7 °C Budapest

Koronavírus: változó nyitvatartás, mennyiségi korlátozás a magyar boltokban

2020. március 23. 14:13

A legtöbb magyar kiskereskedelmi boltlánc változatlan nyitvatartással várja vásárlóit a veszélyhelyzetben is. De az Aldi például már ezen is változtatott. Sok bolt biztosítja ezen felül, hogy beszállítóik révén árukészletük stabil, de azért egy-egy város, egy egy boltjába lehet, hogy lassabban ér oda ez vagy az a termék. Az Auchan online shopjáról például nem is lehet rendelni, a Spar üzletek bizonyos termékeikre darabszám korlátokat vezettek be. Ezen felül minden bolt kéri az embereket, hogy ésszerűen vásároljanak, és tartsák egymás között az 1-2 méteres távolságot.

Óriási nyomás helyeződik most a magyar élelmiszerboltokra. Ők felelnek ugyanis a lakosság élelmiszer ellátásával, aminek különösen a veszélyhelyzetben kiemelt jelentősége van. Nem csoda, hogy ezekre az üzletekre nem vonatkozik például a 15:00-ás bezárás sem. Igen ám, csakhogy itt is ugyanúgy dolgoznak emberek, akik nap mint nap óriási hajtásnak vannak kitéve, ráadásul rengeteg emberrel is találkoznak. 

Az ő, illetve a tömegesen összegyűlő vásárlók védelmének érdekében nem csoda, hogy rengeteg bolt vezetett be bizonyos intézkedéseket a koronavírus járvány lassításának érdekében. Ezeket gyűjtöttük most össze.

Aldi

Ahogy azt március 21-én a Pénzcentrumon kiszúrtuk, a koronavírus-járvány miatt - a vásárlók és dolgozók védelmében - rövidített nyitva tartási időre álltak át az ALDI diszkontok Magyarországon. Átmenetileg tehát az üzletek a következőképp vannak nyitva:

  • Hétfőtől-Szombatig: 08:00-19:00
  • Vasárnap: 08:00-18:00

Ezen felül a diszkontlánc országos ügyvezető igazgatója a Facebook oldalán bejelentette, hogy a pénztárakhoz védőplexiket szerelnek fel. Ezzel egyaránt védik a pénztárosokat és a vásárlókat is. 

A diszkontlánc az intézkedések felett saját oldalán is fontos tanácsokkal látja el vásárlóit. Ezek közül a legfontosabbak, hogy ha lehet, az ember menjen egyedül vásárolni, fizessen bankkártyával, illetve a vásárlók tartsanak 1-2 méter távolságot egymástól.

Auchan

Az Auhcan már áruházlánchoz hasonlóan folyamatosan tájékoztatja vásárlóit a közösségi oldalukon is. Itt az egyik legfontosabb információ, hogy a hiper boltjai a megszokottak szerint tartanak nyitva, viszont online felületükön új rendeléseket nem tudnak fogadni.

Bár a nyitvtartási idő továbbra is a normális mederben folyik a hiper, az Auchan mostanra hellyel közzel visszaállította a netes szállítást. A hivatalos tájékoztatás szerint a bolt élelmiszer szállítási kapacitásai rendkívül telítettek, de folyamatosan fogadnak és szállítanak ki rendeléseket. "Azon dolgozunk, hogy minél több új időablakot tudjunk nyitni, melyeket biztonsággal ki tudunk szállítani Önöknek" - íra hivatalos oldalán a hiper. A kiszállítások pedig így alakulnak:

Naponta három alkalommal nyitnak új kiszállítási időpontokat (amennyiben kapacitásuk engedi):

  • 8:00: Express rendelési lehetőség aznapra (nagyon korlátozottan van rá módunk)
  • 18:00: A következő 2 napra nyílik rendelési lehetőség
  • 00:00: Az adott naptól számított 2 hétre nyílik rendelési lehetőség

Ezen felül a bolt felhívja a vásárlók figyelmét arra, hogy az egyik legfontosabb óvintézkedés az, ha az emberek kellő távolságot tartanak egymástól. Emiatt a bolt fel is töltött egy képet, amin arra hívják föl a vásárlók figyelmét, hogy a bevásárló kosaruk vége és az előttük álló ember háta mögött legalább 1,5 méternyi helyet hagyjanak.

A bolt kéri ezen felül azt is, hogy aki teheti a bevásárlása során vásároljon be másoknak is:

Illetve kitérnek arra is, hogy mindenki készítsen bevásárló listát mielőtt boltba menne, ezzel is felgyorsítva a bolt falai között töltött időt. További kiemelik azt is, hogy nem kell pánik vásárolni, sokkal inkább az ésszerű raktározásra kell helyezni a hangsúlyt.

Lidl

A Lidl hivatalos oldalán, illetve közösségi oldalán is felhívja mindenki figyelmét, hogy ők is a normális nyitvatartásuk szerint működnek, valamint fokozatosan dolgoznak a beszállítóikkal azon, hogy maradéktalanul meglegyen a készletük. 

Előfordulhat ugyanakkor, hogy egy-egy rövidebb időszakban egy-egy áruházban egyes cikkek kitöltési üteme az árupótlás időigénye miatt a szokásosnál hosszabb lehet

- hívja fel a diszkontlánc mindenki figyelmét, majd kitérnek külön arra is, hogy

a Lidl továbbra is azt javasolja, hogy a lakosság ne halmozzon fel otthonában feleslegesen sok élelmiszert!

A diszkontlánc ezen felül azt kéri vásárlóitól, hogy lehetőség szerint ne családokkal vagy barátokkal vásároljon az ember, hanem egyedül. Illetve mindenki jól gondolja át, mit szeretne venni, ezzel a lehető legminimálisabbra csökkentve a vásárlások gyakoriságát és az üzletekben eltöltött időt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A vásárlók biztonsága érdekében a Lidl a következőket javasolja:

  • Javasoljuk, lehetőleg ne a csúcsidőszakban menjenek vásárolni. A kisgyermekek érdekében pedig azt javasoljuk, ha megoldható a felügyeletük otthon, ne vigyék őket magukkal vásárolni!
  • Az eladótérben a vásárlók tartsanak biztonságos távolságot más személyektől, főképpen a pénztár előtti sorban álláskor!
  • Javasoljuk a készpénz nélküli fizetéseket az üzletekben, ami gyorsabb, kényelmesebb is.
  • Vásárlás közben is fordítsanak figyelmet a Nemzeti Népegészségügyi Központ általános ajánlásaira is, amelyek szerint ne érintse meg az arcát, különösen az ajkakat, az orrát és a szemét kézzel!
  • Kövessék a köhögés és a légzés higiéniai protokollját! Köhögés vagy tüsszentés esetén takarják el a szájukat és az orrukat gyik könyökkel, vagy zsebkendővel, majd a lehető leghamarabb dobják be a zsebkendőt egy zárt szemetesbe! Ne köhögjenek vagy tüsszentsenek az áruházban az ott tartózkodókra, vagy a kihelyezett élelmiszeripari és más termékekre!
  • Ne fogják meg a válogatható frissárut (elsősorban péksüteményt) puszta kézzel, használjanak erre a célra kihelyezett fogóeszközt, vagy eladótéri műanyag zacskót, esetleg papírzacskót, amibe be is csomagolhatnak!
  • Védő maszk használat nem ajánlott az egészséges ember számára!

Tesco

A Tesco arról tájékoztatta hivatalos közösségi oldalán a vásárlókat, hogy március 17. napjától későbbi értesítésig az éttermeik, kávézóik és üzleteik csak 15 óráig tartanak nyitva a Tesco üzletsoron. Ezen felül azt is közölték, hogy a Tesco önmagában változatlan nyitvatartással üzemel.

A hiper ezen felül posztban is tájékoztatta vásárlóit, hogy azok megfontoltan vásároljanak, és most csak a legszükségesebbeket szerezzék be, illetve hogy kövessék az egészségügyi hatóság ajánlásait a higiéniára vonatkozóan.

Penny Market

A Penny közösségi oldalán tájékoztatja vásárlóit, hogy - akárcsak a többi kiskereskedelmi multi - az Országos Kereskedelmi Szövetség tagjaként kérnek mindenkit, hogy lehetőség szerint ne a családdal vagy barátokkal, hanem egyedül intézze a vásárlást, ezzel is segítve azt, hogy áruházainkban ne alakuljon ki tömeg.

Illetve azt is kérik vásárlóiktól, hogy az idősebb korosztály lehetőség szerint ne személyesen vásároljon, hanem támaszkodjon a környezetében lévő fiatalabb generáció segítségére. Ezen felül javasolják továbbá, hogy  jól átgondolt bevásárlólistával induljunk el otthonról, ezzel a lehető legminimálisabbra csökkentve mind a vásárlások gyakoriságát, mind az üzletekben eltöltendő időt.

Spar

A Spar, Interspar áruházak különösen felhívják vásárlóik figyelmét, hogy egyedül menjenek vásárolni, figyeljenek a higiéniai előírásokra, tartsák az 1-2 méter távolságot, és ha lehet, fizessenek kártyával. Közösségi felületükön a következő képet tették közzé:

Hivatalos oldalán ezen felül az üzletlánc mindenkit tájékoztatat arról, hogy a 2020. 03. 17-étől leadott megrendelések kifizetése kizárólag előre, online lehetséges. Az ezt megelőző rendelésekre ez nem vonatkozik. Ezzel a lépéssel csökkenteni szeretnék a kiszállító munkatársak és a vásárlók közötti kontaktus idejét.

Ezen felül az üzletlánc korlátozásokat is bevezetett boltjaiban, arra kérik a vásárlókat, hogy az alábbi mennyiségi korlátozásokat vegyék figyelembe, ezzel is segítve azt, hogy minden vásárlónk élelmiszerhez juthasson:

  • lédig termékek esetében 5 kg/termék,
  • darabban értékesített termékek esetében 10 darab/termék.

CBA

A boltlánc közösségi oldalán minden vásárlójának figyelmét felhívja, hogy azok lehetőség szerint tartsanak legalább 1 méter távolságot egymástól és a bolt munkatársaitól. 

A boltlánc ezen felül azt is kéri, hogy a családi bevásárlások ebben az időben ne legyenek családi események, mindenki, aki teheti egyedül mennyen boltba, ezzel is csökkentve a tömeget. 

Mindezeken felül a bolthálózat arról is tájékoztatta vásárlóit, hogy boltjaik ellátása folyamatos, így azt javasolják, hogy csak a szükséges élelmiszereket vásárolják meg az emberek. Fontos továbbá, hogy mindenki hozzájusson a számára kellő mennyiségű termékhez. Ezért azonban az embernek tenniük kell, és figyelniük egymásra. A bolt továbbá kéri azt is, hogy aki tudj, kártyával fizessen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 17:16
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem