Május végére lecsenghet nálunk a járvány? A virológus szerint akkor sem nyugodhatunk meg

Május végére lecsenghet nálunk a járvány? A virológus szerint akkor sem nyugodhatunk meg

2020. április 13. 15:04

Jankovics István szerint elindulhat egy második hullám a járvány lecsengése után, amit májusra vár. A virológus elmondta, két cég kezdte el tesztelni az embereken a koronavírus elleni oltóanyagot.

Két cég kezdte el jelenleg embereken tesztelni a koronavírus elleni oltóanyagot, 12-18 hónap múlva lehet működőképes vakcina, ami elsőre nem tűnik gyorsnak, viszont egy-egy ellenszer kifejlesztésére átlagban 10 vagy több év szükséges. A vakcinafejlesztésénél 93 százalékos a bukási arány - mondta Jankovics István virológus ATV Start című műsorában. Arra a kérdésre, hogy mikor derül ki, hogy hatékony-e a kifejlesztett oltóanyag, Jankovics elmondta, hogy az elsődleges a biztonság, a "nem lehet ártani" jelmondat nagyon fontos.

Lehetnek mellékhatások, hiszen ez egy teljesen új kórokozó, így ilyen vakcina eddig nem létezett

- húzta alá a szakember, aki szerint az a verzió, hogy év végére meglesz az oltóanyag, rohamtempót takar, sok bukási lehetőséggel, de bízik ennek ellenkezőjében. A vérplazma transzplantációs kezelés kapcsán a virológus elmondta, hogy bár valóban sikeresen alkalmazták Kínában, ám erről adatok 10 ember kapcsán vannak csupán.

Janklovics István úgy gondolja, hogy május végére le fog csengeni a járvány Magyarországon, de elindulhat egy második hullám.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 13. vasárnap
Antal, Anett
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 13. 16:08