2018. október 23. kedd Gyöngyi

Borul a családi kassza? Így tedd rendbe idén ősszel a pénzügyeidet


Véget ért a nyár és a magyar családok túlvannak az iskolakezdési kiadásdömpingen is. Vagyis most van egy kis idő fellélegezni és összeszedni magunkat anyagilag a karácsonyi bevásárlási hullám előtt. Tippeket adunk, hogyan érdemes rendbe tenni a pénzügyeinket, ha anyagilag kicsit megcsúsztunk volna.

Megterheli a családi kasszát a nyári időszak: nyaralás, strandolás, játszóház, nyári táborok, majd az iskolakezdés. Több százezer forint folyik ki észrevétlenül a magyar családok kezéből: a K&H nyári felmérése szerint a magyarok átlagosan 194 ezer forintot szántak a nyaralásra, a táborok ára pedig változó, de általánosságban egy 5-7-10 napos, ott alvós tábor 46 ezer forintba került, míg a napközis változatért átlagosan 30 ezer forintot kértek. A programozó és informatikus táborok esetén 40-50 ezer forintos kiadással számolhatunk, nyelvi tábort pedig 60 ezer forint alatt nem találtunk a nyáron.

Az iskolakezdés is jelentős anyagi terhet rótt a családokra: egy alsós gyerek iskolakezdéssel kapcsolatos kiadásai 2018-ban 48 ezer forintba, egy felsősé 61 ezer forintot tettek ki. A közép- és felsőoktatási intézménybe járók családja még ennél is mélyebben a zsebébe kellett nyúljon: előbbi esetében 68 ezer, utóbbinál 84 ezer forintba került az iskolához szükséges vagy ahhoz kapcsolódó kiadások összege egy őszi felmérés szerint.

Ráadásul az iskolakezdés után sem lélegezhetnek fel a szülők: a különórák is sokba kerülnek. Ha nyelvórára jár a gyerek, átlagosan 2500-3500 forinttal számolhatunk egy 45 perces óráért, de a nagy sikereket ígérő tanároknak akár 10 ezer forintnál is többet kell fizetni. A sport sem olcsó, a fővárosban 12-14 ezer forint/10 alkalom alatt nem nagyon tudjuk hova vinni úszni a gyereket, de egy pesti tenisz klubban például a kiscsoportos edzés is 14 500 forint.

Nem csoda tehát, ha megroggyant a családi kassza. Ráadásul közeleg a karácsony, vagyis még most érdemes átnézni a pénzügyeinket, hogy lássuk, hogy állunk, és valamelyest összeszedjük magunkat. "Minden, nagyobb kiadással járó időszak után - mint amilyen a nyár is - fontos, hogy átnézzük a pénzügyeinket. Tisztában kell lenni az adósságunkkal, a megtakarításainkkal, hogy aztán azokra a célokra koncentrálhassunk, amelyeket korábban kitűztünk magunk elé" - idézi a Huffington Post Andrea Woroch pénzügyi tanácsadót. Hogy miért épp ősszel érdemes nekiesni ennek, és miért nem érdemes januárig várni? Woroch szerint az ősz épp két, anyagilag megterhelő időszak közt van, és még a karácsonyi költekezés előtt láthatjuk, hogy állunk, megelőzve, hogy egy durvább adósságspirálba kerüljünk. A szakember a következőt tanácsolja:

1. Nézd át a kiadásaidat

Nem igényel túl sok idő- és energiabefektetést, hogy pontosan vezesd a pénzügyeidet. Viszont ez elengedhetetlen ahhoz, hogy átlásd, mire megy vagy ment el a pénz. Ezt persze utólag összerakni nehezebb, de a nagyobb kiadásoknak biztosan van nyoma: bankkártyával fizettél vagy épp e-mailt kaptál a befizetés sikerességéről. Nézd át az elmúlt néhány hónap bankszámla-kivonatait, és ez alapján máris kirajzoldóik, mi az, amint tudsz spórolni.

Ha magasnak ítéled a telefonszámládat, érdemes szolgáltatót vagy legalábbis csomagot váltanod. Ugyanez igaz lehet a bankszámládra is. Ráadásul egy számlacsere olyan járulékos haszonnal is járhat, mint például egy utasbiztosítás. Ugyanis sok bank akciókkal, kedvező lehetőségekkel próbálja magához átcsábítani az ügyfeleket. Ha havi 150 ezer forint érkezik a számládra, és sokszor fizetsz bankkártyával, érdemes megnézni a Gránit Bank ajánlatát, de a CIB Bank is kedvező ajánlatokkal várja az ügyfeleket, de érdemes megnézni a Sberbank ajánlatát is.

2. Vezess kiadási naplót

Ha eddig nem tetted, érdeme smost elkezdeni, már 1 hónap után is látni fogod, mire megy el a pénz: mennyi a rezsi? Mennyit költesz élelmiszerre? mennyi pénz megy el szórakozásra? Érdemes már előre kitalálni, mennyi pénzt szánsz a karácsonyi ajándékokra és a szilveszteri bulira is, így a következő hónapban már tudatosabban tudsz spórolni.

3. Rendezd az adósságodat!

Sokan vannak, akik bizonyos kiadásokat csak hitelből tudnak finanszírozni, viszont sokat spórolhatunk és jobban átláthatjuk pénzügyeinket, ha úgynevezett hitelkiváltó kölcsönt választunk. A kölcsön célja, hogy több, esetlegesen eltérő típusú, különböző hitelintézetnél meglévő kölcsöneinket "egyesítsük" egyetlen hiteltartozásba. Ez egyrészt jóval átláthatóbbá teszi pénzügyeinket, hiszen nem kell több különböző hitel törlesztését észben tartanunk, hanem elegendő mindössze egyét, ráadásul anyagilag is jobban járhatunk, amennyiben egy új, alacsony kamatozású hitelre cseréljük le régi, alighanem drágább kölcsöneinket.

A Pénzcentrum kalkulátorának segítségével megnéztük, hogy mekkora havi törlesztőre számíthat az, aki hitelkiváltó kölcsön felvételén gondolkodik. A példaszámítás során 1 millió forintos hitelösszeggel és 6 éves futamidővel kalkuláltunk. A CIB Banknál a THM 11,73 százalék, a havi törlesztő pedig 19 107 forint, és a visszafizetendő összeg 1 375 704 forint. A Raiffeisen Banknál a havi törlesztő 19 008 forint, a THM 12,17 százalék, és a visszafizetendő összeg 1 384 176 forint. További ajánlatokat itt találhatsz.

4. Spórolj!

Érdemes már ebben a hónapban félretenni valamennyi pénzt a karácsonyi kiadáscunamira, és novemberben is úgy költekezni, hogy maradjon pénz a következő havi kiadásokra. Így decemberben lesz valamennyi - ha csak pár tízezer forintos - tartalékunk, és könnyebben átvészelhetjük a hónapot.

5. Automatizáld a kiadásaidat!

Állíts be csoportos beszedési megbízást vagy rendszeres átutalási megbízást, így nem csúszol meg a rezsivel és a postán sem kell órákig sorban állnod.

 

Jól jönne 3 millió forint?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: 3 millió forintos hitelösszeget, és 84 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül bepipáltuk "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem", illetve a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" opciókat. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót, havi 45 941 forintos törlesztővel a Raiffeisen Bank (THM 8,20%) nyújtja; de nem sokkal marad el ettől a K&H Bank (46 000 Ft/hó; THM 8,09%); illetve a Budapest Bank (46 402 Ft/hó; THM 7,90%) ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Pénz kéne, de azonnal? Brutál akciókat hoz a bankok kamatháborúja
Rengeteget spórolhatsz egy jó ajánlattal idén ősszel.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Spar

10.18-10.24
Országos

Interspar

10.18-10.24
Országos

Lidl

10.18-10.24
Országos

Aldi

10.18-10.24
Országos

Auchan

10.18-10.24
Országos

Tesco

10.18-10.24
Országos

Aldi

Bor katalógus
09.01-11.30
Országos