Győrfi Pál előrejelzése: 3-féle kimenetele lehet a koronavírus-járványnak Magyarországon

2020. április 26. 15:42

Győrfi Pál szerint három lehetséges kifutása lehet a koronavírus-járványnak Magyarországon. Az egyik szerint akár évekig is elhúzódhat a dolog, de van szerencsére ennél optimálisabb forgatókönyv is. 

Érdekes, hogy gyerekkorom óta nagyon érdeklődöm a járványok iránt. [...]A téma azóta érdekel, ki vagyok hegyezve rá. Amikor érkeztek az első vuhani hírek, bennem azonnal kigyulladt egy piros lámpa, hogy ebből akár világjárvány is lehet. A gyerekkorom óta eltelt negyven évben ugyanis a járványok terjedési esélyeit tekintve rossz irányba változott a világ. Az emberek széles tömegei összevissza utazgatnak a világban, rengeteg tömegrendezvény van, nagy és sűrű az emberek közötti kapcsolati hálózat. A mentőknél is azonnal átnéztük a protokollokat, katasztrófaterveket, elkezdtünk felkészülni

- mondta el a Blikknek adott interjújában Győrfi Pál, aki egészségügyi szakemberként a következőképp védekezik a járvány ellen:

  • nagyon komolyan veszi a védőeszközöket, a fertőtlenítést, az eljárásrendet;
  • betart minden szabályt, gyakran és alaposan mos kezet, fertőtlenít, tartja a távolságot más emberektől;
  • hazaérve lezsilipel, ami azt jelenti, hogy levetkőzik hazaérkezéskor, alaposan megfürdik, a mobilját is fertőtleníti, otthoni ruház húz és csak ezután öleli meg a családját.

Az Országos Mentőszolgálat szóvivője ezen felül arról is beszélt a lapnak, hogy véleménye szerint háromféle kifutása lehet a járványnak:

 Az első, hogy a társadalom nagy része megfertőződik és kialakul az úgynevezett nyájimmunitás, amikor már a vírus nem tud továbbterjedni - ez akár évekig eltarthat. A második, hogy kitalálnak egy védőoltást, amivel szintén létrejön az immunitás. A világ tudósai most ezen dolgoznak, méghozzá közösen. A harmadik, és én mindenféle tudományos bizonyíték nélkül ebben reménykedem, hogy van a vírusnak egy saját dinamikája, hiszen a hasonló járványok egy idő után elfáradnak

- mondta el Győrfi. Aki reméli, májustól "talán már bizonyos korlátozásokon enyhíthetünk, de ez nem azt jelenti, hogy júniustól újra mindenki azt csinál, amit akar. Kicsit fellélegezhetünk majd, de sok minden megváltozik az életünkben. Ez a nyár valószínűleg más lesz, mint a tavalyi" - tette hozzá a szakember. A mára az egyik legismertebb hazai mém-alakká váló szakember az interjúban azt is elmondta, kifejeztten jókedvre derítik a vicces képek, amik készülnek róla, sőt gyűjti is őket. Ahogy fogalmazott:

A humor ebben a helyzetben nagyon fontos, hiszen tudom, milyen sokan aggódnak az egészségükért, munkájukért.

Mikor jöhetnek az első enyhítések?

A magyar hatóságok május harmadikára várják a koronavírus-fertőzés tetőzését Magyarországra. Ez után azonban fokozatosan elkezdődhet a gazdasági, illetve megszokott mindennapi élet beindítása az országban. Persze csak nagyon szigorú feltételek mellett.  Az Operatív törzs április 26-i, vasárnapi tájékoztatóján Lakatos Tibor rendőrezredes úgy fogalmazott, hogy

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Azt nem mondhatjuk, hogy a járvány elmúlt, hanem azt, hogy olyan ütemben terjed, ami lehetővé teszi az enyhítést.

A szakember szerint folyamatosan monitorozzák a környező országok tevékenységeit, és mindenféle adat figyelembevételével fognak majd dönteni a magyar hatóságok is. Bizakodásra adhat okot, hogy szintén az Operatív törzs vasárnapi tájékoztatóján Müller Cecília, országo tiszti főorvos azt mondta, Magyarországon már régóta 1 alatt van a koronavírus reprodukciós rátája, ami azt mutatja, hogy a korlátozó óvintézkedések sikeresek hazánkban.

(Címlapkép: MTI/Mónus Márton)

NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem