Koronavírus: lépni fog Budapest, ez lesz a veszélyeztett hajléktalanokkal

MTI
2020. április 6. 14:45

A megelőzés érdekében elkülönítve helyezik el a koronavírus által leginkább veszélyeztetett idős és rossz egészségi állapotban lévő hajléktalan embereket a fővárosban. Ennek érdekében a Gyáli úti átmeneti szállás lakóit ideiglenesen fővárosi tulajdonú lakásokba költöztetik - derül ki Karácsony Gergely főpolgármesternek a Fővárosi Közgyűlés feladat- és hatáskörében hozott határozatából.

A budapest.hu oldalon közzétett határozat szerint a fővárosi önkormányzat a VIII. kerületben, a Kőbányai út 22. szám alatti lakóépület 71 üres lakását és 3 üres tárolóját 2021. április 30-áig a Budapesti Módszertani és Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) ingyenes használatába adja a hajléktalan-ellátás biztosítására.

A koronavírus terjedésének hátráltatása érdekében a hajléktalanellátó intézmények esetében is meg kell tenni minden lehetséges intézkedést, ennek azonban szűk határokat szab az általános zsúfoltság és a lakók mobilitása. Emiatt az éjjeli menedékhelyek és átmeneti szállások lakói közül a koruk és meglévő egészségügyi problémáik miatt kiemelkedően súlyos kockázatnak kitett hajléktalan emberek megelőző jellegű, elkülönített elhelyezésére van szükség

- olvasható az előterjesztésben.

Ennek érdekében a BMSZKI üzemeltetésében lévő IX. kerületi, Gyáli út 33-35. szám alatti átmeneti szálláson helyeket szabadítanak fel, úgy, hogy az ott élő embereknek ideiglenes elhelyezést biztosítanak fővárosi tulajdonú lakásokban. "Ez biztosítja, hogy a Gyáli úti szállón élő, rendszeres jövedelemmel és előtakarékossággal rendelkező lakók ne kerüljenek ki a főváros ellátó rendszeréből" - írták. Az előterjesztés szerint a Kőbányai úti ingatlanon álló 187 lakásos ötemeletes lakóépület a főváros tulajdonában van, a házban jelenleg 93 üres lakás van.

Ezek között 71 olyan lakás található, amely a hajléktalan emberek megóvása érdekében a rendkívüli elhelyezési kapacitás biztosítására alkalmasak, vagy könnyedén, rövid idő alatt alkalmassá tehetők. A 71 lakásból 52 olyan lakás van, amelyekben kisebb javítási munkákat kell elvégezni. A lakások közüzemi díjait a BMSZKI fizeti, amely az üzemeltetést is végzi.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem