13 °C Budapest

Szexista a koronavírus: a férfiaknak több oka van félni

2020. február 26. 14:35

Egyelőre nem regisztráltak Magyarországon koronavírusos beteget, azonban a vírussal kapcsolatban egy új tanulmány fontos különbségeket tár fel a nemek között, amely segíti a járvány jobb megértését. Ahogy azt a vírusos járványok idején már megszokhattuk, a nők alapvetően ellenállóbbak, és ebben a tekintetben a férfiak a gyengébbik nem. Nincs ez másképpen a koronavírus-járvány esetében sem, nézzük meg miért is van így!


A COVID-19 - ismertebb nevén a koronavírus - tavaly decemberben szabadult a világra, azóta a WHO (World Health Organization) is globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a járvány miatt, és több szomszédos országban is megjelent már a vírus. Hazánkban a mai nappal még nem regisztráltak koronavírusos megbetegedést, azonban a járvány a mi kis országunkat sem fogja vélhetően elkerülni - hívta fel rá a figyelmet Gulyás Gergely, a mai rendkívüli sajtótájékoztatón. A lakosság felkészülésében fontos az alapos tájékozódás, kiváltképpen a férfiak körében, akik a friss felmérések szerint alábecsülik a hasonló járványokat, pedig szakértők szerint nekik van több félnivalójuk.

Baljós eredmények

A nők immunrendszere összességében jobban védekezik a vírus ellen, míg a férfiak esetében nagyobb arányú a halálos kimenetel a koronavírussal való fertőződés után - számolt be egy friss kutatás eredményeiről a New York Times. Habár a nők és férfiak durván egyenlő arányban fertőződtek meg, a kutatók azt találták, hogy a férfiak körében 2,8 százalékos a halálozási arány, míg a nők esetében ez a szám 1,7 százalék. A számok mögött egyelőre több magyarázat is elképzelhető.

Bár a szokatlan vírus eddig egy érzékeny csoportot elkerült - a gyerekeket - úgy fest a középkorú és idősebb felnőttek esetében jelentős a fenyegetése, különösen a férfiak tekintetében. A számításokat a betegek kórházi statisztikáiból készítették, és bár a minta nem reprezentálja a globális helyzetet, de ehhez hasonló egyenlőtlenség már a múltban is megfigyelhető volt.

Veszélyben a férfiak

2003-ban a SARS járvány idején Hong Kong városában például több női beteg volt, mint férfi, azonban a halálozási arány a férfiak esetében 50 százalékkal magasabb volt - derül ki egy tanulmányból az amerikai belgyógyászati évkönyvből. A fertőzött férfiak 32 százaléka halt bele a MERS járványba, míg a nőknél ez a szám 25,8 százalék volt. A jelenlegi koronavírus-járványban több tényező is a férfiak ellen dolgozik. Amikor azt vizsgálták, hogy kinek az immunrendszere képes erősebben védekezni a fertőzések ellen, a férfiak kerülnek ki gyengébb nemként.

Ez a minta volt megfigyelhető több vírusos légúti megbetegedés esetében, a férfiak számára jellemző a rosszabb kimenetel

 - mondta Sabra Klein, aki a nemek közti virológiai különbségeket tanulmányozza a John Hopkins Bloomberg egyetemen. Ez megfigyelhető volt előző járványok esetében is, a nők hatékonyabban küzdötték le a vírusokat - tette hozzá. A nők továbbá a vakcinákra is hatékonyabban reagálnak és fejlettebb az immun memóriájuk, ami segít a felnőtteknek, hogy a gyerekkorban elkapott kórokozók ellen védekezzenek.

Van valami csodálatos a nők immunrendszerével kapcsolatban

 - mondta el Jasmin Clayton, igazgató az amerikai nemzeti egészségügyi intézetnél. Azonban ennek magas ára van - tette hozzá - a nők ugyanis jelentősen fogékonyabbak az autoimmun betegségekre is, amikor az immunrendszer a saját szerveket és szöveteket támadja meg. Megközelítőleg a 80 százaléka az autoimmun betegségben szenvedőknek nő - emelte ki Dr. Clayton.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az ok, hogy mitől is erősebb a nőknek az immunreakciója, még egyáltalán nem tiszta - figyelmeztetnek a szakértők. Az egyik elmélet a nők erősebb immunrendszerére, hogy túlélési előnyt nyújt az utódok számára, akik az anyatejen keresztül veszik magukhoz a fontos antitesteket, amíg a saját immunrendszerük kialakulóban van.

Néhány biológiai tényező koktélja is szerepet játszhat benne, beleértve a női hormont - az ösztrogént - amiről úgy tűnik segíti a szervezetet védekezésében. Továbbá az a tény, hogy a nőknek két X kromoszómájuk van, ami több immunrendszerhez köthető gént tartalmaz, a férfiak ehhez képest természetesen eggyel rendelkeznek.

A férfiak esetében sűrű a "hamis biztonságérzet" amikor a koronavírusról van szó

 - mondta el Akiko Iwasaki, a Yale egyetem immunológiai professzora. Az új vírussal kapcsolatban nemekre bontva gyűjteni és elemezni az adatokat, kiemelt fontosságú mind tudományos, mind a nyilvánosság szempontjából - árulta el a szakértő.

Hajlamosak vagyunk nekifutásból azt gondolni, hogy a nők és férfiak biológiai vagy immunrendszer szintjén egyformán reagálnak, pedig egyáltalán nem - emelte ki Dr. Klein. Példának okáért a járvány kitörése óta az orvosok hangsúlyozzák a minél sűrűbb és alaposabb kézmosás fontosságát, hogy megelőzzük a fertőzést. Azonban több felmérés is azt találta, hogy a férfiak - még az egészségügyi dolgozók is - ritkábban mossák kezeiket vagy használnak szappant, mint a női társaik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem