2020. augusztus 4. kedd Domonkos, Dominika

Itt a friss jelentés: ezekre a magyarokra lenne a legnagyobb veszéllyel az új koronavírus

  • NapiCsárt
  • 2020. február 20. csütörtök 14:02

A legfrissebb egészségügyi jelentésekből egyértelműen kiderül, hogy az 50 évesnél idősebb korosztályra van potenciálisan a legnagyobb veszéllyel az új koronavírus (COVID-19). A legtöbb haláleset pedig egyértelműen a 70 év feletti korosztályú embereket érintette. Mindezeken felül, az eddigi adatokból az is kiolvasható, hogy a megbetegedések több mint 80 százaléka enyhe lefolyású, és a kritikus esetek száma alig éri az 5 százalékot.

A legfrissebb adatok szerint jelentősen csökkent a napi új koronavírusos megbetegedések száma Kínában szerda éjfélig, de a hatóságok egyelőre nem jelentették ki, hogy a járvány elérte volna a csúcspontját az országban. Sőt, Vang Csen, a Kínai Orvostudományi Akadémia elnöke a csökkenő adatok ellenére szerdán a CCTV kínai hírcsatornának úgy nyilatkozott:

a világnak fel kell készülnie arra az eshetőségre, hogy az új típusú koronavírus az influenzához hasonlóan hosszú távon is szedhet áldozatokat.

Arról korábban a Pénzcentrumon már beszámoltunk, hogy a WHO eddigi ismeretei szerint a COVID-19-nek elnevezett új típusú koronavírussal fertőzött egyén átlagosan és potenciálisan 1-2 embert fertőz meg betegsége lefolyása során. Az általunk ismert influenza viszont már 2-3-at, míg például a himlő 5-7-et. 

Mostanra azonban már az is kiderült, hogy mely korcsoportba tartozó emberre veszélyes leginkább az új kór. A kínai hatóságok legfrissebb tanulmányából ugyanis kiderült, hogy az eddig halálos esetek óriási százaléka a 80 év fölöttiek körében történt, és hogy 50 év alatt még az egy százalékot sem éri el azok aránya, akik belehaltak a kórba.

A statisztikából jól látszik, hogy a COVID-19 messze az idős emberekre van a legnagyobb veszéllyel, az eddigi áldozatok magasan a legidősebb, 80 pluszos korosztályból kerültek ki, de, ha az összes korcsoportot figyelembe vesszük, akkor kijelenthetjük, hogy

az 50 évesnél idősebb emberek vannak potenciálisan a legnagyobb veszélyben.

Ám a számok majdhogynem exponenciálisan növekednek 10-10 éveket ugrálva innentől fölfelé. Azt persze érdemes megjegyezni, hogy valamivel több mint egy héttel ezelőttig valamivel több mint 44 ezer COVID-19-el fertőzött beteget regisztráltak Kínában, és közülök 1 023-an haltak meg, ami az összes fertőzött "csupán" 2,3 százaléka. Ez pedig kevesebb, mint az eddig ismert koronavírus okozta betegségeknél (SARS, MERS)

A megbetegedések súlyossága

A friss, kínai jelentésből a korosztályos statisztikák mellett az is kiderült, hogy a COVID-19-es megbetegedések milyen súlyosságúak. A súlyosság kapcsán a szervek három kategóriát különítettek el: enyhe - súlyos - kritikus. 

A frissen közölt adatokból kiderül, hogy a megbetegedések túlnyomó többsége, 80,9 százaléka enyhe lefolyású fertőzésnek minősül, tehát az akkori adatok szerint az összes, 44 672 megbetegedésből 36 ez került az enyhe csoportba, 6 200 a súlyosba körülbelül 2 200 eset számított kritikusnak. 

Mi a helyzet itthon?

Magyarországon továbbra sincs COVID-19-el fertőzött beteg, a készültség azonban a potenciális világjárvány kialakulásának kockázata miatt magas. 

Magyarországon a koronavírus-fertőzés legkisebb gyanúja esetén is elrendelik a kórházi karantént

- emelte ki Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa. A szakember azt is elmondta, hogy nem elegendő, ha valaki otthon marad, orvosi, egészségügyi ellenőrzés alatt kell lennie, és olyan épületben, ahol senki sem látogathatja. A főorvos beszélt arról is, hogy Magyarországon szigorú intézkedéseket kell tenni a Kínából, illetve Kína Hupej tartományából érkező embereknél.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Könnyen becsaphatják az ügyfeleket a csalóka kamatok: erre nagyon figyelj oda
Százezreket is el lehet tapsolni egy rossz döntéssel.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

08.06-08.12
Országos

Aldi

08.06-08.12
Országos

Auchan

08.06-08.12
Országos

Spar

07.30-08.05
Országos

Interspar

07.30-08.05
Országos

Tesco

07.30-08.05
Országos

Lidl

07.30-08.05
Országos

Aldi

07.30-08.05
Országos