálma, lehet néhány pozitív hozadéka is a koronavírus-járványnak a szakértők szerint. Bár ezek vélhetően közel sem fogják kompenzálni az emberi és gazdasági veszteségeket, ilyen időkben jól jön egy kis optimizmus és néhány pozitív hozadékot is megfigyelhetünk - hívja fel figyelmet a McKinsey.

  • Például a lakosság soraiból egyre többen ismernek meg újabb utakat az egymással való kapcsolattartásra. A kijárási korlátozások és karanténok magányos idejében az emberekben jelentősen megnőtt a kapcsolattartás utáni vágy. Nem csak a lakosság körében, de intézmények és államok szintjén is erősödés figyelhető meg a digitális megoldások területén - emelte ki a Mckinsey.
  • A vállalkozások számára elég egyértelmű volt a tanulság. Kénytelenek voltak előrelépni a távfoglalkoztatás és a digitalizáció területein. Akik ezt az akadályt sikeresen vették, rengeteg dolgot tanulhattak az elmúlt hetekben. Ezek a tanulságok hosszútávon is hasznosak lesznek egy hatékonyabb vezetés vagy rugalmasabb munkaerő átszervezéshez - véli a McKinsey.
  • A közegészségügyek tekintetében is sosem látott válaszlépéseket követelt meg a COVID-19 világjárvány. Sok országnak nagyon nehéz fkérdés az egészségügyi rendszer megreformálása, azonban az aktuális válság során sok nehézség került előtérbe ezen a területen, így egy rugalmasabb, gyorsabb és hatékonyabb egészségügy épülhet ki a járvány okozta sokkhatást követő időszakban.

Ezek a pozitív hozadékok ugyan mind eltörpülnek a koronavírus-járvány okozta károkhoz képest, azonban fontos fejben tartani őket, mivel a járvány elvonulásával ezek mentén lehet majd tovább haladni a jövő felé, és nem pedig a múlt problémáiban ragadni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?