16 °C Budapest

Itt a friss jelentés: ezekre a magyarokra lenne a legnagyobb veszéllyel az új koronavírus

2020. február 20. 14:02

A legfrissebb egészségügyi jelentésekből egyértelműen kiderül, hogy az 50 évesnél idősebb korosztályra van potenciálisan a legnagyobb veszéllyel az új koronavírus (COVID-19). A legtöbb haláleset pedig egyértelműen a 70 év feletti korosztályú embereket érintette. Mindezeken felül, az eddigi adatokból az is kiolvasható, hogy a megbetegedések több mint 80 százaléka enyhe lefolyású, és a kritikus esetek száma alig éri az 5 százalékot.

A legfrissebb adatokszerint jelentősen csökkent a napi új koronavírusos megbetegedések száma Kínában szerda éjfélig, de a hatóságok egyelőre nem jelentették ki, hogy a járvány elérte volna a csúcspontját az országban. Sőt, Vang Csen, a Kínai Orvostudományi Akadémia elnöke a csökkenő adatok ellenére szerdán a CCTV kínai hírcsatornának úgy nyilatkozott:

a világnak fel kell készülnie arra az eshetőségre, hogy az új típusú koronavírus az influenzához hasonlóan hosszú távon is szedhet áldozatokat.

Arról korábban a Pénzcentrumon már beszámoltunk, hogy a WHO eddigi ismeretei szerint a COVID-19-nek elnevezett új típusú koronavírussal fertőzött egyén átlagosan és potenciálisan 1-2 embert fertőz meg betegsége lefolyása során. Az általunk ismert influenza viszont már 2-3-at, míg például a himlő 5-7-et. 

Mostanra azonban már az is kiderült, hogy mely korcsoportba tartozó emberre veszélyes leginkább az új kór. A kínai hatóságok legfrissebb tanulmányából ugyanis kiderült, hogy az eddig halálos esetek óriási százaléka a 80 év fölöttiek körében történt, és hogy 50 év alatt még az egy százalékot sem éri el azok aránya, akik belehaltak a kórba.

A statisztikából jól látszik, hogy a COVID-19 messze az idős emberekre van a legnagyobb veszéllyel, az eddigi áldozatok magasan a legidősebb, 80 pluszos korosztályból kerültek ki, de, ha az összes korcsoportot figyelembe vesszük, akkor kijelenthetjük, hogy

az 50 évesnél idősebb emberek vannak potenciálisan a legnagyobb veszélyben.

Ám a számok majdhogynem exponenciálisan növekednek 10-10 éveket ugrálva innentől fölfelé. Azt persze érdemes megjegyezni, hogy valamivel több mint egy héttel ezelőttig valamivel több mint 44 ezer COVID-19-el fertőzött beteget regisztráltak Kínában, és közülök 1 023-an haltak meg, ami az összes fertőzött "csupán" 2,3 százaléka. Ez pedig kevesebb, mint az eddig ismert koronavírus okozta betegségeknél (SARS, MERS)

A megbetegedések súlyossága

A friss, kínai jelentésből a korosztályos statisztikák mellett az is kiderült, hogy a COVID-19-es megbetegedések milyen súlyosságúak. A súlyosság kapcsán a szervek három kategóriát különítettek el: enyhe - súlyos - kritikus. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A frissen közölt adatokból kiderül, hogy a megbetegedések túlnyomó többsége, 80,9 százaléka enyhe lefolyású fertőzésnek minősül, tehát az akkori adatok szerint az összes, 44 672 megbetegedésből 36 ez került az enyhe csoportba, 6 200 a súlyosba körülbelül 2 200 eset számított kritikusnak. 

Mi a helyzet itthon?

Magyarországon továbbra sincs COVID-19-el fertőzött beteg, a készültség azonban a potenciális világjárvány kialakulásának kockázata miatt magas. 

Magyarországon a koronavírus-fertőzés legkisebb gyanúja esetén is elrendelik a kórházi karantént

- emelte ki Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa. A szakember azt is elmondta, hogy nem elegendő, ha valaki otthon marad, orvosi, egészségügyi ellenőrzés alatt kell lennie, és olyan épületben, ahol senki sem látogathatja. A főorvos beszélt arról is, hogy Magyarországon szigorú intézkedéseket kell tenni a Kínából, illetve Kína Hupej tartományából érkező embereknél.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 29. 10:30
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem