20 °C Budapest
Operatív törzs: két elhunyt van 30-40 év közötti korosztályból Magyarországon

Operatív törzs: két elhunyt van 30-40 év közötti korosztályból Magyarországon

2020. április 26. 11:32

Az Operatív törzs április 26-án tartott tájékoztatóján elhnagzott, hogy soha ennyien még nem szegték meg a kijárási korlátozsát, illetve, hogy már 2 halott van 40 év alatt.

Nem múlt el a járvány, de lehet enyhíteni

Jelenleg azt tapasztaljuk, hogy a járványügyi helyzet lehetővé teszi bizonyos enyhítések bevezetését. 

Azt nem mondhatjuk, hogy a járvány elmúlt, hanem azt, hogy olyan ütemben terjed, ami lehetővé teszi az enyhítést

 - mondja Lakatos. Ezzel véget is ér a tájékoztató. 

Május 3. után is lesz vásárlási sáv a 65 év felettieknek

Többször szóba került a 65 év felettiek vásárlási idősávjának megváltoztatása, ezen eddig nem láttuk indokoltnak a változtatást. A következő hét már arról fog szólni, hogyan tudjuk fokozatosan enyhíteni a korlátozást, május 3. után az előzetes menetrend alapján kerülhet sor ennek az idősávnak a megváltoztatására, de 

továbbra is szükséges ezt a korosztályt elkülöníteni

- mondja Lakatos Tibor. 

Régóta 1 alatt van a reprodukciós ráta

A WHO kezdetben a vírus fertőzőképességét, reprodukciós rátáját 2-3 közé tette. Az adott országban ez a ráta függ a járványügyi intézkedésektől,  Magyarországon már régóta 1 alatt van - mondja Müller. 

Csak 30 százalékos a gyorstesztek hatékonysága

Különböző tesztek léteznek, egyetlen teszteredményből nem érdemes komoly következtetéseket levonni. A gyorstesztek hatékonysága általában 30% körüli, de sok múlik azon, hogy a fertőzés melyik szakaszában történt a vizsgálat. Az akut szakaszban jó eséllyel jelen van a vírus, kimutatható. A gyorstesztek jellemzően a már a vírus ellen képződött ellenanyagokat mutatják ki, ezek a fertőzést követő negyedik-hatodik napon érnek el olyan szintet, amikor már kimutathatók - mondja Müller Cecília. 

Hetven esetben indítottak eljárást rémhírterjesztés miatt

Rémhírterjesztés miatt eddig 70 eljárást indítottunk, többet ezek közül a Budapest lezárásával, kijárási tilalommal kapcsolatban. Több esetben a rendőrség már az elkövetők kilétét is felderítette  - mondja Lakatos Tibor. 

Csak szigorú, fokozatos enyhítés jöhet

Az enyhítésnél a járvány terjedését, az egészségügyi ellátórendszer kapacitását, a szomszédos országok intézkedéseit kell figyelembe venni többek között - mondja Lakatos Tibor. 

Csak nagyon megfontoltan, szigorúbb szabályok mentén lehet ezeket az enyhítéseket bevezetni emeli ki az ügyeleti központ vezetője. 

Két 40 év alatti magyar halt meg eddig

Magyarországon mindenki, akinek bármilyen alapbetegsége van, de laborvizsgálattal igazoltak nála koronavírus-fertőzést, áldozatnak számít. Az igazolt fertőzöttek 57%-a nő, 43%-a férfi. Az elmúlt egy napban újabb 10 fővel 272-re nőtt a halálos áldozatok száma, közülük 256-an voltak 65 év felettiek, 8-an 50-59 év között, hatan 40-49 év között, ketten pedig 30.39 év között. 

Továbbra is az idős és krónikus megbetegedésben szenvedők a magas kockázatúak - mondja Müller Cecília. 

Nem érdemes összehasonlítani

Jelen pillanatban 25,6 fertőzött jut százezer lakosra, ez egy jó összehasonlító szám, amit össze lehet vetni más országokkal, ezt érdemes mérceként használni - mondja Müller. 

Valódi összehasonlításnak nincs helye, mert minden ország különbözőképpen indult neki a járványnak, jelentősek az eltérések az egyéni adottságokban - mondja a tisztifőorvos. 

56 magyar van lélegeztetőgépen

927 fő van jelenleg kórházi kezelés alatt, közülük 56-an vannak lélegeztetőgépen - mondja Müller Cercília. A tisztifőorvos szerint továbbra is sikerül laposan tartani a járványgörbét, "kontroll alatt tartani" a járványt. Az egyes megyék különbözőképpen érintettek, továbbra is a főváros és Pest megye a leginkább érintett, az esetek több mint fele van Budapesten. Harmadik helyen 251 megbetegedéssel Fejér megye áll. 

Soha ennyien nem szegték meg a szabályokat

Minden eddiginél több, 1905 esetben kellett intézkednünk, vagyis beigazolódott, amitől tartottunk, hogy a jó idő beálltával egyre többen szegik meg a korlátozásokat - kezdi Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 28. kedd
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?