21 °C Budapest
Koronavírus: így készítsd fel magad a válságra pénzügyileg

Koronavírus: így készítsd fel magad a válságra pénzügyileg

2020. március 25. 19:00

A koronavírus-járvány így vagy úgy, de mindenkit érint: egészen biztos, hogy még hosszú hónapokig érezni fogjuk a hatását. Aki nem szeretné, hogy váratlan pénzügyi meglepetések érjék, igyekezzen felkészülni a szűkös hónapokra még időben.

A koronavírus pénzügyi és gazdasági hatásairól már rengeteget írtunk, nem véletlen, hogy a kormányzat gazdaságvédelmi intézkedésekkel igyekszik megvédeni a magyar munkahelyeket. Ám ezek mellett mi magunk is sokat tehetünk annak érdekében, hogy átvészeljük az előttünk álló hónapokat.

Egy ilyen nem várt, de mindenkit érintő súlyos helyzetben még az is szorong, akinek amúgy több havi tartaléka van, hát még azok, akik egyik hónapról a másikra élnek!

Éppen ezért most összeszedtük, hogy érdemes készülni a válságra, milyen intézkedéseket érdemes meghozni saját és családunk pénzügyeit illetően.

Számolj!

Első lépésként tedd rendbe a pénzügyeidet, nézd át mire mennyit költesz, és azokról a dolgokról, amelyek nem létszükségletek (előfizetések), most mondj le. Elképesztő összegeket tudsz így félretenni havonta. Csupaszítsd le teljesen a költségeidet, és vizsgáld meg, mennyi ideig tudnál csak a megtakarításaidból élni, ha csak a legszükségesebb dolgokra költesz! Ezután vedd hozzá a bevételi forrásaidat. 

Válságüzemmód

  • Érdemes azt is megnézni, mennyi pénzt hagysz a bankoknál, és ha találsz jobb konstrukciót, válts. A Pénzcentrum Lakossági bankszámla kalkulátorával könnyedén kiszámíthatod, melyik számodra a legmegfelelőbb konstrukció.
  • Elképesztően nehéz egyik pillanatról a másikra megváltoztatni fogyasztási szokásainkat, most mégis erre kényszerülünk. Ha teheted, spórolj, tartalékolj, és mondj le a "luxustermékekről", luxusszolgáltatásokról. Túl nehéz dolgod nem lesz, az élet elrendezte ezeket, hiszen sem a fodrász, sem a kozmetikus, sem a koncert, sem mozi nem csábít most. 
  • De le kell mondani most a tartós fogyasztási eszközök cseréjétől is, azaz hiába tervezted, inkább ne most cseréld le a telefonod, a kocsidat, és nem most újítsd fel a konyhádat! 
  • Korábbi felmérések szerint a magyarok átlagosan a fizetésünk egyharmadát élelmiszerre költik: ezek közt gyakran olyan termékekre, amik nagy részére feltehetően nincs is szükségük, vagy olcsóbban is beszerezhetnék. Élj ezzel a lehetőséggel, és csak azt vedd meg, amire a családodnak most feltétlenül szüksége van.
  • Nézz körül otthon, és találd ki, mit tehetsz pénzzé! Második kocsi? Nyaraló? Drága hobbifelszerelés? Ha beüt a baj, ezektől érdemes megválni először.

Van munkád? Becsüld meg!

Rengeteg ember veszítette már el a munkáját, és fogja a következő hetekben, hónapokban. Ha te azon szerencsések között vagy, aki még tud dolgozni, akkor azt most becsüld meg. Ez nem az az időszak, amikor nézelődni lehet. Egyelőre azt ajánljuk, maradj a helyeden.

Ha mégis elveszítd a munkádat, fontos, hogy most ne írj alá közös megegyezést, mert akkor nem jár végkielégítés, ahogy akkor se, ha rá bírnak venni, hogy te mondj fel.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nincs munkád? Keress!

A jelenlegi helyzethez hasonlót a legtöbb munkavállaló soha sem tapasztalhatott - aki fizetés nélküli szabadságon van, vagy elvesztette bevételeit, jelenleg nem csak anyagi helyzete, hanem a járványhelyzet miatt is aggódhat. Ilyen szituációban még nehezebb bevételi forrást találni.

Valószínűleg nem kell sokat várni, és számos alkalmi munkalehetőség fog létrejönni éppen a járványhelyzet hatására. Az oktatás, gyermekfelvigyázás, árukiszállítás jelenlegi kihívásai azt fogják eredményezni, hogy sok helyen elkél majd egy segítő kéz.

Moratórium: kell ez nekem?

Akinek nincs komolyabb tartaléka, és fél attól, hogy elveszíti a munkáját, vagy csökkentik a fizetését, az feltétlenül gondoja meg, él-e a törlesztési moratóriummal. Ez a lehetőség a személyi kölcsönökre és a jelzáloghitelekre is vonatkozik, sőt, mindazon zálogkölcsönökre is, amelyek esetében a kölcsön visszafizetésének végső határideje (azaz a türelmi idő, amely időpontig a zálogtárgy értékesítésére nem kerül sor) 2020. március 18. után jár le. A moratóriummal kapcsolatos minden kérdést igyekeztünk megválaszolni ebben a cikkben:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 6. szerda
Csaba
27. hét
Július 6.
A csók világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?