Operatív Törzs: a járvány robbanását sikerült elkerülni

Operatív Törzs: a járvány robbanását sikerült elkerülni

2020. április 4. 10:59

Az Operatív Törzs hivatalos sajtótájékoztatón számolt be a legfrissebb eseményekről a koronavírus-járvány kapcsán április 4-én.

Szállásadás céljából "foglaltak le" hoteleket, nem betegek kezelésére

A WHO ajánlásai alapján szervezzük Magyarországon a laboratóriumi vizsgálatok, vagyis akit a háziorvos gyanúsnak minősít, arra elvégezzük a vizsgálatot, a szoros családtagokkal együtt - mondta el Müller Cecília arra kérdésre, hogy tervezik-e kibővíteni a tesztelések körét. Hotelek "lefoglalásával" kapcsolatban azt mondta el Lakatos Tibor, hogy azért biztosították be őket, hogy szükség esetén igénybe tudják venni, nem betegek kezelésére, hanem azoknak a munkatársak elszállásolására, akik a védekezésben részt vesznek.

Szociális munkások segítik az idősek ellátását

Az önkormányzatok törvényi köztelezettsége az idősek ellátása, azt tapasztalják a hatóságok, hogy ez meg is történik, sok helyen szociális munkásokkal, akik segítenek, akár bevásárlásában.

Voltak helyszíni bírságok és feljelentések

Eddig összesen 1849 figyelmeztetéssel éltek a hatóságok a kijárási korlátozok miatt, de ha szükséges, akkor fellépnek komolyabb eszközökkel is, 317 ember feljelentettek szabálysértés miatt és helyszíni bírságokat is kiszabtak - mondta el Lakatos Tibor. A cél, hogy megelőzzük a rohamos terjedést. Nem az a cél, hogy a négy fal közé szorítsák az embereket.

Először egészségügyi intézményekhez kerülnek a felszerelések

A Pekingből érkező felszerelések először az állami egészségügyi központ raktáraiba kerülnek, majd folyamatosan fenntartjuk ebből a kórházaknak szánt egyhetes készleteket. Az orvosi műszerek ellátásánál arra fogunk figyelni, hogy hol alkalmasak a használatukra a feltételek és melyik egészségügyi intézményben van rá a legnagyobb szükség, a betegek száma alapján. Második körben a rendvédelmi szervek kapnak, például a Honvédség, majd a kormányzati szervek és gyógyszertárak jutnak védőfelszerelésekhez, ha már elegendő lesz az egészségügyi intézményekben - mondta el Lakatos Tibor.

Új szállítmányok jönnek jövő héten Magyarországra

A mai napon 6 repülőgéppel érkezett szállítmány Magyarországra, védőfelszereléseket, maszkokat hozott Magyarországra - mondta el Lakatos Tibor. A jövő héten várhatóan további eszközök érkeznek Magyarországra.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Időben lépett Magyarország

Dr. Müller Cecília a friss magyarországi adatokat ismereti. A 6 új elhunyt közül az egyik 54 éves volt, a többiek jellemzően 80 év felüliek, mind krónikus betegek. Jó hír is van, 58 gyógyult személy van már Magyarországon. Éppen egy hónappal ezelőtt történt az első megbetegedések regisztrálása Magyarországon, két iráni diákkal kezdődött a hazai járvány hivatalosan. Az eddigi korlátozó intézkedéseket értékelve úgy véljük, hogy megfelelő időben, megfelelő intézkedések történtek, talán még egy picit előbb is, mint ahogy a különböző országok bevezették a hasonló lépéseket - tette hozzá. Müller Cecília.

A lakosság együttműködésével történhetett meg, hogy sikerült a fertőzöttek robbanását megelőzni

Ennek köszönhető, hogy bár a fertőzések emelkednek, de nem kiugró mértékben. Nagyon fontos az a segítség, amit mindenki egyenként megtehet, hogy ezt fenntartsuk és ne nehezedjen az egészségügyre túl nagy teher. Úgy vélem, hogy ezzel kontroll alatt tudjuk tartani a járványt és a korlátozó intézkedéseket a megfelelő időkben, a megfelelő mértékben tudjuk meghozni - mondta el Müller Cecília, hozzátéve, hogy most, hogy jön a jóidő, különösen figyeljünk oda, hogy a szabadtéri tevékenységekre vonatkozó korlátozásokat betartsuk (egyedül, ne csoportosan mozogjunk a szabadban, megtartva a másfél méter távolságot).

A látogatási tilalom mellett kijárási tilalom és felvételi zárlat van érvényben az idősotthonokra, mert ha ide bekerül a vírus, az sokkal nehezebben kezelhető. Különösen, hogy itt vagyunk a tömeges megbetegedések küszöbén

- mondta el a tisztifőorvos.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 17. szombat
Rudolf
15. hét
Április 17.
Hemofília világnap
Április 17.
Cirkuszok világnapja
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?