18 °C Budapest
Itt a friss jelentés: ezekre a magyarokra lenne a legnagyobb veszéllyel az új koronavírus

Itt a friss jelentés: ezekre a magyarokra lenne a legnagyobb veszéllyel az új koronavírus

2020. február 20. 14:02

A legfrissebb egészségügyi jelentésekből egyértelműen kiderül, hogy az 50 évesnél idősebb korosztályra van potenciálisan a legnagyobb veszéllyel az új koronavírus (COVID-19). A legtöbb haláleset pedig egyértelműen a 70 év feletti korosztályú embereket érintette. Mindezeken felül, az eddigi adatokból az is kiolvasható, hogy a megbetegedések több mint 80 százaléka enyhe lefolyású, és a kritikus esetek száma alig éri az 5 százalékot.

A legfrissebb adatokszerint jelentősen csökkent a napi új koronavírusos megbetegedések száma Kínában szerda éjfélig, de a hatóságok egyelőre nem jelentették ki, hogy a járvány elérte volna a csúcspontját az országban. Sőt, Vang Csen, a Kínai Orvostudományi Akadémia elnöke a csökkenő adatok ellenére szerdán a CCTV kínai hírcsatornának úgy nyilatkozott:

a világnak fel kell készülnie arra az eshetőségre, hogy az új típusú koronavírus az influenzához hasonlóan hosszú távon is szedhet áldozatokat.

Arról korábban a Pénzcentrumon már beszámoltunk, hogy a WHO eddigi ismeretei szerint a COVID-19-nek elnevezett új típusú koronavírussal fertőzött egyén átlagosan és potenciálisan 1-2 embert fertőz meg betegsége lefolyása során. Az általunk ismert influenza viszont már 2-3-at, míg például a himlő 5-7-et. 

Mostanra azonban már az is kiderült, hogy mely korcsoportba tartozó emberre veszélyes leginkább az új kór. A kínai hatóságok legfrissebb tanulmányából ugyanis kiderült, hogy az eddig halálos esetek óriási százaléka a 80 év fölöttiek körében történt, és hogy 50 év alatt még az egy százalékot sem éri el azok aránya, akik belehaltak a kórba.

A statisztikából jól látszik, hogy a COVID-19 messze az idős emberekre van a legnagyobb veszéllyel, az eddigi áldozatok magasan a legidősebb, 80 pluszos korosztályból kerültek ki, de, ha az összes korcsoportot figyelembe vesszük, akkor kijelenthetjük, hogy

az 50 évesnél idősebb emberek vannak potenciálisan a legnagyobb veszélyben.

Ám a számok majdhogynem exponenciálisan növekednek 10-10 éveket ugrálva innentől fölfelé. Azt persze érdemes megjegyezni, hogy valamivel több mint egy héttel ezelőttig valamivel több mint 44 ezer COVID-19-el fertőzött beteget regisztráltak Kínában, és közülök 1 023-an haltak meg, ami az összes fertőzött "csupán" 2,3 százaléka. Ez pedig kevesebb, mint az eddig ismert koronavírus okozta betegségeknél (SARS, MERS)

A megbetegedések súlyossága

A friss, kínai jelentésből a korosztályos statisztikák mellett az is kiderült, hogy a COVID-19-es megbetegedések milyen súlyosságúak. A súlyosság kapcsán a szervek három kategóriát különítettek el: enyhe - súlyos - kritikus. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A frissen közölt adatokból kiderül, hogy a megbetegedések túlnyomó többsége, 80,9 százaléka enyhe lefolyású fertőzésnek minősül, tehát az akkori adatok szerint az összes, 44 672 megbetegedésből 36 ez került az enyhe csoportba, 6 200 a súlyosba körülbelül 2 200 eset számított kritikusnak. 

Mi a helyzet itthon?

Magyarországon továbbra sincs COVID-19-el fertőzött beteg, a készültség azonban a potenciális világjárvány kialakulásának kockázata miatt magas. 

Magyarországon a koronavírus-fertőzés legkisebb gyanúja esetén is elrendelik a kórházi karantént

- emelte ki Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa. A szakember azt is elmondta, hogy nem elegendő, ha valaki otthon marad, orvosi, egészségügyi ellenőrzés alatt kell lennie, és olyan épületben, ahol senki sem látogathatja. A főorvos beszélt arról is, hogy Magyarországon szigorú intézkedéseket kell tenni a Kínából, illetve Kína Hupej tartományából érkező embereknél.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?